op
×

Ελλάδα: Γιατί θερίζει ο καρκίνος

Διαβάστηκε
Ελλάδα: Γιατί θερίζει ο καρκίνος
Στην πρώτη θέση των θανατηφόρων ασθενειών σε σχέση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκεται ο καρκίνος.  Αυτό δήλωσε ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν και καθηγητής των ΤΕΙ Δημήτρης Μπαφαλούκος σε συνέντευξή του " Στο Κόκκινο"και το Ένθετο για την Υγεία με την Αλεξάνδρα Κουτσοπούλου.
 
Ο καρκίνος του πνεύμονα, είπε, ήταν πάντα η πιο θανατηφόρος από όλες τις νόσους. Πλέον συνολικά οι νεοπλασματικές παθήσεις είναι στην πρώτη θέση και πιθανότερα θα σταθεροποιηθούν. Kι αυτό, για δύο λόγους, όπως εξήγησε:
 
"Αυτή η εξέλιξη οφείλεται σε δυο βασικούς παράγοντες. Πρώτον, ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων έχει αυξηθεί κατά περίπου 10 έτη τα τελευταία 60 χρόνια. Κι έτσι έχει αυξηθεί ο καρκίνος, αφού πρόκειται για νόσο της μεγάλης ηλικίας. Το 80% των περιστατικών του καρκίνου παρουσιάζεται σε άτομα από 55 ετών και πάνω. Επομένως όσο πιο πολύ γηράσκει ο πληθυσμός, τόσο πιο πολλά περιστατικά καρκίνου θα έχουμε. 
 
Η δεύτερη αιτία είναι η σημαντική βελτίωση των καρδιολογικών θεραπειών. Έχει αυξηθεί έτσι η επιβίωση των αρρώστων από καρδιολογικές θεραπείες κατά 8 με 10 χρόνια. Επιπλέον έχουν βελτιωθεί τα διαγνωστικά μέσα ανίχνευσης του καρκίνου, επομένως γίνεται καλύτερη διάγνωση της νόσου. Παλαιότερα, δεν γνωρίζαμε συχνά την αιτία θανάτου πολλών ανθρώπων, η οποία δεν ήταν άλλη από καρκίνος,"

Στην Ελλάδα υπάρχει ανεπάρκεια στατιστικών δεδομένων, πρόθεσε.
" Αν και προσπαθεί το ΚΕΛΠΝΟ να δημιουργήσει αρχείο νεοπλασματικών ασθενειών, ωστόσο δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να δείχνουν ότι ο καρκίνος είναι η πρώτη θανατηφόρα ασθένεια. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως ακολουθεί τις υπόλοιπες χώρες στην πρωτοκαθεδρία της νόσου, παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία να το επιβεβαιώνουν."

Σε ερώτηση εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα επηρεάζει την εμφάνιση του καρκίνου, ο κ. Μπαφαλούκος απάντησε: 

"Η επιβίωση από τις νεοπλασματικές ασθένειες εξαρτάται και από το κατά κεφαλήν εισόδημα. Οι ανεπτυγμένες χώρες οι οποίες έχουν αυξημένο κατά κεφαλήν εισόδημα έχουν καλύτερη περίθαλψη και λιγότερους θανάτους από καρκίνους. Στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώνεται, επομένως υπάρχει η πιθανότητα να αυξηθούν και οι θάνατοι από καρκίνο". 


Πηγή: stokokkino.gr


Λέξεις Κλειδία - Tags
θανατηφόρα ασθένεια ογκολόγος
2
Δημήτρης Μπαφαλούκος καρκίνοs
305
Συνέντευξη
103
Σχετικά άρθρα

"Αλυσίδα Ελπίδας": Η οργάνωση που στηρίζει έμπρακτα τους καρκινοπαθείς

Η ΑΜΚΕ "Αλυσίδα Ελπίδας" είναι μία οργάνωση που στηρίζει έμπρακτα καρκινοπαθείς, συμβάλλοντας στην ουσιαστική αλλαγή του τρόπου ζωής των ασθενών μέσα από την ενίσχυση της ψυχολογίας τους.

Σε ποιες περιοχές της χώρας θερίζει ο καρκίνος

Έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες έχουν προκαλέσει  στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δείχνουν ότι συγκεκριμένες περιοχές της χώρας εμφανίζουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο.

Ντόναλντ Τραμπ: Θα απελάσω τρία εκατομμύρια μετανάστες

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε μετά την εκλογική του νίκη ο Ντόναλντ Τραμπ, στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, δήλωσε ότι σκοπεύει να απελάσει αμέσως δύο με τρία εκατομμύρια μετανάστες  που συνδέονται με την εγκληματικότητα. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×