op
×

Κάππαρη, η υπερτροφή - φάρμακο του καλοκαιριού

Διαβάστηκε
Κάππαρη, η υπερτροφή - φάρμακο του καλοκαιριού

«Κυνόσβατο»,  «καπρία»,  «μήλο του κόρακα», «φιδόσκορδο», «φιδοστάφυλο»,  «θαλλία»,  «πετραία», «ολόφυτο»,  «ιωνίτη»,  «αείχλωρο»,  «ιππομανές» «τριχομανές». Έτσι αποκαλείται η κάππαρη σε διάφορα  μέρη της Ελλλάδας.

Περιγραφή

Είναι αγκαθωτός θάμνος, ο οποίος είναι στρωμένος κυκλικά στη γη, με αγκάθια αγκιστρωτά σαν τη βάτο, φύλλα στρογγυλά, όμοια με της κυδωνιάς, και καρπό σαν της ελιάς, ο οποίος όταν ανοίξει, βγάζει ένα λευκό άνθος, που όταν πέσει, αποκαλύπτεται κάτι μακρουλό σαν βελανίδι. 

Αυτό, αν ανοίξει, έχει κουκούτσια μικρά σαν του ροδιού και κόκκινα. Έχει ξυλώδεις ρίζες, μεγάλες και πάρα πολλές. Φυτρώνει ως επί το πλείστον στις πετρώδεις και άγονες περιοχές, νησιά και οικόπεδα. Ο καρπός και ο βλαστός τρώγονται παστωμένοι.

Δράσεις-χρήσεις

Η κάπαρη μειώνει το φούσκωμα και έχει σημαντική αντιρευματική δράση. 

Στην αγιουβερδική ιατρική (σύστημα εναλλακτικής, παραδοσιακής ιατρικής από την Ινδία) καταγράφεται ως ηπατικό διεγερτικό και προστατευτικό, που βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος.

Υπάρχουν επίσης αρκετές αναφορές στη δράση της κατά της αρτηριοσκλήρωσης, ως διουρητικό, απολυμαντικό νεφρών και ανθελμινθικό (για καταπολέμηση παρασιτικών σκουληκιών). 


Ο καρπός της, όταν πίνεται σε ποσότητα δύο δραχμών μαζί με κρασί για τριάντα μέρες, λιώνει τις σκληρύνσεις της σπλήνας.


Ο καρπός, αν βραστεί με ξίδι και γίνουν πλύσεις του στόματος, σταματά τον πόνο του δοντιού.

Ο φλοιός της ρίζας ξερός  καθαρίζει κάθε χρόνιο, ακάθαρτο και σκληρυμένο έλκος.

Γίνεται κατάπλασμα μαζί με έμπλαστρο από αλεύρι ωμού κριθαριού στις παθήσεις της σπλήνας, ενώ αν δαγκώνεται με το πονεμένο δόντι το βοηθά, και λιωμένη μαζί με ξίδι καθαρίζει τους λευκούς αλφούς.

Τα φύλλα και η ρίζα λιωμένα διαλύουν τα σκληρώματα και τα οιδήματα των αδένων του λαιμού, ενώ ο χυμός τους, αν ενσταλαχτεί στα αυτιά, σκοτώνει τα σκουλήκια μέσα σε αυτά.

Πηγή: Διοσκουρίδης-Περί απλών φαρμάκων

Σχετικά άρθρα

Τι κινδύνους κρύβουν για την υγεία μας τα κλιματιστικά

Ιδιαίτερη προσοχή στα κλιματιστικά γιατί κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας. Η πιο σοβαρή είναι "Η Νόσος των Λεγεωνάριων"  που προκαλείται από ένα μικρόβιο το οποίο επιμολύνει το νερό ή τα συστήματα κλιματισμού.

Η Καινοτομία ως εργαλείο ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας στο χώρο της Υγείας | Του Δημήτρη Βούλγαρη

Υπηρεσίες τηλεϊατρικής και τηλεφροντίδας, ψηφιακά βιβλιάρια υγείας, εφαρμογές διαιτολογίας, γυμναστικής, ακόμη και μέτρησης ζωτικών σημείων, βρίσκονται σχεδόν σε κάθε κινητό τηλέφωνο

ΙΣΑ: Το Υπουργείο Υγείας εξέθεσε τη χώρα σε κίνδυνο ελονοσίας

Οι παραλείψεις του Υπουργείου Υγείας έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία" δηλώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας με αφορμή  την αποκάλυψη ότι 12 δήμοι της χώρας είναι σε "καραντίνα" για τον κίνδυνο της ελονοσίας.

Τα έξι σημάδια που προειδοποιούν για πρόβλημα στην καρδιά

Η καρδιοπάθεια αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια που ίσως να χτυπούν το καμπανάκι για μελλοντικό κίνδυνο και καλό είναι να τα αξιολογήσουμε. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×