op
×

Ο Δήμος Ιεράπετρας ελεύθερη ζώνη από τις συμφωνίες TTIP και CETA

Διαβάστηκε
Ο Δήμος Ιεράπετρας ελεύθερη ζώνη από τις συμφωνίες TTIP και CETA

Ως ελεύθερη ζώνη από τις συμφωνίες TTIP- CETA- TiSA ανακηρύχθηκε ομόφωνα ο Δήμος Ιεράπετρας μετά από ψήφιση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29 Ιουνίου.

Μπαίνει έτσι σε ένα δίκτυο περισσότερων από 20 Δήμων στην Ελλάδα και 1.800 στην Ευρώπη που έχουν ανακηρυχθεί ως ελεύθερες ζώνες, ενώ από την Κρήτη συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου και Πλατανιά Χανίων. 

Μετά την ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο: 
1. Ανακηρύσσει το Δήμο Ιεράπετρας ως Ελεύθερη Ζώνη των συμφωνιών TTIP, CETA και TISA. 
2. Απαιτεί την αναστολή των τρεχουσών διαπραγματεύσεων με κλειστές πόρτες και να δοθεί δημοσιότητα και σε δημόσια διαβούλευση το περιεχόμενο αυτών των συμφωνιών πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. 
3. Απαιτεί την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του σεβασμού των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ζωής στον πλανήτη και των ανθρώπινων, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις Εθνικές Κυβερνήσεις να μην επικυρώσουν αυτές τις συμφωνίες. 
4. Την παρέμβαση του Δήμου Ιεράπετρας στο συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης ΠΕΔ Κρήτης και ΚΕΔΕ για συζήτηση και λήψη ανάλογων αποφάσεων. 
5. Τη συμμετοχή του Δήμου Ιεράπετρας στα εθνικά και διεθνή δίκτυα τοπικών αυτοδιοικήσεων. 
6. Την ανάληψη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. 
Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Παπαδοπετράκης ο οποίος έθεσε υπόψη του Συμβουλίου τα εξής: 
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την εξουσιοδότηση των κρατών- μελών, πίσω από κλειστές πόρτες, ερήμην των κοινωνιών και της Αυτοδιοίκησης και με αδιαφανείς διαδικασίες διαπραγματεύεται
α) με τις Η.Π.Α. τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)
β) με τον Καναδά τη Γενική Οικονομική Συμφωνία (CETA) και
γ) τη Συμφωνία Εμπορίου και Υπηρεσιών (TiSA). 
Παρά την προσπάθεια να κρατηθεί μυστικό το περιεχόμενο αυτών των διαπραγματεύσεων, οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν:
1) Την απελευθέρωση όλων των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης όλων των δημόσιων Υπηρεσιών
2) Την απαγόρευση επανακρατικοποίησης μιας δημόσιας Υπηρεσίας η οποία έχει ιδιωτικοποιηθεί
3) Εισάγουν τη ρήτρα προστασίας επενδύσεων ως θεμελιώδη κανονιστική αρχή και μετατρέπει το συμφέρον του επενδυτή σε θεμελιώδη αρχή δικαίου
4) Επιβάλλουν τη νομοθετική εναρμόνιση μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α. των προδιαγραφών των προϊόντων και καταργεί την αρχή της προφύλαξης που ισχύει στην Ευρώπη και θεσμοθετούν την αρχή της διαβεβαίωσης των επιχειρήσεων.
Στην Ευρώπη, εάν υπάρχει υπόνοια ότι ένα προϊόν μπορεί να είναι επιβλαβές στη δημόσια υγεία ή ασφάλεια, απαγορεύεται η κυκλοφορία του, σε αντίθεση με τις Η.Π.Α. που η διαβεβαίωση της επιχείρησης είναι αρκετή για να επιτραπεί η κυκλοφορία ενός προϊόντος.
5) Τη λειτουργία παράλληλου δικαστικού συστήματος δια του Μηχανισμού Επίλυσης διαφορών μεταξύ κρατών και επενδυτών (ISDS), ο οποίος στην πράξη καταργεί το εθνικό δίκαιο. Έτσι, υποθέσεις που αφορούν μεγάλες επενδύσεις δεν θα κρίνονται από εθνικά δικαστήρια αλλά από το μηχανισμό (ISDS), υπονομεύοντας και τη λαϊκή κυριαρχία γιατί μια κυβέρνηση πρέπει να νομοθετεί στα πλαίσια του ISDS.
6) Επιβάλλει τη νομοθετική εναρμόνιση των εργατικών δικαιωμάτων μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α. που, στην πράξη σημαίνει την εξίσωση προς τα κάτω των ευρωπαϊκών εργατικών κεκτημένων με τα χαμηλά στάνταρ της εργατικής νομοθεσίας των Η.Π.Α.
7) Τη νομοθέτηση του Ειδικού Δικαστηρίου προστασίας επενδυτών ICS και θέτουν υπό αμφισβήτηση όχι μόνο το εθνικό δίκαιο, αλλά καταργούν και την τοπική δημοκρατία.
 
