op
×
«Οι δημόσιοι-ελεύθεροι χώροι, κοινά αγαθά - Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό» - Ελληνική συμμετοχή στην 15η Biennale Αρχιτεκτονικής
«Οι δημόσιοι-ελεύθεροι χώροι, κοινά αγαθά - Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό» - Ελληνική συμμετοχή στην 15η Biennale Αρχιτεκτονικής
25/09/16 11:00
άλλα: Οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι αντανακλούν την κρίση της ελληνικής κοινωνίας: αποξένωση, έλλειψη συλλογικότητας και πολιτισμού. Αποτελούν ένα ιδιότυπο no man’s land.

«Οι δημόσιοι-ελεύθεροι χώροι, κοινά αγαθά - Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό» - Ελληνική συμμετοχή στην 15η Biennale Αρχιτεκτονικής

Ελληνική συμμετοχή στην 15η Biennale Αρχιτεκτονικής

Δημόσια εκδήλωση με θέμα:

«Οι δημόσιοι-ελεύθεροι χώροι, κοινά αγαθά - Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό»


Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016, 11 πμ

Ελληνικό Περίπτερο - Giardini, Βενετία


Πρόγραμμα

Α. Εισαγωγική ομιλία

Β.  Ομιλητές / Προβολές:

1. Σταύρος Σταυρίδης, Δρ. αρχιτέκτων (Αν. Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων, ΕΜΠ)

«Ο (δημόσιος) χώρος ως κοινό αγαθό»

2. Προβολή του 10λεπτου βίντεο της "Ομάδας Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό" 

«Public-Free Spaces, Common Goods - A Park for All at Hellinikon»

3. Άννα Καράπα Λαβασά - Νατάσσα Τσιρώνη, αρχιτέκτονες (Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό)

« Ο δημόσιος χώρος στην Ελλάδα σε Κίνδυνο  - Το «μέτωπο» του Ελληνικού.

4. Προβολή του 5λεπτου βίντεο / Power Point της «Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης»

«Σχέδιο FOSTER: Μια Ιδιωτική Πόλη στο Ελληνικό» 

5. Κωνσταντίνος Σαββίδης - Πάνος Τότσικας, αρχιτέκτονες (Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό)

« Από το ‘Δημόσιο’ στο ‘Κοινό’ : Η περίπτωση του Ελληνικού»

6. Αντώνης Μαούνης, αρχιτέκτων (πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Τμήμα Αττικής)

«Η παρέμβαση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων-Τμήμα Αττικής για το Ελληνικό»

Γ. Ερωτήσεις- Παρεμβάσεις – Συζήτηση


«Οι δημόσιοι-ελεύθεροι χώροι, κοινά αγαθά - Ένα Πάρκο για όλους στο  Ελληνικό»


Βενετία, 25 Σεπτεμβρίου 2016


Στην Ελληνική πόλη, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι το μέλλον των δημόσιων ελεύθερων χώρων.  Οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι αντανακλούν την κρίση της ελληνικής κοινωνίας: αποξένωση, έλλειψη συλλογικότητας και πολιτισμού, καταναλωτισμός. Αποτελούν ένα ιδιότυπο no man’s land.


Στην Ελλάδα της κρίσης, οι πολίτες ξαναανακαλύπτουν τον δημόσιο ελεύθερο χώρο και τον διεκδικούν ως κοινωνικό αγαθό. Ομάδες πολιτών, πρωτοβουλίες γειτονιάς, τοπικές συλλογικότητες οικειοποιούνται το δημόσιο χώρο και αναπτύσσουν τη δράση τους σε αυτόν. Μέσα από συλλογικές πρακτικές αναδεικνύεται ένα πλήθος δυνατοτήτων και προοπτικών για το δημόσιο χώρο που βασίζεται σε ένα άλλο μοντέλο κοινωνικών σχέσεων, παραγωγικών διαδικασιών και οργάνωσης του αστικού χώρου. Ένα μοντέλο στο οποίο οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι είναι κοινό αγαθό. 


Στην Ελλάδα της κρίσης διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια  ένα «μέτωπο» αντίστασης  στα σχέδια ιδιωτικοποίησης, εκποίησης  και υπερ-δόμησης  δημόσιων  χώρων. Το «Ελληνικό» αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο δημόσιο, ελεύθερο, αδόμητο χώρο της Αθήνας και ένα από τα σημαντικότερα «μέτωπα».


Το θέμα της πρόσκλησης της φετινής Μπιενάλε στη Βενετία είναι: "Reporting from the front" - " Αναφορά από το μέτωπο". Επισημάναμε  ότι το  "μέτωπο" δεν είναι ένα, αλλά πολλά, μεταξύ των οποίων και η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων από την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση.

Το "μέτωπο" ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας, είναι ένα ευρύτερο-ευρωπαϊκό- διεθνές "μέτωπο".

Με την συμμετοχή μας στην Biennale, θέλουμε να προβάλλουμε την ιδέα της αντίστασης στο ξεπούλημα του Ελληνικού, που αποτελεί τον πιο σημαντικό ελεύθερο-δημόσιο χώρο της Αττικής και ταυτόχρονα να προβάλλουμε την εναλλακτική μας πρόταση.


Θεωρούμε ότι το Ελληνικό πρέπει σταδιακά να μετατραπεί σε ένα δημόσιο Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πράσινου, με επανάχρηση υφιστάμενων κτιρίων για  πολιτιστικές, αθλητικές και εν γένει κοινωφελείς δραστηριότητες, ανοιχτό στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αττικής, με εξασφαλισμένη την συμμετοχή στον φορέα διαχείρισής του  συνεργατικών δράσεων και αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων.


 Με βάση τα παραπάνω, η «Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό» διοργανώνει στα πλαίσια της ελληνικής συμμετοχής στην 15η Biennale Βενετίας 

δημόσια εκδήλωση με θέμα:

«Οι δημόσιοι-ελεύθεροι χώροι, κοινά αγαθά - Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό»

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016, 11 π.μ

Ελληνικό Περίπτερο - Giardini, Βενετία


Σχετικά άρθρα

Ελληνικό: Από το «Μητροπολιτικό Πάρκο» στην «πράσινη αυλή» | του Πάνου Τότσικα

Στο «κοινόχρηστο πάρκο» του Ελληνικού, περιλαμβάνονται κτιριακές εγκαταστάσεις που περιορίζουν σημαντικά  το πράσινο, μετατρέποντας το ουσιαστικά σε μια «πράσινη αυλή».

Δανειστική βιβλιοθήκη για πρόσφυγες στο Ελληνικό

Δεκάδες βιβλία στα περσικά και σε διαλέκτους του Αφγανιστάν έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις δομές του Ελληνικού, έπειτα από την πρωτοβουλία τα Ιωάννας Νισυρίου. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΤΑΙΠΕΔ και πορεία στη Βουλή ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού

Την Τετάρτη 21/9, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περνά από την ολομέλεια της βουλής την πώληση του πρωην αεροδρομίου Ελληνικού, πιστή στις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×