op
×
Δωρεάν παραδοσιακοί σπόροι κηπευτικών στο Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα
Δωρεάν παραδοσιακοί σπόροι κηπευτικών στο Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα
04/06/16 17:00
Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα
Αττικής » Κεντρικού Τομέα Αθηνών » Βύρωνος
άλλα: τη συνάντηση θα μοιραστούμε παραδοσιακούς σπόρους κηπευτικών, θα συσκευάσουμε μαζί σπόρους και θα φροντίσουμε τον λαχανόκηπο μας

Δωρεάν παραδοσιακοί σπόροι κηπευτικών στο Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα

Διαβάστηκε

Μηνιαία συνάντηση Ανταλλακτηρίου Σπόρων Βύρωνα και εργασίες στον λαχανόκηπο 


Δείτε την ανακοίνωση του Ανταλλακτηρίου:


Το Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα «Τα Σπόρια» σας εύχεται καλό καλοκαίρι και σας προσκαλεί το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 και ώρα 5μ.μ. στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (Λαμπηδόνα, Άλσος Αγίας Τριάδας) για την τακτική μηνιαία συνάντησή μας. Στη συνάντηση θα μοιραστούμε παραδοσιακούς σπόρους κηπευτικών, θα συσκευάσουμε μαζί σπόρους και θα φροντίσουμε τον λαχανόκηπο μας (πότισμα, στήριξη στις τομάτες, καθαρισμό του χώρου των παρτεριών) και τον κομποστοποιητή μας.

Ο λαχανόκηπος χρειάζεται πλέον καθημερινό πότισμα και έχουμε ήδη προμηθευτεί τροχήλατη ανέμη για το λάστιχο ώστε να γίνεται εύκολα το πότισμα. Επειδή μέχρι τώρα αυτή η εργασία γίνεται από 1-2 άτομα μόνο, καλούμε τους φίλους/φίλες να στηρίξουν την προσπάθεια και εφόσον μπορούν, να αναλάβουν να ποτίζουν τα παρτέρια ένα απόγευμα την εβδομάδα. Μπορείτε να μας ενημερώσετε σχετικά είτε στη συνάντηση του Σαββάτου είτε στο email του Ανταλλακτηρίου, ώστε να διαμορφώσουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ποτίσματος.

Όπως σε όλες τις συναντήσεις μας, μπορείτε να φέρετε και υλικά για τροφοδοσία του κομποστοποιητή, όπως ωμά φυτικά απορρίμματα κουζίνας, απορρίμματα κήπου, φύλλα δέντρων, κατακάθι από καφέ/ροφήματα βοτάνων κ.λπ. Το ώριμο κομπόστ χρησιμοποιείται στα παρτέρια του λαχανόκηπου, ενώ μέρος του θα μοιράζεται και σε όσους/όσες τον φροντίζουν.

Τυχόν σπόροι από παραδοσιακές ποικιλίες που καταφέρατε να συλλέξετε είναι πάντα ευπρόσδεκτοι.Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα web:
Πάρκο Λαμπηδόνας, Βύρωνας 162 31, Ελλάδα
Αττικής, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βύρωνος
koinonikokentrovirona@gmail.com
"Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λαμπηδόνα είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας. Άνοιξε για τους πολίτες, τις συλλογικότητες και τους φορείς του Βύρωνα και των γύρω περιοχών. Άνοιξε για τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τους μαθητές και τους φοιτητές, τους συνταξιούχους και τη νεολαία, για τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις ομάδες. Άνοιξε για να στεγάσει τη δημιουργικότητα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.


Σε πείσμα της κρατικής και της δημοτικής αρχής και των επιχειρηματικών συμφερόντων, που τη θέλουν κλειστή μέχρι να βρεθεί ο τρόπος να ιδιωτικοποιηθεί, που θέλουν να βάλουν μια ακόμα πέτρα πάνω στην απομόνωση και την εκμετάλλευση που χτίζουν γύρω μας και να την αντικαταστήσουν με ιλιουστρασιόν προγράμματα φιλανθρωπίας, για ανθρώπους που πετιούνται στο περιθώριο από τη συνένοχη πολιτική κεντρικού και τοπικού κράτους. 


