op
×
Η  σβούρα  δυστυχώς κλείνει...
Η "σβούρα" δυστυχώς κλείνει...
30/09/16 21:00
σβούρα - Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος
Πελοποννήσου » Κορινθίας » Κορινθίων
άλλα: Έχουν περάσει πάνω από 5 χρόνια από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που γέμισαν τις πλατείες όλης της χώρας, τις μαζικές λαϊκές συνελεύσεις, το «κίνημα των αγανακτισμένων». 

Η "σβούρα" δυστυχώς κλείνει...

Ανακοίνωση για το κλείσιμο της «σβούρας»...


Έχουν περάσει πάνω από πέντε χρόνια από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που γέμισαν τις πλατείες όλης της χώρας, τις μαζικές λαϊκές συνελεύσεις, αυτό που βαφτίστηκε «κίνημα των αγανακτισμένων». Από τότε που ο λαός ξεσηκώθηκε και φώναξε «πάρτε τα μνημόνια και φύγετε από εδώ». Η ιστορία έδειξε ότι, παρά τους αγώνες και τις απεργίες που έγιναν, παρά τους διάφορους «σωτήρες» που υποσχέθηκαν να τελειώσουν τα μνημόνια και τη φτωχοποίηση (ή μήπως εξαιτίας αυτών;), τα μνημόνια είναι ακόμα εδώ, η κρίση και η ανεργία βαθαίνουν, η αγωνιστικότητα δίνει τη θέση της στην απόγνωση – και το αντίθετο.

Ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος «σβούρα» ήταν ένα από τα «παιδιά» της ανοιχτής συνέλευσης της πλατείας «περιβολάκια» στην Κόρινθο. Δεν ξεχάσαμε τους αρχικούς μας στόχους – όμως προσπαθήσαμε να κάνουμε πράξη, έστω μερικώς και αποσπασματικά, το «να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας», την πραγματική δημοκρατία που αναζητήσαμε και στην πλατεία. Εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια λειτουργήσαμε αυτοδιαχειριστικά, οριζόντια, κάνοντας πράξη το «ένα μέλος-μία ψήφος». Προσπαθήσαμε να υπερβούμε και να συνθέσουμε πολιτικές διαφωνίες, να κρατήσουμε τον χώρο ζωντανό με τις δικές μας δυνάμεις (εννοώντας όλους-ες όσους-ες συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο), να λειτουργήσουμε μακριά από εμπορευματικές λογικές. Αναπτύξαμε πολιτιστική και πολιτική δράση με αντιφασιστικό χαρακτήρα, στεγάσαμε δράσεις αυτομόρφωσης, πάντα με μηδενικό ή συμβολικό αντίτιμο για να καλυφθούν βασικά έξοδα του χώρου, έγιναν εκδηλώσεις για τη ΒΙΟΜΕ, τις Σκουριές, το μαύρο στην ΕΡΤ, την πώληση του νερού, το συνδικαλιστικό κίνημα και πολλές ακόμα, λειτουργήσαμε ως χώρος συλλογής αγαθών για όσους έχουν ανάγκη. Υπερασπιστήκαμε τους δημόσιους χώρους της πόλης μας και συμμετείχαμε στην πάλη ενάντια στην απώλεια αυτονόητων άλλοτε δημοσίων αγαθών. Στήσαμε παζάρια και γιορτές στο κέντρο της πόλης, δράσεις που στηρίχτηκαν εξ ολοκλήρου στο μεράκι και το βαλάντιο των συμμετεχόντων και κανενός κρατικού φορέα, και στις οποίες δεν περίσσευε κανένας συμπολίτης μας.

Η σβούρα αποτέλεσε επίσης εφαλτήριο δημιουργίας πολλών ομάδων που δραστηριοποιήθηκαν στην Κόρινθο, όπως της «Τράπεζας Χρόνου», ομάδας ανταλλαγής υπηρεσιών με ανταλλακτική μονάδα το χρόνο. Η «ομάδα κοινωνικής πολιτικής» είχε δράση στις φυλακές και αργότερα στο πρώην στρατόπεδο Κορίνθου για τους κρατούμενους μετανάστες. Το ΑνταλλάΖω είναι ένα άλλο πόνημα ανθρώπων της σβούρας σε μια προσπάθεια εφαρμογής της ανταλλακτικής οικονομίας. Η υπαίθρια βιβλιοθήκη στη δημοτική αγορά δημιουργήθηκε και στηρίχτηκε από τη σβούρα και έπειτα από μαθητές της Κορίνθου. Το Αλλότροπον άρχισε ως συνεταιρισμός αλληλέγγυας οικονομίας, από ανθρώπους μέλη της σβούρας, πρωτού μεταφερθεί στο δικό του χώρο. Ο χώρος μας επίσης ήταν διαθέσιμος και φιλοξένησε τις διαδικασίες διάφορων συλλογικοτήτων, όπως η Αντιρατσιστική – Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου, η Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, η φιλοζωική ομάδα Κο.Πρ.Α.Π. και άλλες. Η σβούρα υπήρξε ο πρώτος και μακροβιότερος αυτοδιαχειριζόμενος χώρος στην Κόρινθο και είμαστε περήφανοι και περήφανες γι’αυτό.

