op
×

Παρουσίαση έρευνας "Αρχιτεκτονική και χορός"

Διαβάστηκε
Παρουσίαση έρευνας  Αρχιτεκτονική και χορός

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου σας προσκαλούν στην τελευταία παρουσίαση αυτής της σεζόν για τη διεπιστημονική έρευνα

"ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ + ΧΟΡΟΣ"


της αρχιτέκτονος και χορογράφου

Σοφίας Κονδυλιά


2 ΙΟΥΛΙΟΥ | ΩΡΑ 20.30

Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

Κτίριο Επίπλευσης


6 SOLI [ εργαστήρι "ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ + ΧΟΡΟΣ" ]

Χ.Καραμποίκη, Ε.Χολή, Ε.Θανέλλα, Ε.Καμπούρη,

Μ.Σολωμονίδου, Σ.Μπενέτας


HUMAN CONSTRUCTIONS [ lecture performance ]

Σοφία ΚονδυλιάΜετά από παραστάσεις σε Αθήνα (ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), Πειραιά (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) και Θεσσαλονίκη (Δημοτικό θέατρο Μελίνα Μερκούρη) με μεγάλη χαρά και τιμή ανακοινώνουμε τη σύμπραξη της χορογράφου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Η εκδήλωση θα γίνει στις 2 Ιουλίου, στο Κτίριο Επίπλευσης του ΤΠΠΛ, ώρα 20.30, με είσοδο προαιρετικής συνεισφοράς.


Η ΕΡΕΥΝΑ


Η έρευνα της αρχιτέκτονος και χορογράφου αφορά στην ανίχνευση σημείων τομής στη συνθετική διεργασία αρχιτεκτονικής και χορού. Η συσχέτιση των δύο τεχνών στηρίζεται στη αντίληψη πως και οι δύο τέχνες δημιουργούν χώρο μέσα από την κίνηση των σωμάτων. Το σώμα αντιλαμβάνεται, δημιουργεί και κατανοεί το χώρο και τη δυναμική του με τρόπο κιναισθητικό.

Ξεκινώντας (2011-2014) από τη μελέτη συνθετικών θεωρήσεων αρχιτεκτόνων και χορογράφων η έρευνα περνά, στην παρούσα φάση της (2015-2016), σε βιωματικό επίπεδο με στόχο να ανατροφοδοτηθεί και να εξελιχθεί μέσα από την πράξη.


ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ + ΧΟΡΟΣ»


Tην παρουσίαση της έρευνας θα «ανοίξουν» 6 νέοι δημιουργοί, που συμμετείχαν στο 2ο εργαστήρι σύνθεσης solo “Αρχιτεκτονική & Χορός”. Το εργαστήρι διεξήχθη από τη χορογράφο τους μήνες Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2016 στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Το εργαστήρι είναι πειραματικό και στόχος του είναι η ανατροφοδότηση της έρευνας μέσα από την εφαρμογή της.

Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα κατοικήσουν τους χώρους του Κτιρίου Επίπλευσης, παρουσιάζοντας τα soli τους σε μία «ζωντανή» έκθεση. Ο κόσμος θα ξεναγηθεί στις solo δημιουργίες ακολουθώντας προτεινόμενη διαδρομή.


xορεύουν


Ε.Χολή | Μ.Σολωμονίδου | Ε.Καμπούρη | Χ.Καραμποίκη | Ε.Θανέλλα | Σ.Μπενέτας


Video trailer από τις συναντήσεις 2ου κύκλου του εργαστηρίου:

https://vimeo.com/158987711


teaser:


“haud ignota loquor” | Σ. Μπενέτας https://vimeo.com/169861710


“Ο Φόβος της σύνδεσης” | Χ. Καραμποίκη https://vimeo.com/169721264


“Προσωπικοί μικρόκοσμοι”| Ε. Χολή https://vimeo.com/170251509


“Cross the Line”| Μ. Σολωμονίδου https://vimeo.com/170235095Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΛΕΞΗ HUMAN CONSTRUCTIONS


Η παράσταση είναι προϊόν διεπιστημονικής έρευνας της χορογράφου επάνω στη συνθετική διεργασία της αρχιτεκτονικής και του χορού. Το έργο σκιαγραφεί την ίδια την έρευνα και μιλά για τη δημιουργία χώρων μέσα από την κίνηση των σωμάτων.


«Χώρων πραγματικών, που μέσα τους κατοικεί η σωματική δράση. Και χώρων πλατωνικών, που μέσα τους κατοικούν Ιδέες…»


Το έργο συνδυάζει λόγο και κίνηση σε όλη του τη διάρκεια ακολουθώντας φόρμα παρασταστικής διάλεξης. Το κοινό εμπλέκεται στην εξέλιξη του έργου και καλείται να επανεξετάσει βιώνοντας, θέματα όπως η αντίληψη, η κατάληψη και η σύνθεση χώρου.


Σταδιακά ξεναγείται στα πορίσματα και τις ανακαλύψεις της χορογράφου, η οποία παροτρύνει το θεατή να τη δει και να την ακούσει μέσα από την αίσθηση. Χρησιμοποιώντας το είδος της lecture performance επιζητά να μιλήσει για τη σύνθεση χώρου εκ των έσω: καθώς μιλά για το ρόλο της κίνησης στη δημιουργία έργων, η ίδια, μεταμορφωμένη σε δημιούργημα, «κινείται» εξελικτικά προς το θεατή …

και τον καλεί να ταξιδέψει μαζί της. Να γευτεί τα όσα λέγονται και γίνονται επάνω στη σκηνή, να ανακαλύψει και να συν-αισθανθεί. Τον κόπο, την αγωνία και τη φιλοδοξία της ανθρώπινης δημιουργίας, αλλά και την πληρότητα, την παιδικότητα και την χαρά του να αγαπάς… αυτό που φτιάχνεις.


