op
×
Μια πρόταση για τα credit commons, από τον Matthew Slater
Μια πρόταση για τα credit commons, από τον Matthew Slater
29/07/16 18:00
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
άλλα: O Matthew Slater έχει αναπτύξει το ελεύθερο λογισμικό Community Exchange. Το 2009 ίδρυσε την Community Forge, η οποία φιλοξενεί το Community Exchange για 150 κοινότητες.

Μια πρόταση για τα credit commons, από τον Matthew Slater

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ σε συνεργασία με την Ολοκληρωμένη Κοπερατίβα Αθηνών, το P2P Foundation και τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, INNOVATHENS, διοργανώνουν εκδήλωση σχετικά με την πρόταση για ένα νέο ανοικτό πρωτόκολλο των credit commons με κύριο ομιλητή τον Matthew Slater, την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016 και ώρα 18.00 στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, INNOVATHENS.

O Matthew Slater έχει αναπτύξει το ελεύθερο λογισμικό Community Exchange. Το 2009 ίδρυσε στην Ελβετία μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, την Community Forge, η οποία φιλοξενεί το Community Exchange για 150 κοινότητες. Το 2013 συν-δημιούργησε με την Sybille Saint Girons το παιχνίδι «Trading Floor». Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα timebanking για την κυβέρνηση της Νέας Νοτίου Ουαλίας, στην Αυστραλία. Το 2015 συνέγραψε με τον καθηγητή Jem Bendell το Money and Society MOOC. 

Τα κοινά είναι εκείνα τα αγαθά των οποίων η ιδιοκτησία είναι μη αποκλειστική, όπως ο αέρας, τα νερά, οι βοσκότοποι, αλλά και η γλώσσα, το ελεύθερο λογισμικό, τα ανοικτά πρότυπα ή η μουσική μας παράδοση. Αποτελούν συστήματα διακυβέρνησης όλων αυτών που κληρονομήσαμε ή παράγουμε μαζί και συνιστούν  πρακτικά παραδείγματα συνεργασίας και συμμετοχής για τη διαχείριση διαφορετικών πόρων ώστε να καλύπτονται οι ανθρώπινες ανάγκες. Αφορούν στους φυσικούς πόρους που έχουμε ηθική υποχρέωση να παραδώσουμε αναλλοίωτους στις μελλοντικές γενιές, αλλά και στα δημιουργήματα της συνεργασίας μας που αποτελούν κοινό κτήμα. Χαρακτηριστική περίπτωση κοινού αγαθού, το οποίο συχνά αποτυγχάνουμε να αναγνωρίσουμε ως τέτοιο, είναι η εμπορική πίστη, το κοινό χρηματοπιστωτικό μας απόθεμα, και ενώ υπάρχει έντονη συζήτηση για το χρήμα ως κοινό αγαθό, σε πολλούς δεν είναι σαφές το τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει. 

Τα credit commons είναι μια πρόταση για την δημιουργία ενός ανοικτού πρωτοκόλλου επικοινωνίας των διαφόρων λογισμικών με τα οποία υλοποιούνται τα λογιστικά συστήματα των εναλλακτικών νομισμάτων, που θα επιτρέπει στους χρήστες του κάθε τοπικού νομίσματος, να το ανταλλάσσουν με οποιοδήποτε άλλο. Είναι λύση σε μια σειρά από προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι να παρουσιαστεί η πρόταση credit commons ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί σχετική συζήτηση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα:

18.00 Έναρξη – Καλωσόρισμα (ΕΕΛ/ΛΑΚ)

18.10 Γιώργος Παπανικολάου (P2P Foundation)

18.20 Δημήτρης Δασκαρόλης (Athens Integral Cooperative)

18.30 Matthew Slater (Community Forge)

19.15 Συζήτηση


Λέξεις Κλειδία - Tags
credit commons Matthew Slater
2
ανοιχτές τεχνολογίες
4
κοινά
41
Σχετικά άρθρα

Matthew Slater: Ένας μηχανικός κοινοτικών νομισμάτων μας μαθαίνει πώς να βάλουμε την αλληλέγγυα οικονομία στη ζωή μας

Ο Matthew Slater είναι μηχανικός κοινοτικών νομισμάτων. Προτείνει μια τεχνολογία που θα αναβαθμίσει την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη πέρα από το τοπικό επίπεδο

Creative Commons Greece κάλεσμα: Ζητάμε νομικούς με εξειδίκευση στις ανοιχτές τεχνολογίες ΕΔΩ!

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ καλεί νομικούς/δικηγόρους που ειδικεύονται στο δίκαιο διανοητικής ιδιοκτησίας, στο δημόσιο δίκαιο και στα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς

Αυτοδιαχείριση και Κοινά: Πέρα από τη δικτατορία της οικονομίας. Του Κώστα Χαριτάκη

Αν αναγνωρίσουμε ως βασικά χαρακτηριστικά των κοινών την κοινή κτήση, την κοινή δημιουργία και την κοινή χρήση, τότε είναι φανερό ότι ο κόσμος των κοινών βρίσκεται πέρα από τον κόσμο της ιδιοκτησίας και της καταναγκαστικής εκμεταλλευτικής εργασίας. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×