op
×
Συνεταιρισμός  το Κιβώτιο : 4 χρόνια λειτουργίας χωρίς αφεντικό!
Συνεταιρισμός "το Κιβώτιο": 4 χρόνια λειτουργίας χωρίς αφεντικό!
08/10/16 19:00
Συνεταιρισμός Κιβώτιο - Το Χαλικούτι / Συνεργατικό Παντοπωλειο Το Μπεγίρι
Κρήτης » Ρεθύμνου » Ρεθύμνης
άλλα: Οι εργαζόμενοι στον συνεταιρισμό "το Κιβώτιο" σας προσκαλούμε στις διήμερες εκδηλώσεις για τα 4 χρόνια λειτουργίας του καφενείου χωρίς αφεντικό. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Συνεταιρισμός "το Κιβώτιο": 4 χρόνια λειτουργίας χωρίς αφεντικό!

Οι εργαζόμενοι στον συνεταιρισμό "το Κιβώτιο" με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στις διήμερες εκδηλώσεις για τα 4 χρόνια λειτουργίας του καφενείου χωρίς αφεντικό. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/10 

- 19:00 Ataxiki - Ένα mocumentary για μια ρεαλιστική ουτοπία. Οι “μαρτυρίες” των ατόμων που συμμετείχαν, περιγράφουν την «αΤΑΞΙκή», ένα εγχείρημα στην Αθήνα την εποχή της Μεγάλης Κρίσης που μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για επιβίωση πολιτική. Διάρκεια 40'

- 20:00 Συζήτηση: «Από τις συνθήκες υποταγής του σήμερα στις ευτοπικές κοινωνίες του αύριο. Μια συζήτηση με μέλη του περιοδικού Ευτοπία». 
Προλογίζουν τα μέλη του συνεταιρισμού «το Κιβώτιο»


ΣΑΒΒΑΤΟ 8/10

- 19:00 Παράσταση κουκλοθέατρου: «Ρενάτα» από την ομάδα Φύρδην Μίγδην και την Έλλη Γιαννάκη

- 21:00 Συναυλία με τους TARAB
Τζανάκης Μανώλης - Κιθάρα & φωνητικά, Δερμιτζάκης Γιάννης - Ούτι, Ελεάνα Παπανικολοπούλου - Φωνή & κρουστά, Θέμης Πολυζωάκης - Βιολί


και τις δύο μέρες :

• έκθεση βιβλίου ανεξάρτητων εκδόσεων
• έκθεση περιοδικού ανατρεπτικής σκέψης
• έκθεση αφίσας συνεταιρισμού στο Μπεγίρι-αναγνωστήριο
• διάθεση λαχνών για την ενίσχυση της 2ης Ευρωμεσογειακής συνάντησης «η οικονομία των εργαζομένων» στη Θεσσαλονίκη
• διάθεση προϊόντων του κατειλημμένου εργοστασίου της βιο.με
 
--
toxalikouti.orgΣυνεταιρισμός Κιβώτιο - Το Χαλικούτι / Συνεργατικό Παντοπωλειο Το Μπεγίρι web:
Ρέθυμνο 741 00, Ελλάδα
Κρήτης, Ρεθύμνου, Ρεθύμνης
Τηλ: 28310 42632, email: mpeyiri@gmail.com
"Η νομική και εμπορική υπόσταση Αστικός Συνεταιρισμός για την Αλληλέγγυα Οικονομία Το Κιβώτιο επιλέχθηκε από τα μέλη του  Μπεγιριού γιατί, κατ’ εμάς, αντιπροσωπεύει ένα ισότιμο και οριζόντιο τρόπο δομής, οργάνωσης και λήψης αποφάσεων χωρίς ιεραρχία και διοικητικά συμβούλια,  χωρίς διαχωρισμό ανάμεσα σε αφεντικό και υπαλλήλους. 

Σε αυτή τη μορφή δεν υπάρχουν ποσοστώσεις του μετοχικού κεφαλαίου, ατομική εταιρική ιδιοκτησία και επενδυτικές λογικές. Δηλαδή όλα θα είναι κοινά και ίσα για όσο διάστημα ο καθένας και η καθεμιά μας συμμετέχει στο συνεταιρισμό, χωρίς δυνατότητα πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου σε μια ενδεχόμενη έξοδο μέλους από αυτόν.

