op
×

Η οικογένεια που εγκατέλειψε την πόλη για το χωριό και το εξαιρετικό αποτέλεσμα

Διαβάστηκε
Η οικογένεια που εγκατέλειψε την πόλη για το χωριό και το εξαιρετικό αποτέλεσμα

Μία οικογένεια που ζούσε μόνιμα στη Ραφήνα, αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη και να επιστρέψει στο χωριό για να καλλιεργήσει τη γη. Η κ. Αθηνά Σαμαρά, μιλώντας στο ραδιοΛόγος, εξήγησε γιατί επέλεξε μαζί με την οικογένειά της, εν μέσω κρίσης, να αλλάξει πλήρως μοντέλο ζωής.

Η οικογένεια μετακόμισε στο Βελβεντό Κοζάνης, προκειμένου να ασχοληθεί με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Το ανδρόγυνο επέστρεψε στα πάτρια εδάφη μαζί με τα δύο τους παιδιά για να καλλιεργήσουν τη γη.

Βρίσκονται στον δεύτερο χρόνο της καλλιέργειας μελισσόχορτου, μέντας και ρίγανης, ενώ πρόκειται να βάλουν κι άλλες για ποικιλία. 

"Ιδρύσαμε μια αγροτική παραγωγική μονάδα που θα εστιάζει στην προστιθέμενη αξία των φαρμακευτικών φυτών (δηλαδή, αιθέρια έλαια, αρωματικά νερά, βάμματα, εκχυλίσματα κ.λπ.)", σημείωσε η κ. Σαμαρά.

Ήδη αναμένεται η παραγωγή 12 στρεμμάτων. Οι εν λόγω καλλιέργειες αποδίδουν από το πρώτο έτος, ενώ για την τεχνογνωσία και την απόσταξη συνεργάζονται με τον συνεταιρισμό αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών Βοΐου. 

"Οι κάτοικοι δεν το πίστευαν όταν ήρθαμε, αλλά βλέποντας την καλλιέργεια, θέλουν κι αυτοί να βάλουν αρωματικά φυτά, αφού όπως λένε, τα ροδάκινα δεν είναι τόσο ικανοποιητική καλλιέργεια.", λέει η κ. Σαμαρά. "Στα παιδιά δίνεται η δυνατότητα να παίξουν, να κινηθούν ελεύθερα στη γειτονιά, να κάνουν ποδήλατο, πεζοπορίες, μεγαλώνοντας στη φύση".


Σχετικά άρθρα

Ένα οικοχωριό μόλις 45 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη που ίσως δεν γνωρίζετε (φωτογραφίες)

Αυτή τη στιγμή στο Οικοχωριό Σκάλα ζούμε μόνιμα 7 ενήλικες και 4 παιδιά. Από το 2014 έχει δημιουργηθεί ένας πυρήνας 10-12 ατόμων που λειτουργεί ως υποστηρικτική ομάδα όπου εργαζόμαστε εντατικά για την υλοποίηση του οράματος.

Πώς αυτός ο δάσκαλος ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση των μαθητών του μετατρέποντας την τάξη σε μποστάνι! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Η αρχή έγινε με τη δωρεά μερικών σπόρων στον Ritz, οι σπόροι καλλιεργήθηκαν, έγιναν φυτά και λαχανικά και κάπως έτσι ξεκίνησε το "Green Bronx Machine" 

Πριν και μετά: Πώς η περμακουλτούρα μας οδηγεί στην αφθονία, την αυτοδυναμία και όλα τα καλά! (ΦΩΤΟ)

Η χαρά και ικανοποίηση που αισθανόμαστε όλοι όταν τρώμε φυσικά, παραδοσιακά και νόστιμα προϊόντα που έχουμε καλλιεργήσει εμείς, γεμίζει τα κύτταρά μας με μηνύματα ευημερίας

Κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διατλαντικών συμφωνιών TTIP – CETA - TISA. Του Κώστα Νικολάου

Αυτές οι Φριχτές Εμπορικές Συμφωνίες απειλούν τη Δημοκρατία, τις Δημοσίες Υπηρεσίες, τα Κοινωνικά, Περιβαλλοντικά, διατροφικά πρότυπα, τη μικρής κλίμακας ποιοτική γεωργία
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×