op
×

Vouliwatch και Greenpeace συνεργάζονται για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στις TTIP- CETA

Vouliwatch και Greenpeace συνεργάζονται για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στις TTIP- CETA

Κοινή εκστρατεία της Greenpeace και του Vouliwatch με τη συμμετοχή των πολιτών καλεί τους εκλεγμένους μας εκπροσώπους να δηλώσουν δημόσια τη θέση τους απέναντι στις συμφωνίες TTIP και CETA και να ζητήσουν πλήρη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις. Οι πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν και να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική σελίδα του Vouliwatch(1).

Ενώ η διαρροή μεγάλου μέρους των εγγράφων των διαπραγματεύσεων για την TTIP από το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace(2) αποκάλυψε ότι κεκτημένα δικαιώματα γίνονται αντικείμενο εμπορικών διαπραγματεύσεων, η πλειονότητα των Ελλήνων βουλευτών και ευρωβουλευτών τηρούν σιγή ιχθύος σε σχέση με τη στάση τους απέναντι στις συμφωνίες TTIP και CETA. Στη σχετική επιστολή που απηύθυνε η Greenpeace στους εκλεγμένους εκπροσώπους μας(3), έχουν απαντήσει μόλις 14 βουλευτές και 5 ευρωβουλευτές(4). Η συνεργασία της Greenpeace με το Vouliwatch εντείνει την πίεση στους πολιτικούς μας να λάβουν ξεκάθαρη στάση απέναντι στις δύο συμφωνίες.«To Vouliwatch, στο πλαίσιο της δράσης του για την προώθηση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και του δικαιώματος  πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, υποστηρίζει ενεργά την καμπάνια της Greenpeace για την TTIP και την CETA. Ειδικότερα, στηρίζουμε το αίτημα της Greenpeace για απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου. Περαιτέρω, μέσω της πλατφόρμας του Vouliwatch, δεσμευόμαστε να διαβιβάσουμε και να δημοσιεύσουμε τις εκκλήσεις - επιστολές της Greenpeace προς τους αρμόδιους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές αλλά και τον Υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με παράλληλη επικοινωνία μας μαζί τους προκειμένου να τοποθετηθούν δημοσίως. Πριν τη διαρροή των σχετικών εγγράφων, ως Vouliwatch είχαμε διοργανώσει Ανοιχτή Συζήτηση με τίτλο “Τι γνωρίζουμε για την TTIP;”, στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής και ο Υπουργός, κος Σταθάκης»(5), δήλωσε ο Στέφανος Λουκόπουλος, διευθυντής του Vouliwatch.

«Η διαφάνεια και η ενημέρωση των πολιτών είναι ουσιαστικά στοιχεία της δημοκρατίας μας, που ήδη από το στάδιο των διαπραγματεύσεων καταστρατηγούνται από την TTIP και την CETA. Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι εκλεγμένοι μας εκπρόσωποι είναι να δηλώσουν ξεκάθαρα τη θέση τους απέναντι σε αυτές τις δύο συμφωνίες στους Έλληνες πολίτες. Μέσα από τη συνεργασία με το Vouliwatch ελπίζουμε οι Έλληνες πολιτικοί να ανταποκριθούν και να δηλώσουν εάν να θα υποστηρίξουν τα δικαιώματα των πολιτών ή τα συμφέροντα των πολυεθνικών», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για την TTIP στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η Greenpeace έχει παράλληλα ξεκινήσει συλλογή υπογραφών(6) προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη, με αίτημα να δηλώσει δημόσια και ξεκάθαρα τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης ενάντια σε αυτές τις δύο συμφωνίες στο σύνολό τους. Επιπλέον, ζητάμε να απαιτήσει τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για την TTIP, απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων. Τέλος, για τη CETA ζητάμε να συνεχίσει να απαιτεί τον χαρακτηρισμό της ως μικτή συμφωνία και να εναντιωθεί στην προσωρινή ενεργοποίηση της συμφωνίας.


  1. Οι πολίτες μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια μέσα από αυτόν τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο.  

  1. http://www.greenpeace.org/greece/el/news/2016/may/ttipleak/

  1. http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/2016/ttip-vouleftes/ 

  1. Από τον Σύριζα έχουν απαντήσει οι Δημαράς, Καρασαρλίδου, Μπαλαούρας, από τη Νέα Δημοκρατία ο Χαρακόπουλος, ενώ την επίσημη θέση του κόμματος έχει αποστείλει το ΚΚΕ για το σύνολο των βουλευτών και ευρωβουλευτών του. Απάντηση έχουν επίσης στείλει οι ευρωβουλευτές Χουντής, Κούλογλου και Κούνεβα.

  1. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα και να δείτε το σχετικό υλικό εδώ.

  1. http://act.greenpeace.org/ea-action/action?ea.client.id=1858&ea.campaign.id=51313

Σχετικά άρθρα

Τι απαντά ο Manu Chao στον Ομπάμα που δήλωσε ότι του αρέσει το τραγούδι "Me gustas tu"

Την λίστα με τα αγαπημένα του τραγούδια για το καλοκαίρι έδωσε στη δημοσιότητα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και το τραγούδι, "Μe gustas tu", του καλλιτέχνη Manu Chao.

Οι δραματικές κοινωνικές, οικονομικές & περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διατλαντικών συμφωνιών TTIP-CETA-TISA | Του Κώστα Νικολάου

Οι συμφωνίες αυτές θα έχουν δραματικές επιπτώσεις για τη δημοκρατία, την κοινωνία, τα κοινά αγαθά και το περιβάλλον με την εξουσία που δίνουν στις πολυεθνικές εταιρείες 

CETA: Ο δούρειος ίππος της ΤΤΙΡ | Του Στέλιου Κούλογλου

Με δεδομένες τις μεγάλες αντιδράσεις που σημειώνονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και το γεγονός ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία με την Γερμανία έχουν μπει σε προεκλογική περίοδο, οι διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ φαίνεται να έχουν βαλτώσει.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×