op
×

WWF: Ο καιρός να μας φυλάει από τις πυρκαγιές

Διαβάστηκε
WWF: Ο καιρός να μας φυλάει από τις πυρκαγιές

1,5 μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η WWF καταγγέλει την ανύπαρκτη ετοιμότητα της χώρας μας στη δασοπροστασία, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, την έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού και τις πολιτικές αποφάσεις που παρέχουν κίνητρο για δασικές πυρκαγιές ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη οργάνωσης σε βασικούς τομείς.

Με αυτά και με αυτά, απειλούνται φέτος τα δάση μας ενώ ο ρόλος των πολιτών γίνεται ακόμη πιο καθοριστικός καθώς  και η εγρήγορση της κοινωνίας. 

Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η
περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, εκφράζει τις σοβαρές ανησυχίες της για τον βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού δασοπροστασίας, ενώ καλεί τους πολίτες να αποτελέσουν την πρώτη γραμμή άμυνας για τα δάση μας. 

Ποια είναι όμως ακριβώς η κατάσταση σήμερα, σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής σε ....ρυθμούς υποχρηματοδότησης; 

Σύμφωνα με την WWF, έχουμε και λέμε: 

- 13% (1,9 εκατ. ευρώ περίπου) των χρημάτων που είναι απαραίτητα για έργα πρόληψης λαμβάνουν οι ήδη υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες. Ενώ παράλληλα, η λιγοστή χρηματοδότηση για εργασίες πρόληψης διατίθεται με μεγάλη καθυστέρηση.

- 1,5 εκατ. ευρώ λιγότερα θα εισπράξουν φέτος οι Δήμοι για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Η διάθεση μάλιστα των 16,9 εκατ. ευρώ συνολικά θα γίνει για ακόμη μια χρονιά χωρίς καμία ουσιαστική αξιολόγηση. 

- Την ώρα που δεν έχουν ανακληθεί ακόμα οι νομικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στους ψηφισμένους δασοκτόνους νόμους (ν. 4280/2014 και ν. 4315/2014), οι οποίοι αυξάνουν την ένταση και τον αριθμό των χρήσεων που επιτρέπονται στα ελληνικά δάση, η Κυβέρνηση επιχειρεί συνεχώς να τακτοποιήσει αυθαίρετα μέσα σε δασική γη.

- Ακόμα και σε ευνοϊκούς για την ενίσχυση της δασοπροστασίας νόμους, όπως ο νόμος 4249/2014, υπάρχουν, δύο χρόνια μετά την ψήφισή του, εκκρεμότητες. Η θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα (άρθρο 100 ν. 4249/2014) για τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό εκκρεμεί, όπως και πολλές από τις προβλέψεις για την οργάνωση και πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων παραμένουν ακόμα στα χαρτιά.Λέξεις Κλειδία - Tags
πυρκαγιές
148
ανύπαρκτη δασοπροστασία WWF Ελλάς
112
καταγγελία
152
Σχετικά άρθρα

Καταγγελία: Λαθραία εξαγωγή χρυσού και αργύρου από την Ελληνικός Χρυσός #skouries

Για να αποδειχθεί ότι η "μεγάλη επένδυση" είναι ένα κολοσσιαίο φιάσκο το "Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων" καταγγέλει την  Eldorado Gold για λαθραία εξαγωγή χρυσού και αργύρου.

"Δεν ήταν ο 77χρονος ο χειριστής του ταχύπλοου"

Ο αδελφός του καπετάνιου του τουριστικού πλοιάριου «Αντωνία», που χτυπήθηκε από ταχύπλοο στην Αίγινα, καταγγέλει  ότι δεν ήταν ο 77χρονος ο χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου που προκάλεσε την τραγωδία. 

Aστυνομικός σε ανάπηρο: "Θα έπρεπε να ντρέπεσαι που κυκλοφορείς στο δρόμο"

Απίστευτη επίθεση αστυνομικού σε ανάπηρο πολίτη ο οποίος πάσχει από μια σοβαρότατη ασθένεια του μυϊκού συστήματος: "Τρομοκρατείς τους επιβάτες, θα έπρεπε να ντρέπεσαι που κυκλοφορείς στο δρόμο" του είπε ο ειδικός φρουρός, τα στοιχεία του οποίου βρέθηκαν. Ο λόγος στον κ. Τόσκα.

Διεθνής Αμνηστία: Χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα σε απάνθρωπες συνθήκες

"Ηλικιωμένοι, γυναίκες σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης και νεογέννητα κοιμούνται καταγής μέσα στην ανυπόφορη ζέστη του καλοκαιριού. Άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες, βρίσκονται σε ακατάλληλες τοποθεσίες, μακριά από νοσοκομεία".

Οδηγός ελληνικών και εισαγόμενων ψαρικών - Ποια καταναλώνουμε άφοβα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να έχουν τον δικό τους προσωπικό οδηγό για περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιλογή ψαρικών. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×