Οι δημιουργικές δράσεις του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου ξεκίνησαν από τον εξωτερικό χώρο της Λαμπηδόνας από το καλοκαίρι, με λαϊκά γλέντια, με ταινίες και κουκλοθέατρο, με καθαρισμούς του άλσους, αλλά και με δημιουργική απασχόληση παιδιών από το Σεπτέμβρη, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. 


Οι δράσεις μας είχαν την πρώτη τους αποκορύφωση το διήμερο 14 με 15 Οκτώβρη, με ένα φεστιβάλ που φιλοξένησε συλλογική κουζίνα, συναυλίες, συζητήσεις για τους δημόσιους χώρους και το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Από τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε και το εσωτερικό του χώρου της Λαμπηδόνας για τις δραστηριότητές μας, που θέλουμε να γίνονται από τη γειτονιά για τη γειτονιά. 


Η λογική μας είναι: Όχι άλλο ένα ιδιωτικό αναψυκτήριο, αλλά ένας χώρος που πραγματικά έχει ανάγκη η γειτονιά. Από το καλοκαίρι και μετά έχουν ξεκινήσει και συνεχίζουν να λειτουργούν η δημιουργική απασχόληση παιδιών, συλλογικές κουζίνες, προβολές, καφενείο τα πρωινά του Σαββατοκύριακου, ανοιχτές συζητήσεις (όπως για το κέντρο υγείας Βύρωνα), δράσεις αλληλεγγύης (όπως το ολοήμερο για τους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας), μαθήματα ζωγραφικής και μουσικές ομάδες, ομάδα ανέργων, δημιουργία βιβλιοθήκης και αναγνωστήριο.
 

Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται από ομάδες εργασίας με την ισότιμη συμμετοχή και τη συνεισφορά όλων. Οι ομάδες αυτές θα επεκταθούν και θα δημιουργηθούν νέες, με την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των κατοίκων του Βύρωνα σε αυτές.

Η συνέλευση του Κοινωνικού Κέντρου Βύρωνα λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, όπου συμμετέχουμε όλες και όλοι ισότιμα, ως φυσικά πρόσωπα, αποφασίζοντας τις δράσεις του χώρου μέσα από το διάλογο που συνδιαμορφώνει κατά το δυνατόν ομόφωνες αποφάσεις. 


Η λειτουργία μας γίνεται με βάση την αυτοδιαχείριση, την προσωπική συμμετοχή και με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Λειτουργούν οι ακόλουθες ομάδες σε σταθερή βάση: - Ανέργων και υποαπασχολούμενων - Βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου - Ζωγραφικής - Μουσικής - Συλλογικής κουζίνας"

Σχετικά άρθρα

Αειφορία! Τα οικολογικά μολύβια που μετατρέπονται σε λουλούδια, λαχανικά και βότανα! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το Sprout είναι ένα μολύβι που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Και αυτό γιατί όταν χρησιμοποιηθεί και μικρύνει, μπορούμε να το φυτέψουμε στην γλάστρα μας και να ανθίσουν λουλούδια, φυτά και βότανα!

Πού μπορείτε να βρείτε δωρεάν σπόρους ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών (ΛΙΣΤΑ)

Στο enallaktikos.gr θα βρείτε μία εκτενή καταγραφή των οικογιορτών που γίνονται ανά την Ελλάδα αλλά και των ομάδων που σκοπό έχουν να διατηρήσουν διά της σποράς και της δωρεάν ανταλλαγής τους σπόρους ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών. 

Η ΕΕ ενέκρινε την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων σπόρων σόγιας της Monsanto

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τελικά την εισαγωγή και επεξεργασία των γενετικά τροποποιημένων σπόρων σόγιας της Monsanto (Roundup Ready 2 Xtend),  παρά τις έντονες αντιδράσεις και τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την ασφάλεια του ζιζανιοκτόνου glyphosate.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×