Δεν υπήρξαμε ποτέ έξω από την κοινωνία, είμαστε μέρος της και συνεργαζόμαστε για μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια πιο ανθρώπινη ζωή. Γι’αυτό το λόγο και με κάθε ευκαιρία κάναμε σαφές πως χρειάζονται ενεργά, ισότιμα μέλη στη σβούρα καθώς ένας τέτοιος χώρος έχει νόημα όταν γίνεται πόλος έλξης νέων ατόμων, νέων ιδεών, όταν παραμένει μια ζωντανή διαδικασία.

Ωστόσο δεν ήταν όλα ρόδινα και αναγκαζόμαστε σήμερα να βάλουμε μία (άνω;) τελεία σε αυτό το εγχείρημα. Ο βασικός λόγος είναι ότι το κτίριο πουλήθηκε και οι απαιτήσεις των νέων ιδιοκτητών είναι πέρα από τις δυνατότητές μας. Όμως δεν είναι ο μόνος. Η αλήθεια είναι πως ειδικά την τελευταία διετία αντιμετωπίζαμε δυσκολίες. Πολλές φορές φτάσαμε σε σημείο να αναρωτιόμαστε αν η τοπική κοινωνία έχει όντως ανάγκη έναν τέτοιο χώρο, τόσο ώστε να τον στηρίξει ενεργά. Ίσως αυτό το ξαφνικό κλείσιμο να είναι μία ευκαιρία για να εξετάσουμε και δικές μας αδυναμίες ή ανεπάρκειες. Όπως και να έχει, με τον καιρό άρχισαν να συσσωρεύονται χρέη – τα τρέχοντα έξοδα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, και η προσωπική δυνατότητα του καθενός και της καθεμίας μας να συνεισφέρει οικονομικά έχει συρρικνωθεί δραματικά και ήταν αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορούσαμε να συντηρήσουμε το χώρο ακόμη και αν δεν προέκυπτε το ζήτημα με την αλλαγή των ιδιοκτητών.

Σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες Κορίνθιους (και όχι μόνο) που στήριξαν το εγχείρημα όλα αυτά τα χρόνια στον οποιονδήποτε βαθμό. Η «σβούρα» για εμάς δεν ήταν τόσο το κτίριο, όσο οι ιδέες και οι άνθρωποι που συστεγάστηκαν σε αυτό. Η αυτοδιαχείριση του ελεύθερου χρόνου μας, της ψυχαγωγίας, της ενημέρωσης αλλά και των διεκδικήσεών μας είναι ιδέες που θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε. Και γι’αυτό θα επιχειρήσουμε το επόμενο διάστημα να ξανανοίξουμε διευρυμένα την κουβέντα για έναν αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο στην Κόρινθο, είτε ως συνέχεια της «σβούρας» είτε ως κάτι νέο. Ελπίζουμε –και θα προσπαθήσουμε- ο αποχωρισμός μας να είναι προσωρινός! Και επειδή μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να παραδώσουμε τον χώρο, και επειδή δεν ταιριάζει σε ένα τέτοιο στέκι το να κλείσει σιωπηλά και θλιμμένα, σας καλούμε σε ένα τελευταίο πάρτι αυτή την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, μετά τις 9 το βράδυ! Για να αποχαιρετιστούμε όπως πρέπει και, αν είναι δυνατόν, να καλύψουμε και μέρος του χρέους (κάθε συνεισφορά καλοδεχούμενη)... Σβούρα είναι και γυρίζει - μέχρι και την τελευταία βραδιά!


σβούρα - Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος web:
Σινά 37, Κόρινθος 201 00, Ελλάδα
Πελοποννήσου, Κορινθίας, Κορινθίων

Ποιοι/ες είμαστε


"Ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος ΣΒΟΥΡΑ αποτελεί δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Κόρινθο. Άνθρωποι που βρέθηκαν στην πλατεία της Κορίνθου , από το Μάιο του 2011, υπό τη σκιά του μνημονίου κι άλλων αντιδραστικών αντιλαϊκών μέτρων.

