op
×
Κοινωνική Οικονομία - Κοινωνική Διαχείριση των απορριμμάτων: Τo παράδειγμα του RE:THINK PROJECT
Κοινωνική Οικονομία - Κοινωνική Διαχείριση των απορριμμάτων: Τo παράδειγμα του RE:THINK PROJECT
10/06/16 08:00
Πάντειο Πανεπιστήμιο
άλλα: Στην ενότητα: Οικολογία, Ενέργεια, Περιβάλλον και Κοινωνική Οικονομία θα παρουσιάσουμε  το ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής διαχείρισης οργανικών απορριμάτων

Κοινωνική Οικονομία - Κοινωνική Διαχείριση των απορριμμάτων: Τo παράδειγμα του RE:THINK PROJECT

«Κοινωνική Οικονομία - Κοινωνική Διαχείριση των απορριμμάτων. Πόρτα στα συμφέροντα- To παράδειγμα του RE:THINK PROJECT».


Δείτε την ανακοίνωση από το RE:THINK PROJECT:

 

"Με τον τίτλο αυτό και στην ενότητα: Οικολογία, Ενέργεια, Περιβάλλον και Κοινωνική Οικονομία θα παρουσιάσουμε  το ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων RΕ:THINK PROJECT, το οποίο λειτουργούμε εδώ και 5 χρόνια στην πόλη της Καλαμάτας, μέσω του οποίου έχει δημιουργηθεί και αναπτύσσεται σταδιακά το πρώτο Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης της Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας.

Συμμέτεχουμε έτσι ενεργά  στο διάλογο για τα ζητήματα της κοινωνικής οικονομίας και τη σύνδεση τους με το χώρο της κοινωνίας των πολιτών στο Ανοικτό Συνέδριο της Κοινωνίας Πολιτών για την κοινωνική οικονομία το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 10-12 Ιουνίου 2016, στο Πάντειο Πανεπιστἠμιο.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου είναι μια πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (Π.Ε.Σ.Κ.Ο.) σε σύμπραξη με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στο χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών. Σκοπός του συνεδρίου είναι, η συγκρότηση του υποκειμένου της κοινωνικής οικονομίας, η ενδυνάμωσή του για να αποτελέσει κοινωνικό εταίρο που θα διαβουλεύεται με την πολιτεία και την Ε.Ε. για τη χάραξη πολιτικών για την κοινωνική οικονομία και την κατανομή των σχετικών πόρων.

Το συγκεκριμένο συνέδριο αποτελεί το πρώτο εγχείρημα που ξεκινά από τα κάτω, δηλαδή από τους ίδιους τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας, στον δρόμο προς την εδραίωση και αναγνώριση της ως τον τρίτο αναπτυξιακό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ

(Κτίριο ΔΕΣΚΟΙ, ΧαριλάουΤρικούπη1 & Λαγουμιτζή 22).

Θεμελιωτής  του προγράμματος RE:THINK PROJECT  είναι η RΕ:THINK ΚΟΙΝΣΕΠ με κύριους υποστηρικτές  τους πολίτες της Καλαμάτας, οι οποίοι ενεργοποιούνται τα τελευταία χρόνια με σκοπό την ελαχιστοποίηση των οργανικών απορριμάτων και διαχειρίζονται το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης, με κοινή χρήση των κομποστοποιητών, όπου από παραγωγοί απορριμμάτων μετατρέπονται σε παραγωγοί κομπόστ. Η αποτελεσματικότητα του Δικτύου, η κοινωνική του διάσταση, αλλά και η εμφανής αλλαγή στην καθημερινότητα της πόλης φαίνεται από τα 61 σημεία συνοικιακών κομποστοποιητών που υπάρχουν ήδη στην πόλη,  από τους 400 τόνους οργανικου υλικού που έχει διαχειριστεί το Δίκτυο , από το πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας του, από την ανταποδοτικότητα σε πόρους προς τους χρήστες του και φυσικά από την αυξανόμενη συμμετοχή των πολιτών σε αυτό.

Η Κοινωνική Οικονομία για εμάς ειναι ένας τομέας που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο αυτο-οργάνωσης της κοινωνίας, κοινωνικού ελέγχου των δημοσίων αγαθών καταπολέμησης της ανεργίας αλλά και παραγωγής κοινωνικού έργου, από την στιγμή που είναι κατανοητοί και διαφανείς οι στόχοι και από την στιγμή που αναπτύσεται η καταλληλη παιδεία για την κατανόηση του περιεχόμενου της κοινωνικής οικονομίας."


Σχετικά άρθρα

Κοινωνική Οικονομία: Πρόταση για τον ανασχεδιασμό των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2014-2020

Το πρόβλημα είναι ότι ο σχεδιασμός αντιμετωπίζει την κοινωνική οικονομία ως ένα επιπλέον αντικείμενο οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να διαβλέπει το «θεσμικό έλλειμμα»

Δείτε το πρόγραμμα της 23ης Πανελλαδικής Οικογιορτής στα Γιάννενα

Φέτος, και μετά από 22 χρόνια από την πρώτη γιορτή, τα Ιωάννινα θα φιλοξενήσουν για πρώτη φορά την ιδέα της αλληλέγγυας οικονομίας και της οικολογικής συνεργασίας.

Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη: από το θρανίο και το έδρανο στην κοινωνική-οικονομική αρένα | Του Δημήτριου Καλαϊτζίδη

Το σχολείο ως φορέας κοινωνικών αξιών μπορεί να συμμετέχει ενεργά στην αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση  της σύγχρονης κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης.

Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Η επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας | Tου Στέλιου Κατωμέρη

Το πελατειακό κεντρικό κράτος δεν αφήνει να συναντηθούν οι κοινωνικές πρωτοβουλίες επιχειρηματικότητας, οι Κοιν.Σ.Επ. με τις άλλες δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών

Ανταλλακτική οικονομία: Πάνω απ' τα κέρδη ο άνθρωπος, νόμισμα από τον τόπο σου. Του Ανδρέα Ρουμελιώτη

Η πρώτη δημοσιογραφική έρευνα για την νέα αλληλέγγυα, κοινωνική και συνεργατική οικονομία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία τον Μαρτίο του 2011. Σαν να μην  πέρασε μια μέρα...
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×