op
×

Νόμιμη η ευθανασία ανηλίκων στο Βέλγιο

Διαβάστηκε
Νόμιμη η ευθανασία ανηλίκων στο Βέλγιο

Σημαντική εξέλιξη για τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πρώτη χώρα παγκοσμίως που νομιμοποιεί την ευθανασία ανηλίκων κάθε ηλικίας γίνεται το Βέλγιο. Η βελγική Βουλή ενέκρινε με ισχυρή πλειοψηφία (86 θετικές ψήφους, 44 αρνητικές και 12 αποχές) το νομοσχέδιο για την επέκταση της ισχύος του νόμου για την ευθανασία σε παιδιά που πάσχουν από νόσο τελικού σταδίου.


Βάσει του νόμου που ίσχυε έως σήμερα στο Βέλγιο, οι ασθενείς που θα επιλέξουν την ευθανασία έπρεπε να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να έχουν διατυπώσει σαφώς, εκουσίως και επανειλημμένως το αίτημα να πεθάνουν.  Μόνον αν ο ασθενής πάσχει από ανίατη ασθένεια, υποφέρει διαρκώς και διατηρεί σώας τας φρένας, εγκρίνεται το αίτημά του. Επίσης πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας μήνας μεταξύ του γραπτού αιτήματος, που μπορεί να γίνει και από ειδικώς ορισμένο ενήλικα εφόσον ο ασθενής δεν μπορεί να γράψει μόνος του, και του θανάτου του αρρώστου.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο ένας ανήλικος που έχει συνείδηση θα μπορεί να ζητήσει να υποβληθεί σε ευθανασία υπό τέσσερις όρους:

εάν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας,
εάν υποφέρει από επίμονους, αφόρητους σωματικούς πόνους,
εάν λάβει την έγκριση των γονέων του και εάν έχει συμβουλευτεί ομάδα ειδικών γιατρών.
   
Ψυχολόγος θα αποφασίζει αν ο ανήλικος ασθενής είναι ικανός να λάβει ελεύθερα την απόφαση τερματισμού της ζωής του.Η Εκκλησία διεξήγαγε εκστρατεία κατά του νομοσχεδίου, όπου λίγοι εκατοντάδες συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. «Θεωρούμε τους εφήβους νομικά ανίκανους να πράξουν επί σημαντικών ζητημάτων σε οικονομικό και συναισθηματικό επίπεδο κι όμως ξαφνικά γίνονται ικανοί να αποφασίσουν για τον θάνατό τους» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Belga ο Καθολικός αρχιεπίσκοπος Αντρέ-Ζοζέφ Λεονάρ.

Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία είναι οι μοναδικές χώρες στην Ευρωπαική Ένωση, όπου επιτρέπεται η ευθανασία υπό συγκεκριμένους όρους.

Ενώ στην Γαλλία, ο πρόεδρος Ολάντ έχει δεσμευτεί ότι θα εξελίξει  το σχετικό νόμο Λεονετί,  καθώς αυτός δεν ανταποκρίνεται σε όλες τις προσδοκίες ή σε όλες τις παθήσεις, με την κοινή γνώμη να φέρεται να υποστηρίζει την προοπτική της νομιμοποίησης της ευθανασίας.

Σύμφωνα με το BBC, το 2012 καταγράφηκαν στο Βέλγιο 1.432 περιπτώσεις ευθανασίας, 25% περισσότερες από το 2011. Οι περισσότεροι ενήλικες που επέλεξαν την ευθανασία ήταν άνω των 60 ετών κι έπασχαν από καρκίνο.

Στην ορθόδοξη Ελλάδα, αναμένουμε ακόμα την καύση νεκρών.
Σχετικά άρθρα

Διεκδίκησε και κέρδισε να ορίζεται σεξουαλικά ως "ουδέτερο". (βίντεο)

Τιτάνιο αγώνα για να μην προσδιορίζεται σεξουαλικά έκανε μία γυναίκα στην Αυστραλία. Τελικά, πέτυχε να δικαιωθεί και τώρα πια υπάρχει και με τη βούλα το ουδέτερο γένος στον άνθρωπο!

Στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία συνοδεύονται από βασικές μεθοδολογικές διασαφηνίσεις σχετικά με τα εγκλήματα μίσους, καθώς και τις θέσεις του Δικτύου σχετικά με το νομικό πλαίσιο και τις θεσμικές και άλλες ελλείψεις

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας (ΦΩΤΟ)

Η 15η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας το 1997, με πρωτοβουλία αναρχικών οργανώσεων της Ελβετίας, με αφορμή τον ξυλοδαρμό δύο παιδιών ηλικίας 11 και 12 ετών από αστυνομικούς.

Η Μαρίνα μεγαλώνει με τη σύντροφό της ένα αγοράκι και διηγείται όλη τη ζωή της

Όταν άρχισα να συνειδητοποιώ – στην εφηβεία μου - ότι δεν είχα καμία όρεξη να κρύβομαι πίσω από τις βάρκες με το “αγόρι” μου όπως έκαναν όλες σχεδόν οι συμμαθήτριές μου κι ότι προτιμούσα να κάθομαι έξω από Κέντρο Υγείας με την ελπίδα να δω την όμορφη γιατρίνα που έκανε το αγροτικό της και κάποτε μου περιποιήθηκε ένα τραύμα πραγματικά τρομοκρατήθηκα».

Επίδειξη αναλγησίας, της Ρόζας Κοβάνη

Με την α­με­σό­τη­τα της δι­κής τους φω­νής, οι α­σθε­νείς κρα­τού­με­νοι του Νο­σο­κο­μείου των Φυ­λα­κών Κο­ρυ­δαλ­λού α­πο­φά­σι­σαν πριν α­πό τρεις ε­βδο­μά­δες να α­πευ­θυν­θούν στην κοι­νω­νία. Να μας πουν ό­τι ζουν σε έ­να χώ­ρο που μό­νο κα­τ’ ευ­φη­μι­σμόν κά­ποιοι α­πο­κα­λούν νο­σο­κο­μείο.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×