op
×

Τι κινδύνους κρύβει για την υγεία η "αθώα" πατάτα

Διαβάστηκε
Τι κινδύνους κρύβει για την υγεία η  αθώα  πατάτα
Η σημερινή πατάτα που καταναλώνουμε όλοι, εξακολουθεί μεν να περιέχει σημαντικά θρεπτικά και πολύτιμα για την υγεία μας συστατικά, αλλά οι προσθήκες χημικών και φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με τον σύγχρονο τρόπο παραγωγή της, την κατατάσσουν στις τροφές, που είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η πατάτα περιέχει πάνω από 35  διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων έχουν βρεθεί στις συμβατικές πατάτες. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Δεδομένων Φυτοφαρμάκων του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA):

– 6 από αυτά είναι πιθανώς καρκινογόνα

– 12 είναι ύποπτα για ορμονικές διαταραχές

– 7 περιέχουν νευροτοξίνες

– 6 περιέχουν αναπτυξιακές ή αναπαραγωγικές τοξίνες

Η χημική ουσία που βρίσκεται στο 76% όλων των συμβατικών πατατών είναι το chlorpropham, ένα ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς για να εμποδίσει την ανάπτυξη ζιζανίων και να αναστείλει τη βλάστηση της πατάτας. 

Αυτή η χημική ουσία, δεν είναι τοξική μόνο για τις μέλισσες. Σύμφωνα με Extension Toxicology Network, η χρόνια έκθεση των πειραματόζωων στο chlorpropham τους προκάλεσε “καθυστερημένη ανάπτυξη, διόγκωση του ήπατος, των νεφρών και του σπλήνα, καταστροφή του σπλήνα και θάνατο”.

Ως ρίζα η πατάτα απορροφά επιπλέον όλα τα φυτοφάρμακα του εδάφους

Οι πατάτες είναι λαχανικά, τα οποία στην πραγματικότητα είναι ρίζες. Ως ρίζες, λοιπόν, οι πατάτες απορροφούν όλα τα φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα που ψεκάζονται πάνω από το έδαφος, τα οποία στη συνέχεια εισχωρούν στο χώμα.

Οι χημικές επεξεργασίες, επίσης, που υφίσταται η πατάτα είναι αρκετές:

1) Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου: Τους χορηγούν μυκητοκτόνα

2) Πριν από τη συγκομιδή: Ψεκάζονται με ζιζανιοκτόνα

3) Αφού γίνει η συγκομιδή: Τις ψεκάζουν και πάλι για να αποτρέψουν τη βλάστηση

Τα μυστικά των καλλιεργητών

Ο Jeff Moyer, διευθυντής μεγάλης αγροτικής επιχείρησης στο Rodale Institute και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Βιολογικών Πρότυπων Προϊόντων Αμερικής, έχει αναφερθεί στην καλλιέργεια της πατάτας λέγοντας: «Έχω μιλήσει με τους καλλιεργητές πατάτας που λένε ότι οι ίδιοι ποτέ δεν τρώνε τις πατάτες που πωλούν. Έχουν ξεχωριστά χωράφια όπου καλλιεργούν πατάτες για τον εαυτό τους χωρίς χημικές ουσίες».

Πατάτα: Η πολύτιμη τροφή

Οι πατάτες αποτελούν πολύτιμη τροφή για τους παρακάτω λόγους:

1. Όταν οι πατάτες είναι βραστές ή ψητές αποτελούν ουσιαστικά ένα τρόφιμο ελεύθερο λίπους.

2. Οι πατάτες αποτελούν πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού και ενισχύουν την υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

3. Οι πατάτες είναι μια αξιόπιστη πηγή βιταμίνης C – μία μέτρια βραστή πατάτα (180 γρ.) περιέχει περίπου 10 mg βιταμίνης C, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1/8 της ημερήσιας απαίτησης για έναν ενήλικα.

4. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και οι πατάτες αποτελούν σημαντική πηγή αρκετών από αυτές.

5. Οι πατάτες αποτελούν σημαντική πηγή καλίου. Περιέχει, επίσης, μαγνήσιο και σίδηρο.
Πηγή: cna.gr

Σχετικά άρθρα

SOS από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τα φυτοφάρμακα στην Κρήτη

Σοβαρά προβλήματα υγείας και ρύπανσης του περιβάλλοντος,  προέκυψαν από τις εργασίες της 1ης Διεπιστημονικής Ημερίδας, που οργανώθηκε στο Ηράκλειο για τα φυτοφάρμακα.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×