Συντελεστές:

Σύλληψη | Χορογραφία | Ερμηνεία: Σοφία Κονδυλιά

Σύμβουλος χορογραφίας: Αγγελική Στελλάτου

Επιμέλεια λόγου: Κατερίνα Κυβετού

Κείμενο: Σοφία Κονδυλιά

Σχεδιασμός σκηνικού: PV

Φωτισμοί: Σοφία Κονδυλιά

Φωτογραφίες: pv, Μαριάνα Μπολάνο, Μάνος Γαρυφάλλου

Σχεδιασμός αφίσας: pv, Σοφία Κονδυλιά

Διάρκεια: 40’

Το έργο περιέχει σκηνές διάδρασης με το κοινό, όπου οι θεατές καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους δίνονται.


Δείτε το Video teaser της παράστασης εδώ: https://vimeo.com/169460615


Δείτε συνέντευξη της χορογράφου εδώ: https://artic.gr/sofia-kondulia-sunenteuxi/40897/


Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου Κτίριο Επίπλευσης

Λεωφόρος Aθηνών - Λαυρίου 2 Ιουλίου

ώρα έναρξης: 20:30

είσοδος: ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά

κρατήσεις: 22920 25316 [10:00-16:00]

690 673 0217 [16:00-21:00]


CONTACT |INFO:

sofiakondylia@gmail.com

Fb page: Sofia Kondylia DANCE + Architecture

https://www.facebook.com/Sophia.Kondylia/


Η παρουσίαση τελεί υπό την αιγίδα

του ΤΠΠΛ


και με την υποστήριξη

του Kinoussis Group http://kinoussis.gr/

και Rokani


λοιποί φορείς υποστήριξης της έρευνας:

ΕΜΠ Σχολή Αρχιτεκτόνων

OΠΑΝΔΑ Δήμος Αθηναίων

Duncan Dance Center

VAULT Theatre Plus


Το enallaktikos.gr είναι χορηγός επικοινωνίας.


Η Σοφία Κονδυλιά αποφοίτησε το 2012 από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή χορού «Ραλλού Μάνου» και από την Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ. Εργάζεται ως χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού. Έχει παρουσιάσει χορογραφική δουλειά σε χώρους και φεστιβάλ της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με τις ομάδες Σκυτάλη, Team in progress, Saltator, Ntalika, Ρέον. Η προσωπική της έρευνα συνοψίζεται στη διερεύνηση τη συσχέτισης της χορογραφίας με την αρχιτεκτονική σύνθεση διερευνώντας χορογραφικούς τρόπους που δανείζονται στοιχεία από τους δύο χώρους. Έχει συγγράψει τη διάλεξη: «Αρχιτεκτονική και Χορός: θεωρία, σύνθεση, άσκηση», την οποία παρουσίασε στην Αρχιτεκτονική σχολή της Αθήνας(2010) και της Ξάνθης(2013), στο studio χορού «Present Body» (2013) και στο festival Vault Openseptember 4 (2015). Αυτό το έτος ασχολείται με ένα ανοιχτό χορογραφικό πείραμα μέσα από τη διεξαγωγή εργαστηρίων σύνθεσης solo, στα οποία δοκιμάζει τα συμπεράσματα της προσωπικής της έρευνας σε άλλους καλλιτέχνες. Παράλληλα, ετοιμάζει τη νέα της χορογραφική δουλειά, τη διάλεξη “Human Constructions”, που παρουσιάζει την έρευνα και έχει κεντρικό θέμα την καλλιτεχνική δημιουργία.

Σχετικά άρθρα

Πως η βιομηχανία ζάχαρης παραπλάνησε τους καταναλωτές, πληρώνοντας ερευνητές του Χάρβαρντ

Αποκαλυπτικά έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα δείχνουν ότι η βιομηχανία ζάχαρης πλήρωσε επιστήμονες του Χάρβαρντ την δεκαετία του ΄60 για να υποβαθμίσει τον ενοχικό ρόλο της ζάχαρης στις καρδιακές παθήσεις.

#BeActive FlashMOVE: Χιλιάδες Ευρωπαίοι θα χορέψουν ταυτόχρονα - Ποιες ελληνικές πόλεις θα συμμετέχουν

Η Ευρώπη ενώνεται με τον ίδιο χορό, το FlashMOVE #BeActive, στις 10 Σεπτεμβρίου, στις 12:00 ώρα Ελλάδας. Περισσότερες από 200 εκδηλώσεις σε 28 χώρες και 80 πόλεις 

Άλλο ψάρι ζητάμε κι άλλο αγοράζουμε

Δεν είναι πρώτη φορά που μας λένε ότι η αγορά των ψαριών κρύβει παγίδες. Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι το 20% των ψαριών που αγοράζουν οι καταναλωτές παγκοσμίως, δηλαδή το ένα στα πέντε, δεν είναι αυτό νομίζουν ότι παίρνουν.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×