op
×

Στα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε η CETA μετά την υποχώρηση της Κομισιόν

Διαβάστηκε
Στα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε η CETA μετά την υποχώρηση της Κομισιόν

Μια μεγάλη  νίκη για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Η Κομισιόν αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις  πιέσεις και  θα παραχωρήσει την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά στα εθνικά κοινοβούλια για ψήφιση. 

Το κείμενο των 1.600 σελίδων της συμφωνίας θα σταλεί σε όλα τα κοινοβούλια των κρατών μελών για επικύρωση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως το Βέλγιο) θα σταλεί και σε τοπικά κοινοβούλια.

«Έχω εξετάσει τα νομικά επιχειρήματα και έχω ακούσει τους ηγέτες των κρατών ή κυβερνήσεων και τα εθνικά κοινοβούλια. Διακυβεύεται το κύρος της εμπορικής πολιτικής της Ευρώπης» τόνισε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ . 

Η συμφωνία με τον Καναδά, (CETA) χαρακτηρίζεται ως η πλέον φιλόδοξη εμπορική συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί έως τώρα η ΕΕ, καθώς συμπεριλαμβάνει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη ναυτιλία, την αειφόρο ανάπτυξη και πρόσβαση σε κρατικές συμβάσεις, καθώς και το εμπόριο τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων, ενώ κατηγορείται ότι ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Την ξεκάθαρη αντίθεσή του με την κίνηση της Κομισιόν να ζητήσει την ψήφο των βουλευτών, εξέφρασε ο ανώτατος αντιπρόσωπος της Ιταλίας στις Βρυξέλλες:   «θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς μπορεί η Ευρώπη να θεωρείται αξιόπιστος διαπραγματευτικός εταίρος, είναι πραγματικά ανησυχητικό σημάδι το ότι η Κομισιόν αναδιπλώνεται σε πίεση από κράτη-μέλη, αποποιούμενη τα ίδια τα δικαιώματά της», δήλωσε.

 
«Ο κίνδυνος για την εμπορική στρατηγική της ΕΕ είναι ότι τα κράτη-μέλη διαφθείρουν τη συζήτηση αυτή με το να συγχέουν το περιεχόμενο της συμφωνίας με τη γενική παθογένεια και τα συναισθήματα εναντίον της παγκοσμιοποίησης» είπε σε συνέντευξη τύπου η Σεσίλια Μάλμστρομ, Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αντί να απευθυνθούμε σε αυτό, τα ερωτηματικά και οι ανησυχίες των υπηκόων χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν αυτά τα συναισθήματα» τόνισε. 
Λέξεις Κλειδία - Tags
υποχώρηση Κομισιόν διατλαντικές συμφωνίες TTIP - CETA
20
TTIP, CETA, TiSA
37
TTIP CETA TiSA
35
CETA
44
STOP TTIP
58
Σχετικά άρθρα

Οικολογικό Δίκτυο: Όχι στις ληστρικές διατλαντικές συμφωνίες ΤΤIP, CETA

Οι ληστρικές συμφωνίες απειλούν δημοκρατία, εργασία, οικονομία, υγεία, περιβάλλον. Το Οικολογικό Δίκτυο καλεί τους πολίτες να ενημερωθούν και να αντιδράσουν και την κυβέρνηση, να μην πειθαρχήσει στις πιέσεις των ισχυρών της Ε.Ε. και να εμποδίσει την εφαρμογή των CETA, TTIP στη χώρα μας.

Η ΤΤΙP μπορεί να τελείωσε, όμως κάτι ακόμα χειρότερο έρχεται

Τελείωσε; Μπορεί να είναι αλήθεια; Αν είναι έτσι, πρόκειται για τη νίκη μιας καμπάνιας που κάποτε έμοιαζε να μην έχει καμιά ελπίδα προσπαθώντας να ρίξει το φρούριο της πολιτικής, εταιρικής και γραφειοκρατικής εξουσίας.

10 λόγοι για να σε εξοργίζει η TiSA

Μετά τις TTIP, CETA και TPP, έρχεται η TiSA, άλλη μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που προετοιμάζεται πίσω από κλειστές πόρτες. Όπως και οι υπόλοιπες συμφωνίες, έτσι και αυτή έρχεται να αλλάξει τις ζωές μας για πάντα. Προς το χειρότερο.

TTIP: "Οι Επιπτώσεις στην Ελληνική Δημοκρατία, στην Οικονομία, στην Κοινωνία"

Η CETA θα προκαλέσει περαιτέρω  ανεργία, αύξηση της ανισότητας, μείωση της ευημερίας, θα προκαλέσει συμπίεση μισθών". Είναι μερικά από τα συμπεράσματα της πρώτης μελέτης στην Ελλάδα για την TTIP.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×