op
×

Για την "υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο"

Διαβάστηκε
Για την  υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο

H AB Βασιλόπουλος και το WWF Ελλάς ξεκινούν την υλοποίηση ενός προγράμματος που έχει σαν στόχο την περαιτέρω βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης τριών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακιού του Νηρέα στο Αλιβέρι, τον Αστακό και την Ναύπακτο.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί τη δεύτερη φάση της ευρύτερης συνεργασίας της ΑΒ και του WWF Ελλάς σχετικά με την υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια. 

Η πρώτη φάση της συνεργασίας εστίαζε στην αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των εισαγόμενων και εγχώριων προμηθειών υδατοκαλλιέργειας της ΑΒ, αλλά και στην ανάπτυξη ενός  σχεδίου δράσης για την υπεύθυνη ιχθυοκαλλιέργεια τσιπούρας και λαβρακιού στην Ελλάδα.

To πρόγραμμα «Βελτίωσης υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας»  υλοποιείται με βάση τα πρότυπα της οικολογικής πιστοποίησης υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας  που έχουν εως σήμερα αναπτυχθεί για άλλα εκτρεφόμενα είδη. 

«Η AB παραμένει συνεπής στη δέσμευση της για προμήθεια βιώσιμων αλιευμάτων και για τη στήριξή της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας. Είναι σημαντικό για εμάς να βρίσκουμε τρόπους να αναβαθμίζουμε τα τοπικά προϊόντα της χώρας μας προς όφελος όλων μας αλλά και των μελλοντικών γενεών», δηλώνει ο Διονύσης Διονυσόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας της ΑΒ .

Στην παρούσα φάση δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πρότυπο του ASC για τα συγκεκριμένα είδη. Ακριβώς για αυτό, το σχέδιο δράσης εκπονήθηκε σε συνεργασία του WWF Ελλάς με το διεθνές δίκτυο συνεργατών του και τον Νηρέα Τον έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος Βελτίωσης Υπεύθυνης Υδατοκαλλιέργειας έχει αναλάβει η TUV Austria Hellas και έχει βασιστεί σε πρότυπο του ASC που είναι πολύ κοντά στις μεθόδους καλλιέργειας της τσιπούρας και του λαβρακιού.

Παράλληλα, το WWF βρίσκεται σε συζητήσεις με τον διεθνή οργανισμό ASC για την ανάπτυξη συγκεκριμένου προτύπου για τα μεσογειακά είδη τσιπούρας και λαβρακιού. 


"Οι υδατοκαλλιέργειες είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο σύστημα παραγωγής τροφίμων στον κόσμο" λέει ο Γ. Παξιμάδης , υπεύθυνος θαλασσίων πργραμμάτων του WWF Ελλάς. " Η ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας όμως δεν έχει συμβεί χωρίς επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτές ακριβώς τις επιπτώσεις επιχειρούμε να ελαχιστοποιήσουμε μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία».

"Το πρωτοπόρο αυτό πρόγραμμα θα εξασφαλίσει τη βελτίωση της υπεύθυνης διαχείρισης τριών μονάδων του Νηρέα, μέσα από την υλοποίηση του πλάνου δράσης που έχει εκπονηθεί και έχει σαν στόχο να μειώσει τις επιπτώσεις των μονάδων στο θαλάσσιο περιβάλλον και να διαχειριστεί ορθότερα σημαντικά ζητήματα του κλάδου όπως: τη διαχείριση αποβλήτων, την αλληλεπίδραση με απειλούμενα είδη, τις διαφυγές ψαριών, τη χρήση χημικών ουσιών και την υγεία των ψαριών".


Λέξεις Κλειδία - Tags
υδατοκαλλιέργεια
4
Νηρέας ΑΕ ΑΒ Βασιλόπουλος
7
WWF Ελλάς
112
Σχετικά άρθρα

Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σε όλη την χώρα

4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια ημέρα των ζώων! Των διάσημων απειλούμενων που συμβολίζουν το μεγαλείο της φύσης και δίνουν ζωή στα παραμύθια των παιδιών, μας δείχνουν τι σημαίνει αγάπη και φροντίδα δίχως όρους. Τα ζώα καθρεφτίζουν την ψυχή μας.

Οδηγός ελληνικών και εισαγόμενων ψαρικών - Ποια καταναλώνουμε άφοβα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να έχουν τον δικό τους προσωπικό οδηγό για περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιλογή ψαρικών. 

WWF: Αυτός είναι ο δρόμος για υγιή οικονομική ανάπτυξη χωρίς λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία

Δυο μελέτες που δείχνουν τον δρόμο για υγιή οικονομική ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία δίνει στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς:

Χρονιά ρεκόρ για την καρέτα στη Ζάκυνθο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας για τη χελώνα Caretta caretta στη Μεσόγειο είναι ένα πολύτιμο μαιευτήριο για το μοναδικό αυτό είδος και το WWF επαγρυπνά και φέτος, μαζί πάντα με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και τον ΑΡΧΕΛΩΝΑ. 

Ευθύνεται για 22.900 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη και για 1.050 στην Ελλάδα...

Είναι η πρώτη φορά που αναλύεται η διασυνοριακή επίδραση της επικίνδυνης σκόνης (σωματίδια) που εκπέμπεται από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς σε όλες τις χώρες της ΕΕ

Αν η Ιστορία έσπαγε τον πούτσο της μπροστά στον ταμία του Βασιλόπουλου. Του Αϊστόουλ Δεμπάνκ

Τέσσερεις απολαυστικές καλοκαιρινές ιστορίες απο τον γνωστό Ινδό Σίχ τραβεστί και διακεκριμένο καταστασιακό Dr. Ψυχοθεραπευτή  απογοητευμένων αριστερών της φυλής Παπούα.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×