op
×

Τα μνημόνια και η λιτότητα, οδήγησαν στην μετανάστευση μισό εκατομμύριο Έλληνες

Διαβάστηκε
Τα μνημόνια και η λιτότητα, οδήγησαν στην μετανάστευση μισό εκατομμύριο Έλληνες

Aριθμός απίστευτος. Σχεδόν  μισό εκατομμύριο Έλληνες έγιναν μετανάστες από το  2008 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στη χώρα μας. 

Ο αριθμός αυτός αναφέρεται  σε έκθεση  της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) με θέμα «Φυγή ανθρωπίνου κεφαλαίου: σύγχρονη τάση μετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης».   

Η έκθεση  καταγράφει τον αριθμό των Ελλήνων που η κρίση τους ανάγκασε να ξενιτευτούν αναζητώντας  δουλειά προκειμένου να επιβιώσουν  και συγκρίνει ταυτόχρονα τις μεταναστευτικές ροές του σήμερα με προηγούμενων ετών. 

Ακόμη, στην έκθεση  γίνεται μια ανάλυση  των συνεπειών της μετανάστευσης στην οικονομία της χώρας  και προτείνονται λύσεις  για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΤτΕ, ο αριθμός των Ελλήνων ηλικίας 15-64 ετών, που από το 2008 μέχρι σήμερα έφυγαν μόνιμα από τη χώρα, ξεπερνά τις 427.000.

Το 2013 ήταν η χρονιά ορόσημο: Ο  μέσος όρος αποδημίας τριπλασιάζεται σε σχέση με το 2008, με το φαινόμενο να συνεχίζεται με την ίδια ένταση το 2014 και να οξύνεται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. 

"Η διαδικασία εξόδου Ελλήνων για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν φαίνεται το πότε θα τερματιστεί". 

Αυτό αναφέρει η οικονομολόγος της ΤτΕ και συγγραφέας της σχετικής έκεσης Σοφία Λαζαρέτου στην εφημερίδα "Καθημερινή", όπου δημοσιεύεται η σχετική έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση: 

Η παρούσα τάση μετανάστευσης λόγω κρίσης είναι η τρίτη μαζική που αντιμετωπίζει η χώρα, μέσα στα τελευταία 100 χρόνια.

Οι περίοδοι μαζικής μετανάστευσης Ελλήνων είναι από το 1903 έως το 1917, 1960-1972 και 2010-σήμερα και σχετίζονται και στις τρεις φάσεις με οικονομικά κίνητρα με εξαίρεση μέρος του δεύτερου κύματος, τα έτη 1969-1971, που οφείλεται σε πολιτικούς λόγους (δικτατορία).

Και οι τρεις περίοδοι ωστόσο παρουσιάζουν κάποια κοινά γνωρίσματα:

α) Έχουν χρονική διάρκεια περίπου δέκα χρόνων

β) Μεγάλη ροή

γ) Παρουσιάζουν καθυστέρηση έναρξης του φαινομένου της μετανάστευσης σε σχέση με τον χρόνο καταγραφής του υψηλού ποσοστού ανεργίας.

Η σημερινή φυγή αφορά νέους μορφωμένους με επαγγελματική εμπειρία, που κατευθύνονται κυρίως στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.Πηγή:"Καθημερινή"

Λέξεις Κλειδία - Tags
Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος μετανάστευση
18
Έλληνες
45
Μνημόνιο
79
πολιτικές λιτότητας
20
Λιτότητα
95
Σχετικά άρθρα

Καραβάνι Αλληλεγγύης Ελλάδα - Γαλλία

Καραβάνι Αλληλεγγύης έχουν ξεκινήσει πάνω από 20 συλλογικότητες από κάθε γωνιά της Γαλλίας, αλληλέγγυες με τον ελληνικό λαό ενάντια στις πολιτικές λιτότητας. Το καραβάνι θα αναχωρήσει για την Ελλάδα στις 16 Οκτωβρίου και θα παραδώσει ιατρικό υλικό σε κοινωνικά ιατρεία. 

Δύο Έλληνες δημιούργησαν το αμαξίδιο που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία

Με αυτό το αναπηρικό αμαξίδιο 4 επί 4, που έχει πατενταριστεί διεθνώς, ο χρήστης θα μπορεί να κινείται όρθιος και να ανεβαίνει μέχρι και 3 σκαλοπάτια. Δημιουργοί δύο έλληνες από τη Λάρισα.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Αποζημίωση για τα μέτρα λιτότητας μπορούν να ζητήσουν οι πολίτες

Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν ότι οι πολίτες μπορούν να ενάγουν την ΕΚΤ και την Κομισιόν εάν εξαιτίας της λιτότητας παραβιάζονται αποδεδειγμένα τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Τέσσερις χάρτες που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε την μετανάστευση στην Ευρώπη

Ο Jakub Marian, ένας Τσέχος γλωσσολόγος, μαθηματικός και καλλιτέχνης, δημιούργησε τέσσερις χάρτες  που βασίζονται σε μια μελέτη του 2015 από τα Ηνωμένα Έθνη για τη διεθνή μετανάστευση. 

Απορίες τύπου "Σέρλοκ Χολμς" | Του Βασίλη Ρώτα

Τι είναι αυτό που κάνει μια πτυχιούχο φυσικό (Μερκελ) και ένα δόκτορα (Σόιμπλε), να επιμένουν πεισματικά σε ανεφάρμοστα μέτρα; Γιατί, πέραν της αξιοκαταφρόνητης Ελλάδας, έβαλαν στο μνημόνιο την Πορτογαλία αλλά και την ικανή να πιάσει ρυθμούς ανάπτυξης 26% (!!!) Ιρλανδία;
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×