Μήνες αργότερα και ενώ το εγχείρημα της πλατείας συνεχίζει να μετρά νίκες πολιτικές και κοινωνικές, κάποιοι από εμάς θέλησαν να κάνουν το επόμενο βήμα.


Δεν ήταν άλλο από τη δημιουργία ενός τόπου συνάντησης, ενός κοινωνικού χώρου, που θα στεγάσει τα όνειρα και τις προσπάθειές μας για μία πιο ισότιμη, πιο δίκαιη και πάνω από όλα μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.


Ένα εγχείρημα αυτοδιαχείρισης ,που θα χτυπάει στη ρίζα τους πραγματικούς λόγους που μας έφεραν τον ένα κοντά στον άλλο.


Η επιθυμία δεν ήταν άλλη από το να πάρουμε ανάσες ελευθερίας σε μια ολοένα και πιο αφιλόξενη πόλη και να δώσουμε συλλογικές λύσεις καλύπτοντας τις καθημερινές μας ανάγκες, η οποία κατέστησε επιτακτική την ανάγκη να κινηθούμε μακριά από τη λογική του μικρόκοσμού μας.


Ένας χώρος ζωντανός και δημιουργικός που θα διέπεται από δεσμούς επικοινωνίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης, μακριά από τα τεχνητά αδιέξοδα του να εμπιστευόμαστε τον ελεύθερο χρόνο μας σε απρόσωπες επιχειρήσεις και θα προτείνει νέους τρόπους έκφρασης σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και νέες δομές στην υπάρχουσα πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.


Στόχος μας είναι η αναζήτηση και η δημιουργία εναλλακτικών μορφών κοινωνικών αλλά και παραγωγικών σχέσεων, που θα ανατρέπει την κυρίαρχη λογική της παραγωγής-κατανάλωσης-εκμετάλλευσης και θα στηρίζεται στη λογική της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας.

Και πάντα με γνώμονα ενός κοινού τρόπου συνεργασίας, η οποία θα βασίζεται στο σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων, σεβασμό στις ιδιαίτερες αντιλήψεις ή την πολιτική τοποθέτηση του κάθε ατόμου.


Ευελπιστούμε να αποτελέσει σημείο συνάντησης ανθρώπων και συλλογικοτήτων ,τονίζοντας πως δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός πολιτικού χώρου και δεν επιθυμούμε να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης κανενός.Πρόκειται για συγκεκριμένο οικοδόμημα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτοοργάνωσης, αυτοδιάθεσης και αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών  και όσοι μετέχουν σ αυτόν αποδεικνύουν  την αντίθεσή τους και την αντίδραση σε κάθε μορφή καταπιεστικής εξουσίας.


Λειτουργούμε ενάντια σε κάθε διαχωρισμό με βάση την καταγωγή, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο κλπ.

Δεν δεχόμαστε άτομα με ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές.Προάγουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, αφήνοντας την ελεημοσύνη και την φιλανθρωπία για τους φιλόδοξους ευεργέτες.

Στο χώρο του στεκιού δεν φιλοξενούνται κομματικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις. Φιλοξενούνται εκδηλώσεις φορέων και συλλογικοτήτων που σέβονται το πλαίσιο λειτουργίας και τους θεσμικούς κανόνες του χώρου."666 μέρες
Με τον
ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

"Με τα Κοινωνικά Δίκτυα της Κορίνθου

Ήταν ευχάριστη έκπληξη. Για μένα, τον συνάδελφό μου Χριστόφορο Κάσδαγλη, τον Βαγγέλη Αβδελά του Δικτύου για την διατήρηση των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών «Πελίτι» και τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Χαράλαμπο Κασίμη.

Γέμισε από κόσμο, κυρίως νέους και νέες το Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου στην παρουσίαση του βιβλίου μου «Μπορώ και χωρίς ευρώ» 


Την Κυριακή το βράδυ έγινε μια πολύωρη και ενδιαφέρουσα συζήτηση για την Αλληλέγγυα, Κοινωνική και Συνεργατική Οικονομία.

Τα παιδιά απ’ τον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο «Σβούρα» ετοίμασαν σπιτικούς μεζέδες, κέρναγαν κρασί κι έκαναν την παρουσίαση, γιορτή!Έχουν φτιάξει ένα στέκι στην οδό Σίνα 37, με μια υπέροχη αυλή και οργανώνουν εκεί καθημερινά εκδηλώσεις που θα ζήλευαν οι καλύτεροι πολιτιστικοί σύλλογοι της μεταπολίτευσης.


