op
×

Τι είπε στην απολογία του ο 77χρονος για την τραγωδία της Αίγινας

Διαβάστηκε
Τι είπε στην απολογία του ο 77χρονος για την τραγωδία της Αίγινας
"Η πορεία πλεύσης μου ήταν από βορρά προς νότο και εισερχόμενος στη θαλάσσια ζώνη που παρεμβάλλεται μεταξύ της νησίδας Μονή και των δυτικών ακτών της Αίγινας, στη θέση Πέρδικα αντιλήφθηκα μηχανοκίνητο σκάφος να κινείται από τη θέση Πέρδικα προς τη νήσο Μονή, δηλαδή επί πορείας από Ανατολή προ Δύση. Ποτέ δεν πίστεψα ότι σκάφος κινούμενο αριστερά μου θα περάσει από την πλώρη μου", ανέφερε ο 77χρονος Θ. Λυκουρέζος στην απολογία του στην ανακρίτρια Πειραιά.

«Η πορεία μου ήταν σταθερή, χωρίς να έχω τον οποιοδήποτε λόγο να πραγματοποιήσω τον οποιοδήποτε αιφνίδιο ελιγμό, αφού άλλωστε μετέβαινα για λόγους αναψυχής με φίλους σε κόλπο της νησίδας Μονής» αναφέρει μεταξύ άλλων ο 77χρονος, σύμφωνα με το απολογητικό υπόμνημα που δημοσίευσε η εφημερίδα «Το Βήμα».


Τα βασικά σημεία της απολογίας του στην ανακρίτρια:


Όπως προκύπτει από τον ανωτέρω χάρτη το σκάφος ΑΝΤΩΝΙΑ ευρίσκετο αριστερά της πορείας μου, ενώ το σκάφος ΑΝΤΩΝΙΑ με έβλεπε προς τη δεξιά του πλευρά. Σύμφωνα με τον κανονισμό 15 του Διεθνή Κανονισμού για την Αποφυγή Συγκρούσεων στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ) «Όταν δύο μηχανοκίνητα πλοία διασταυρώνουν τις πορείες τους κατάτρόπο ώστε να υπάρχει κίνδυνος συγκρούσεως, το πλοίο που βλέπει το άλλο προς τη δεξιά του πλευρά, οφείλει να φυλάξει το άλλο, δηλαδή να απομακρυνθεί από την πορεία του άλλου. Εφόσον οι συνθήκες για τη συγκεκριμένη περίπτωση το επιτρέπουν, πρέπει να αποφεύγει να περνά από την πλώρη του άλλου πλοίου».

Δια τούτο ο ίδιος είχα τεταμένη την προσοχή μου κυρίως προς τα δεξιά σε περίπτωση που διασταυρωθώ με σκάφος που κινείται από την νησίδα Μονή προς την Πέρδικα και το οποίο όφειλα να φυλάξω ο ίδιος. Ενώ, λοιπόν, το πλοίο μου βρισκόταν κοντά στην παράλλαξη για την σπηλιά της Φώκιας αντιλήφθηκα ξαφνικά την παρουσία ακριβώς λίγα μέτρα μπροστά από την πλώρη 6 την ύπαρξη άλλου σκάφους, το οποίο διασταύρωνε την πορεία μου από τα αριστερά προς τα δεξιά. Η αιφνίδια (κατά την αντίληψη μου) εμφάνιση του σκάφους ΑΝΤΩΝΙΑ αποτέλεσε και την αιτία της προσκρούσεως. 

Όλα τα ταχύπλοα σκάφη ανάλογα με το ναυπηγικό σχεδιασμό τους (υδροστατικές γραμμές) και την εγκατεστημένη ισχύ των κινητήρων τους πλανάρουν σε συγκεκριμένη ταχύτητα. Άλλα πλανάρουν στους 17-18 ν.κ και άλλα στους 20-21 ν.κ. Το DUENDE 3 πλανάρει στους 21 ν.κ. που αποτελεί τη συνηθισμένη ταχύτητα ταξιδιού για τον ασφαλή πλου Κατά το χρόνο της σύγκρουσης το DUENDE κινείτο με την ελάχιστη ταχύτητα πλαναρίσματος δηλαδή εκείνη των 21 ν.κ. και όχι με οποιαδήποτε άλλη ταχύτητα. Στην πραγματικότητα στην κατάσταση πλαναρίσματος δεν είναι ανασηκωμένη η πλώρη αλλά ολόκληρο το ναυπήγημα το οποίο κινείται σε κατάσταση ‘’εκτός εκτοπίσματος’’. 

Στο ερώτημα γιατί δεν έριξε σωσίβια:

Ως γνωστόν τα ατομικά σωσίβια με τα οποία είναι εφοδιασμένα τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής δεν προσφέρονται για μακρινές ρίψεις γιατί είναι εξαιρετικά ελαφριά και δεν μπορούν να εκτοξευθούν. Άλλωστε η εκτόξευση σωσιβίων από το παρασυρόμενο DUENDE αντίθετα προς τη φορά του ανέμου από υπερήλικες σε κατάσταση σοκ και πανικού δεν θα μπορούσε επ’ ουδενί να έχει θετικά αποτελέσματα. Η διακοπή λειτουργίας των μηχανών του DUENTE και η παράσυρση του σκάφους λόγω των βορείων ανέμων σε αντίθετη πορεία από τους ναυαγούς κατέστησε αδύνατη τη συνδρομή μου προς τους τους ναυαγούς.  Σχετικά άρθρα

Σε απολογία ο πρόεδρος του Σωματείου της ΒΙΟΜΕ - Συγκέντρωση των εργαζομένων

Σε απολογία έχει κληθεί σήμερα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΒΙΟΜΕ Μάκης Αναγνώστου στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται γιατί δεν επετράπη στο υπό κατάληψη εργοστάσιο η είσοδος του συνδίκου πτώχευσης.

"Πέτα μας ένα σωσίβιο ρε"

Καταπέλτης το δικαστικό βούλευμα για τον 77χρονο που ευθύνεται για την τραγωδία στην Αίγινα. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ενός αυτόπτη που άκουγε ναυαγό να του φωνάζει «πέτα μας ένα σωσίβιο ρε» και αυτός τους αγνόησε.

"Εξ αποστάσεως" είχε ανανεώσει την άδεια ο κατηγορούμενος για την τραγωδία στην Αίγινα

Στην αφαίρεση της άδειας οδήγησης χειριστή ταχύπλοου, την οποία κατείχε από το 2014, του κατηγορούμενου για την τραγωδία στην Αίγινα, προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής. 

Προσπάθεια συγκάλυψης καταγγέλει η οικογένεια που θρηνεί δύο θύματα από την τραγωδία στην Αίγινα

Για προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων κάνει λόγο το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί την οικογένεια Κατιφέ, που θρηνεί την απώλεια δύο μελών, του πατέρα και της 5χρονης κόρης του.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×