op
×

Kρόκος Κοζάνης – Η άρση της «αναγκαστικότητας» των συνεταιρισμών, θα φέρει και τη διάλυσή τους! - Tης Ειρήνης Αιμονιώτη

Kρόκος Κοζάνης – Η άρση της «αναγκαστικότητας» των συνεταιρισμών, θα φέρει και τη διάλυσή τους! - Tης Ειρήνης Αιμονιώτη

Το άρθρο 32 του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς ούτε λίγο ούτε πολύ υποχρεώνει τους «Αναγκαστικούς Συνεταιρισμούς» να γίνουν ελεύθεροι..

 

Για 80 χρόνια οι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί λειτουργούσαν άρτια και με πολύ καλά αποτελέσματα σε  αντιστοιχία με τους ελεύθερους συνεταιρισμούς που αυτή την στιγμή, πολλοί από αυτούς, βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση.

 Στα πρακτικά της βουλής από το 1952,(μπορεί κάποιος να ανατρέξει σε αυτό),υπάρχει ένα σημείο που αναφέρει πως τα προϊόντα που προκύπτουν από την βιοποικιλότητα της Ελλάδας, πρέπει να προστατευθούν με ένα πιο περιοριστικό τρόπο.

 Με τον νόμο για τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς το 1971, ξεπήδησαν οι «αναγκαστικοί» συνεταιρισμοί  της Σαντορίνης, τα κρασιά της Σάμου, η μαστίχα της Χίου, και ο κρόκος Κοζάνης, που έγιναν παγκοσμίως γνωστοί για τη μοναδικότητα των προϊόντων τους ,αλλά και για την ποιότητα που πρόσφεραν.

 Μιλώντας με τον πρόεδρο του κρόκου Κοζάνης,τον κύριο Νίκο Πατσιούρα, μας είπε πως το άρθρο 32, διαλύει ουσιαστικά ότι κτίστηκε τα τελευταία πενήντα χρόνια.

« Γυρνάμε πίσω στο 1967» είπε χαρακτηριστικά στο greekfood.tv, ο κύριος Πατσιούρας.

 « Ο κρόκος Κοζάνης είναι μονοπώλιο στην Ευρώπη. Και αν αρθεί η αναγκαστικότητα του συνεταιρισμού το 100%  του μονοπωλίου θα το έχει το Ιράν.

Να σημειώσουμε πως η Ελλάδα παράγει κάθε χρόνο 4 τόνους καθαρό προϊόν, ενώ στην Ισπανία παράγουν μόνο 350 κιλά και στην Σαρδηνία γύρω στα 150.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες εξωστρέφειας. Επενδύσαμε πολλά και στις συσκευασίες αλλά και στη προβολή των προϊόντων μας στο εξωτερικό.

Έλληνας επενδυτής επένδυσε σε εμάς, γύρω στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και ανοίξαμε  νέο εργοστάσιο, αλλά και επενδύσαμε ακόμη πιο πολλά στα νέα ροφήματα με κρόκο Κοζάνης. Σε κανένα άλλο συνεταιρισμό, από όσο γνωρίζω, δεν έχουν επενδύσει ιδιότητες. Αυτό σημαίνει πως εμπιστεύτηκαν και το προϊόν μας, τη μοναδικότητά του, αλλά και τη ποιότητα μας, που είναι  πολύ ανώτερη από τη ποιότητα άλλων χωρών.

Ενώ λοιπόν έχουμε επενδύσει τόσα πολλά, και το τελευταίο διάστημα κάνουμε ανοίγματα και στη Κίνα, έρχεται ο νέος νόμος, που βάζει φραγμό σε αυτή μας την ανάπτυξη.

Κινδυνεύουμε να χάσουμε την εμπιστοσύνη της αγοράς, ενώ έχουμε κλείσει συμβόλαια με μεγάλα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού, και όχι μόνο.

Το capital control, η τράπεζα , η αυξημένη φορολογία, οι εισφορές, βάζουν άλλη μια τρικλοποδιά. Οι παραγωγοί θα δουλεύουν μόνο για ένα 8% των χρημάτων τους, και αυτό δε θα το δεχτεί κανείς. Έτσι θα πάψουμε να είμαστε βιώσιμοι.  

