op
×

Η ντροπή για την Ευρώπη

Διαβάστηκε
Η ντροπή για την Ευρώπη

Περισσότεροι από 48.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ηπειρωτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με μικρά παιδιά, ανθρώπων με αναπηρίες και εγκύων γυναικών. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι 8.300 που εγκλωβίστηκαν στα ελληνικά νησιά ως αποτέλεσμα της εφαρμογής από τις 20 Μαρτίου της δήλωσης-«συμφωνίας» ΕΕ-Τουρκίας.

Στις 24 και 25 Μαΐου, περίπου 8.100 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες που βρίσκονταν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης εκδιώχθηκαν αναγκαστικά από την ελληνική αστυνομία. Οι μισοί απ’ αυτούς μεταφέρθηκαν σε νέους επίσημους καταυλισμούς μέσα σε αποθήκες και εργοστάσια κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης ή σε υπάρχοντες καταυλισμούς σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Πολλοί άλλοι αποφάσισαν να κρυφτούν στη γύρω περιοχή ή να μετακινηθούν σε μικρότερες άτυπες κατασκηνώσεις σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα.

Οι συνθήκες στους νέους καταυλισμούς δεν ανταποκρίνονται στις ελάχιστες απαιτήσεις. Ο ανεπαρκής εξαερισμός και εφοδιασμός σε τρόφιμα είναι δύο μόνο από τα πολλά και σοβαρά προβλήματα. Πρόσφυγες και ακτιβιστές έχουν περιγράψει στη Διεθνή Αμνηστία τις πολύ άσχημες συνθήκες που επικρατούν: άνθρωποι που κοιμούνται καταγής σε σκηνές, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μόνο λίγες ώρες την ημέρα, έλλειψη ζεστού νερού και ανεπαρκής αριθμός τουαλετών και ντους.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνη της. Το άσυλο στην Ελλάδα, ήδη προβληματικό και υπερφορτωμένο από τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι, δεν αποτελεί μια ρεαλιστική επιλογή για πολλούς. Η μετεγκατάσταση σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η επανένωση οικογενειών και η χορήγηση βίζα από αντιπροσωπείες των κρατών μελών στην Ελλάδα μπορούν να δώσουν άμεση διέξοδο στους εγκλωβισμένους. Ωστόσο, ενώ το 2015 τα κράτη μέλη συμφώνησαν να μετεγκαταστήσουν 66,400 ανθρώπους, έως τις 27 Ιουνίου 2016 είχαν μεταφερθεί μόνο 1,858 και μόνο σε 18 από τα 28 κράτη μέλη. Από τη μεριά της η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει την υποβολή αιτημάτων για μετεγκατάσταση προς τα άλλα κράτη μέλη.

Η πλειονότητα των εγκλωβισμένων αυτών ανθρώπων στην Ελλάδα διαφεύγει από τη βία και τις ένοπλες συγκρούσεις. Άραγε πόσα παιδιά χρειάζεται να κοιμούνται σε άθλιες συνθήκες και για πόσο ακόμη καιρό, μέχρι να καταλάβουν τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ότι πρέπει να δεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα;

 


 

Υπογράψτε την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας εδώ

Προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας

Σας ζητούμε:

Να χρησιμοποιήσετε όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να υποδεχτείτε επειγόντως αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανόμενου του μέτρου της μετεγκατάστασης ενός σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων χωρίς τη χρήση περιοριστικών κριτηρίων, διευκολύνοντας την επανένωση των οικογενειών και επιτρέποντας στους αιτούντες άσυλο να αποκτήσουν βίζα από τις αντιπροσωπίες των μελών – κρατών στην Ελλάδα για να συνεχίσουν νόμιμα το ταξίδι τους.

Να προβλέψετε περισσότερες ασφαλείς και νόμιμες οδούς για ανθρώπους που χρειάζονται διεθνή προστασία

Επειγόντως να βελτιώσετε σημαντικά τις συνθήκες υποδοχής εξασφαλίζοντας πως οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο θα έχουν πρόσβαση σε κρεβάτια, τροφή, καθαρό νερό, αποχέτευση, ιατρική περίθαλψη και προσωπική ασφάλεια και ότι θα παρέχονται επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, τη μετεγκατάσταση στην ΕΕ και τα προγράμματα οικογενειακής επανένωσης.Σχετικά άρθρα

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες προσφύγων στην Διεθνή Αμνηστία: "Γιατί οι άνθρωποι μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε ζώα;"

Θύματα βίαιων μορφών κακοποίησης έπεσαν όσοι άνθρωποι επιχείρησαν να διασχίσουν την Ουγγαρία ταξιδεύοντας προς την Ευρώπη. Η Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο "Χαμένη ελπίδα" τα λέει όλα.

Διεθνής Αμνηστία για Α.Τ. Ομόνοιας: Θα συνέβαινε το ίδιο εάν ήταν πέντε ελληνόπουλα;

Τα αγόρια ηλικίας μεταξύ 12-16, υποβλήθηκαν σε έλεγχο «λόγω υπονοιών ότι είναι μέλη ένοπλης ομάδας» ενώ είχαν μαζί τους τα παιχνίδια για να παίξουν σε ένα θεατρικό παιχνίδι

Τσέχος πρόεδρος: Στείλτε τους πρόσφυγες στα ακατοίκητα ελληνικά νησιά για να ξεπληρώσετε το χρέος

Σε απίστευτο ρατσιστικό παραλήρημα επιδόθηκε ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, προτείνοντας μάλιστα  να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στα ακατοίκητα ελληνικά νησιά για να ξεπληρώσει έτσι η χώρα μας το τεράστιο χρέος της.

Τhe Longest Run: Μια ταινία για τoυς πρόσφυγες στις φυλακές ανηλίκων (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά από έξι μήνες στη φυλακή, το δικαστήριο άφησε ελεύθερο με περιοριστικά μέτρα τον Γιασμίν. Απαγορεύεται να φύγει από την Ελλάδα και τώρα επιβιώνει χωρίς χρήματα, καταφύγιο ή άλλη στήριξη. 'Ενα ρεπορτάζ του Al Jazeera  για τους ανήλικους πρόσφυγες που έγινε ταινία. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×