op
×

Εκπληκτικό βίντεο: Κολυμπώντας παρέα με τα… διαβολόψαρα στη Γυάρο

Διαβάστηκε
Εκπληκτικό βίντεο: Κολυμπώντας παρέα με τα… διαβολόψαρα στη Γυάρο

της Ελίνας Σαμαρά

WWF

«…Μα καλά πού είμαστε; Στην Ταϊλάνδη ή τα Φίτζι;», αναφώνησα αντικρίζοντας 8 διαβολόψαρα Mobula mobular να χορεύουν 5 μίλια Νότια της Γυάρου! Το αποκορύφωμα της πολυαναμενόμενης αποστολής μας στη Γυάρο μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών δεν θα μπορούσε να είναι πιο εντυπωσιακό...Και δεν ήταν η μόνη «έντονη» συνάντηση της αποστολής... Λίγο νωρίτερα είχαμε συναντήσει μια Caretta caretta μεσοπέλαγα, σε δύσκολη κατάσταση δυστυχώς… Στην άκρη του στόματός της κρεμόταν μια λεπτή πετονιά, απομεινάρι ενός επικίνδυνου μεζέ που είχε τσιμπήσει από παραγάδι.. Πριν προλάβουμε να την βοηθήσουμε, το άμοιρο πλάσμα φοβήθηκε και καταδύθηκε στην άβυσσο. (Δείτε το βίντεο)Οι σύντροφοί μας και ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ δεν αντίκρισαν για πρώτη φορά τα μυστικά της Γυάρου, μια και το νησί τους είχε μαγέψει σε προηγούμενες αποστολές. Η ομάδα τους ειδικεύεται στην αποτύπωση της κατάστασης των ρηχών, παράκτιων βραχωδών ακτών και την κατάσταση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας, στις θαλάσσιες περιοχές NATURA 2000 όλης της χώρας.Μόνο μέσω της λεπτομερούς καταγραφής των οργανισμών πάνω στο βράχο όπως φύκια, ψάρια, αχινοούς, αλλά και των λιβαδιών της Ποσειδωνίας, μπορούμε να εντοπίσουμε πιθανές αλλαγές μες στο χρόνο.


Βρήκαμε ότι τα λιβάδια Ποσειδωνίας δίπλα στον όρμο των φυλακών είναι λίγο πιο αραιά και ταλαιπωρημένα σε σχέση με τα απομονωμένα λιβάδια της βόρειας πλευράς του νησιού, ίσως εξαιτίας της ανεξέλεγκτης αγκυροβολίας από σκάφη, που προκαλούν πληγές στα ριζώματα των υποβρύχιων φυτών. Ελπίζουμε ότι αφού τοποθετήσουμε τα ειδικά αγκυροβόλια, στο πλαίσιο του Κυκλάδες LIFE, θα δούμε ανάκαμψη του λιβαδιού αυτού. Η ίδρυση της νέας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής γύρω από τη Γυάρο μας δίνει ελπίδες ότι με την στενή επιστημονική καταγραφή και παρακολούθησή της, θα είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε τις αλλαγές στην υγεία της θάλασσας, καθώς και αν τα μέτρα που εφαρμόζουμε για την προστασία της πιάνουν τόπο.Η Γυάρος για άλλη μια φορά μας εντυπωσίασε όχι μόνο για τον μικρόκοσμο που ζει κάτω από τα νερά, ανάμεσα στα βράχια και τα φύκια, αλλά και με την άγρια ζωή που τη γυροφέρνει στα βαθύτερα, μεσοπέλαγα νερά της! (δείτε το βίντεο παραπάνω)

Ευχαριστούμε πολύ τους συνοδοιπόρους μας από το ΕΛΚΕΘΕ, τη Μαρία Σαλωμίδη, τον Γιάννη Ίσσαρη, το Βασίλη Γερακάρη και τη Ελένη Κυτίνου, για μια φανταστική αποστολή!Λέξεις Κλειδία - Tags
Βυθός
7
Γυάρος
10
WWF Ελλάς
112
WWF
83
Σχετικά άρθρα

Οδηγός ελληνικών και εισαγόμενων ψαρικών - Ποια καταναλώνουμε άφοβα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να έχουν τον δικό τους προσωπικό οδηγό για περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιλογή ψαρικών. 

WWF: Αυτός είναι ο δρόμος για υγιή οικονομική ανάπτυξη χωρίς λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία

Δυο μελέτες που δείχνουν τον δρόμο για υγιή οικονομική ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία δίνει στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς:

Χρονιά ρεκόρ για την καρέτα στη Ζάκυνθο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας για τη χελώνα Caretta caretta στη Μεσόγειο είναι ένα πολύτιμο μαιευτήριο για το μοναδικό αυτό είδος και το WWF επαγρυπνά και φέτος, μαζί πάντα με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και τον ΑΡΧΕΛΩΝΑ. 

Ευθύνεται για 22.900 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη και για 1.050 στην Ελλάδα...

Είναι η πρώτη φορά που αναλύεται η διασυνοριακή επίδραση της επικίνδυνης σκόνης (σωματίδια) που εκπέμπεται από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς σε όλες τις χώρες της ΕΕ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×