Κινηματογραφικές προβολές, θέατρο, κοινωνικά φροντιστήρια, δημιουργικό παιχνίδι για παιδιά, μουσικές βραδιές, εργαστήρια, αυτομόρφωση. 


Τα νέα ελπιδοφόρα Κοινωνικά Δίκτυα που δραστηριοποιούνται στην Κόρινθο έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των Ευρωπαϊκών ΜΜΕ. 
Πρόσφατα, η Ολλανδική τηλεόραση παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην δράση τους. Στην εκδήλωση συμμετείχε κι ένας ερευνητής απ’ το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, ο οποίος μελετά τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας Χρόνου.

Η Τράπεζα Χρόνου Κορίνθου http://www.txkorinthou.gr είναι ένα Δίκτυο Ανταλλαγής προϊόντων, υπηρεσιών και γνώσεων που στηρίζεται στο δικό της Νόμισμα συναλλαγής: τον χρόνο. 

Καταπολεμά την μοναξιά και την ανασφάλεια, προσπαθεί να δημιουργήσει σταθερές δομές αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο και να σπάσει τον κοινωνικό αποκλεισμό. 


Δίνει την δυνατότητα σε ανέργους και υποαπασχολούμενους να προσφέρουν ανταλλάξιμη εργασία με υπηρεσίες και προϊόντα, συνεπικουρούμενη από το Τοπικό Δίκτυο διάθεσης προϊόντων απευθείας απ’ τους παραγωγούς στους καταναλωτές, το Αλλότροπον: http://www.allotropon.gr/.


Στο Αλλότροπον Κορινθίας συμμετέχουν κυρίως μικροί βιοκαλλιεργητές, επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί, που δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. 

Προσπαθούν να δημιουργήσουν Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής χωρίς μεσάζοντες, προσφέροντας τα προϊόντα σε τιμές 30% φθηνότερες απ’ ότι οι λαϊκές αγορές. 

Πέρα απ’ τις ανταλλαγές μέσω της Τράπεζας Χρόνου Κορίνθου, το 5-10% των προϊόντων του «Αλλότροπον» διατίθεται δωρεάν απ’ την «Ομάδα Αλληλεγγύης» σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Στους στόχους του «Αλλότροπον» είναι και η δημιουργία οικοκοινότητας.

Έναν καινούργιο χώρο ετοιμάζει στην Κόρινθο το Δίκτυο «Ανταλλάζω», όπου επίσης θα γίνονται καθημερινά ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών: «το σκουπίδι του ενός είναι το διαμάντι του άλλου». 

Στο όλο εγχείρημα της Εναλλακτικής Οικονομίας συνδράμει τα μάλλα η ανοιχτή συνέλευση «Τα Περιβολάκια» http://www.perivolakia.gr συνεχίζοντας το κίνημα της πλατείας.


Με εντυπωσίασε ο «Κήπος της Αφθονίας», όπου πρωταγωνιστεί ο συνταξιούχος Γιάννης Βαρελάς. Πρόκειται για ένα ακόμη Δίκτυο από αγροκτήματα βιολογικής καλλιέργειας, το οποίο οργανώνει κάθε χρόνο την γιορτή ανταλλαγής σπόρων από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες, με χιλιάδες επισκέπτες. «Εφυραία Γη» έχει τίτλο το ηλεκτρονικό φυλλάδιο του «Κήπου της Αφθονίας»."

Σχετικά άρθρα

Πού μπορείτε να χαρίσετε όσα πράγματα δεν χρειάζεστε (ΛΙΣΤΑ)

To σκουπίδι του ενός μπορεί να γίνει το διαμάντι του άλλου. Αν θέλετε να χαρίσετε ρούχα, παπούτσια και αντικείμενα που δεν χρειάζεστε ποια ή να τα ανταλλάξετε με είδη που έχετε ανάγκη, όμως δεν μπορείτε να αγοράσετε, υπάρχει λύση.

"Η Στρούγκα θα μείνει κατάληψη και η Νέα Φιλαδέλφεια γειτονιά"

Τους ξαναλέμε λοιπόν ότι όπως και στο πρόσφατο παρελθόν δείξαμε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα όταν χρειάστηκε να υπερασπιστούμε την πόλη και το άλσος μας, το ίδιο θα κάνουμε και σήμερα.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×