Πάνω από 1800 ευρωπαϊκοί Δήμοι, μεταξύ αυτών και μεγάλες πρωτεύουσες όπως η Βιέννη, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, το Μιλάνο, η Οξφόρδη, η Μαδρίτη αλλά και στις Η.Π.Α. έχουν προχωρήσει σε ανακήρυξη των Δήμων τους ως TTIP/ CETA/ TISA (Free Zones) ελεύθερες ζώνες.
 
Προτείνουμε την ανακήρυξη του Δήμου Ιεράπετρας ως Ελεύθερη Ζώνη των συμφωνιών TTIP, CETA και TISA, απαιτούμε την αναστολή των τρεχουσών διαπραγματεύσεων με κλειστές πόρτες και να δοθεί δημοσιότητα και σε δημόσια διαβούλευση το περιεχόμενο αυτών των συμφωνιών πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Απαιτούμε την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του σεβασμού των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ζωής στον πλανήτη και των ανθρώπινων, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Σε διαφορετική περίπτωση καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις Εθνικές Κυβερνήσεις να μην επικυρώσουν αυτές τις συμφωνίες. 

Την παρέμβαση του Δήμου Ιεράπετρας στο συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης ΠΕΔ Κρήτης και ΚΕΔΕ για συζήτηση και λήψη ανάλογων αποφάσεων. Τη συμμετοχή του Δήμου μας στα εθνικά και διεθνή δίκτυα τοπικών αυτοδιοικήσεων και την ανάληψη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. »Σχετικά άρθρα

"Όχι" στη ληστρική εμπορική συμφωνία CETA σήμερα στο Σύνταγμα

Η πρωτοβουλία mayday για την ουσιαστική επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας συμμετέχει και καλεί στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια στις διατλαντικές συμφωνίες TTIP, CETA και TISA.

Οικολογικό Δίκτυο: Όχι στις ληστρικές διατλαντικές συμφωνίες ΤΤIP, CETA

Οι ληστρικές συμφωνίες απειλούν δημοκρατία, εργασία, οικονομία, υγεία, περιβάλλον. Το Οικολογικό Δίκτυο καλεί τους πολίτες να ενημερωθούν και να αντιδράσουν και την κυβέρνηση, να μην πειθαρχήσει στις πιέσεις των ισχυρών της Ε.Ε. και να εμποδίσει την εφαρμογή των CETA, TTIP στη χώρα μας.

Η ΤΤΙP μπορεί να τελείωσε, όμως κάτι ακόμα χειρότερο έρχεται

Τελείωσε; Μπορεί να είναι αλήθεια; Αν είναι έτσι, πρόκειται για τη νίκη μιας καμπάνιας που κάποτε έμοιαζε να μην έχει καμιά ελπίδα προσπαθώντας να ρίξει το φρούριο της πολιτικής, εταιρικής και γραφειοκρατικής εξουσίας.

10 λόγοι για να σε εξοργίζει η TiSA

Μετά τις TTIP, CETA και TPP, έρχεται η TiSA, άλλη μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που προετοιμάζεται πίσω από κλειστές πόρτες. Όπως και οι υπόλοιπες συμφωνίες, έτσι και αυτή έρχεται να αλλάξει τις ζωές μας για πάντα. Προς το χειρότερο.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×