Δυστυχώς το κράτος, αντί να βοηθήσει τους συνεταιρισμούς και την παραγωγή στην Ελλάδα, τους αποδυναμώνει.  

Μαθαίνουμε από τους ίδιους τους παραγωγούς, πως υπάρχουν πολλά κρούσματα, μαύρης αγοράς. Μερικοί έμποροι μάλιστα δίνουν και προκαταβολές για να κλείσουν την παραγωγή της επόμενης σεζόν.

Έχουμε έρθει σε επαφή πολλές φορές με τον υπουργό, εκθέτοντας του τα προβλήματά μας. Δυστυχώς όμως, μέχρι στιγμής η Πολιτεία έχει δείξει , συμπτώματα κώφωσης».

 Οι συνεταιρισμοί , πέρα το κοινωνικό χαρακτήρα, που έχουν, συμβάλουν πολύ στο ΑΕΠ μιας χώρας. Υπάρχουν αναγκαστικοί συνεταιρισμοί  στη Μ.Βρετανία, στο Καναδά, στην Αυστραλία, για το γάλα ,τις πατάτες κ.ά. η  οικονομική τους ανάπτυξη βέβαια, έχει εκτοξευτεί στα ύψη, και έτσι τα κράτη αυτά, έχουν και  περισσότερα έσοδα.

Μήπως τελικά, έχει έρθει η στιγμή, να σκεφτούμε, πως το να επενδύσουμε στους συνεταιρισμούς θα ήταν και  κερδοφόρο;

Ειρήνη Αιμονιώτη  για το  Greekfood.tv

Σχετικά άρθρα

Επιδοτήσεις έως 100.000 ευρώ για τη δημιουργία μικρών συνεταιρισμών

Για τους συνεταιρισμούς οι οποίοι μπορούν νε λειτουργήσουν ακόμη και με μόλις πέντε άτομα προβλέπεται ενίσχυση για τα πρώτα πέντε έτη που φτάνει το 10% του κύκλου εργασιών

Κοινωνική Οικονομία: Η πρόταση νόμου - σαλάτα αποπέμπει τους mutual συνεταιρισμούς. Του Λουκά Μπρέχα

Στέλεχος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιφερειακής Ανάπτυξης- Δίκτυο Κ.Α.Π.Α. Ο νόμος αποπέμπει τους mutual συνεταιρισμούς υπηρεσιών για την προμήθεια ή προώθηση προϊόντων των μελών (αγροτικούς, καταναλωτικούς) από τον χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας και γυρίζει το δέντρο ανάποδα με τις ρίζες προς τα πάνω.

Ούτε αφεντικά, ούτε υπάλληλοι, αλλά ελεύθεροι συνεταιρισμένοι δημιουργοί. Του Κώστα Νικολάου

Η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία (International Co-operative Alliance – ICA) με ενώσεις συνεταιρισμών από 100 και πλέον χώρες  εκπροσωπεί  1 δισεκατομμύριο άτομα.

Κοινωνική οικονομία: Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν μπορεί να κάνουν λάθος!

«Αν προσθέσουμε τον κύκλο εργασιών, μόνο από τους 300 μεγαλύτερους συνεταιρισμούς (Global300, Report 2010 (link is external)), είναι ισοδύναμος με την 9η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο. Οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να έχουν τη δική τους θέση στο G20!».

10+1 μάρκες καφέ ηθικού, ισοδίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου (ΛΙΣΤΑ)

Πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο υιοθετούν τις αρχές του δίκαιου εμπορίου, το οποίο ωφελεί τους παραγωγούς με την απόδοση δίκαιης τιμής για τα προϊόντα τους και με την ανάπτυξη ευκαιριών.

Αναγεννάτε το συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα! Της Ειρήνης Αιμονιώτη

Μεγάλα στελέχη από το συνεταιριστικό κίνημα , ψάχνουν να βρουν το διάδοχο  ενός θεσμού, που θα μπορέσει να τους αντιπροσωπεύσει, αλλά και να αναγεννήσει τον συνεργατισμό
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×