op
×

Η καταστολή της Τουρκίας σε αριθμούς

Διαβάστηκε
Η καταστολή της Τουρκίας σε αριθμούς

Σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία μετά από μια αποτυχημένη αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου. Η αντίδραση των τουρκικών αρχών ήταν άμεση και βίαιη, εξαπολύοντας πρωτοφανούς κλίμακας καταστολή, η οποία συνεχίζεται μετά από την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης πέντε ημέρες αργότερα.


Η Διεθνής Αμνηστία ήταν παρούσα στο πεδίο στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα για να τεκμηριώσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενόσω εξελίσσονταν αυτά τα γεγονότα. Παραθέτουμε ορισμένα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κατάσταση.

Τουλάχιστον 208 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 τραυματίστηκαν κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι κρατούνται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι βρίσκονται σε αναστολή καθηκόντων ή έχουν χάσει τις δουλείες τους, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών, δικαστών, εισαγγελέων και άλλων.

42 εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν για δημοσιογράφους (έως την 25η Ιουλίου 2016) και έξι από αυτούς έχουν τεθεί υπό κράτηση (έως την 26η Ιουλίου).

20 ιστοσελίδες ειδησεογραφικού περιεχομένου είχαν μπλοκαριστεί τις ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

25 μέσα ενημέρωσης είδαν τις άδειες τους να ανακαλούνται (έως τις 22 Ιουλίου). Οι δημοσιογραφικές ταυτότητες δεκάδων δημοσιογράφων έχουν ακυρωθεί.

48 ώρες είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η τουρκική αστυνομία στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη εξαναγκάζει τους κρατούμενους να στέκονται σε επώδυνη στάση. Σε κρατούμενους έχει απαγορευτεί η παροχή τροφής, νερού και ιατρικής περίθαλψης, και κακοποιούνται λεκτικά και δέχονται απειλές. Μερικοί έχουν υποστεί σοβαρούς ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού.

3 μήνες είναι η αρχική περίοδος κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε τη νύχτα της 20ης Ιουλίου, παρέχοντας στον πρωθυπουργό και το υπουργικό του συμβούλιο την εξουσία να αποφασίζουν με διατάγματα και να παρακάμπτουν το Κοινοβούλιο.

30 ημέρες: το όριο προσωρινής κράτησης αυξήθηκε από τέσσερις σε 30 ημέρες στις 23 Ιουλίου, σύμφωνα με το πρώτο διάταγμα που εκδόθηκε στο πλαίσιο της κήρυξης της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

15 είναι ο αριθμός του άρθρου του τουρκικού συντάγματος το οποίο προβλέπει ότι οι αρχές δεν μπορούν να «αναστείλουν» την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, μπορούν απλώς να εισάγουν εξαιρέσεις σε ορισμένα δικαιώματα.


0 είναι ο αριθμός των ανεξάρτητων οργάνου ελέγχου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει πρόσβαση σε χώρους κράτησης στην Τουρκία μετά την κατάργηση της τουρκικής Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τον Απρίλιο του 2016.


Σχετικά άρθρα

Κατοχύρωση του νερού ως ανθρώπινου δικαιώματος - Το παράδειγμα της Ουρουγουάης

Η ερχόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να συμπεριλάβει την κατοχύρωση του δικαιώματος στο νερό ως ανθρώπινου δικαιώματος, βασιζόμενη στο παράδειγμα της Ουρουγουάης 

Η υπεροψία της αρτιμελούς αυταρέσκειας

Οι Άνθρωποι με αναπηρία, βιώνουν την αναπηρία ως πρόβλημα και εμπόδιο στην ζωή τους; Είναι καθηλωμένοι λόγω αυτής;  Έχουν το χάρισμα να δίνουν κουράγιο, δύναμη και αυτοπεποίθηση σε όσους δεν έχουν αναπηρία;

Ανήλικα προσφυγόπουλα από τη Συρία ράβουν ρούχα για αυτές τις μεγάλες εταιρείες

Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα του BBC και της εκπομπής Panorama, προσφυγόπουλα από τη Συρία εργάζονται σε εργοστάσια στην Τουρκία που φτιάχνουν ρούχα για μεγάλες εταιρείες

Η συγκλονιστική ιστορία που πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία: Η Σφαγή του Λάντλοου (ΒΙΝΤΕΟ)

Χλιάδες μετανάστες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και πάρα πολλοί Έλληνες, εργάζονταν κάτω από άθλιες συνθήκες στα ορυχεία CFI της οικογένειας Ροκφέλερ

ΒΙΝΤΕΟ: Πέθανε ο Στυλιανός Παττακός: Η Γυάρος, τα βασανιστήρια και ο αγώνας ΠΑΟ-Ολυμπιακός

Ο Παττακός μαζί με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Νικόλαο Μακαρέζο  πρωτοστάτησαν στο στρατιωτοκό πραξικόπημα της 21ης Απριλίο. Η Γυάρος, τα βασανιστήρια και... η διακοπή του αγώνα ΠΑΟ-Ολυμπιακός για να πεί στον Σιδέρη να παίζει πιο ήρεμα...
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×