Λειτουργούμε με ισότητα, αλληλοκατανόηση, συντροφικότητα και αλληλεγγύη.

Γυρίζουμε την πλάτη στους μηχανισμούς της κερδοσκοπίας, στην εκμετάλλευση, στην απληστία, στο φασισμό που μας περιβάλει και σε καθετί που καταστρέφει ή αποδυναμώνει τους κοινωνικούς δεσμούς καλλιεργώντας φόβο, μίσος και τελικά απομόνωση.
 Το συνεταιριστικό παραδοσιακό καφενείο ‘Χαλικούτι’, η χρονικά πρώτη δραστηριότητα  του ‘Κιβωτίου’, με ακριβώς τους ίδιους όρους και οράματα μας έδωσε τη δυνατότητα και τη χαρά να ενταχθούμε στον ήδη υπάρχον συνεταιρισμό και έτσι να γίνουμε πιο δυνατοί και λιγότερο μόνοι. Στη μέχρι τώρα ύπαρξη του ‘Χαλικουτιού’ -αλλά και συγγενών εγχειρημάτων όπως ο ‘Σπόρος’, το ‘Παγκάκι’, το ‘ΣυνΑλλΟις’ κ. ά. στην Αθήνα και στην υπόλοιπη χώρα- είδαμε ότι είναι εφικτό τέτοια εγχειρήματα που συνεχώς πολλαπλασιάζονται να είναι πιστά στις αρχές της οριζοντιότητας και της συντροφικότητας, κινηματικά και κοινωνικά ενεργά παραμένοντας οικονομικά βιώσιμα.
 
Επιδιώκουμε  ο Συνεταιρισμός ‘Το Κιβώτιο’ και κατ’ επέκταση το ‘Μπεγίρι’ να αποτελεί ένα χώρο όπου ο καθένας θα μπορεί να δίνει τα αποτελέσματα της εργασίας του χωρίς την ανασφάλεια  ότι αυτή θα υποτιμηθεί ή θα γίνει προϊόν κερδοσκοπίας, όπου θα μπορεί να εργασθεί ισότιμα με όλους χωρίς να σκέφτεται π.χ. την πιθανότητα απόλυσης, με τη δυνατότητα να προμηθευτεί αγαθά καθημερινής ανάγκης χωρίς να φοβάται ότι η αγοραστική του ικανότητα θα τον σπρώξει σε επιλογές αγαθών χαμηλότερης ή αμφίβολης ποιότητας."Το Χαλικούτι είναι ένα από τα πρώτα συνεργατικά και αυτοδιαχειριζόμενα καφενεία της Κρήτης. 
Σε καιρούς χαλεπούς όπου η αξιοπρέπεια και η δημιουργικότητα αμφισβητούνται καθημερινά, αποφασίσαμε να προτάξουμε έναν άλλο τρόπο οργάνωσης της εργασίας συλλογικό, με σχέσεις σεβασμού, συντροφικότητας και αλληλεγγύης ανάμεσά μας. Στο Χαλικούτι δεν θα συναντήσετε ιδιοκτήτη ή μέτοχο, αφεντικό ή υπάλληλο παρά μόνο ισότιμα και συνυπεύθυνα μέλη μιας κολεκτίβας εργασίας. Το Κιβώτιο και το Μπεγίρι… 

Το Χαλικούτι είναι o δημόσιος χώρος του αστικού συνεταιρισμού «το Κιβώτιο ΣΥΝ.ΠΕ» στόχος του οποίου είναι η προώθηση κάθε μορφής αλληλέγγυας και εναλλακτικής οικονομίας, η ενίσχυση και διάδοση παρόμοιων εγχειρημάτων και η διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας σε σχέση με την οργάνωση στους χώρους εργασίας και παραγωγής.

Για την ίδρυση του συνεταιρισμού εμπνευστήκαμε από πρωτοβουλίες ανθρώπων και κοινοτήτων που σε συνθήκες κρίσης αντί να βυθιστούν στην εξαθλίωση και στην εξατομίκευση επέλεξαν το δρόμο της συλλογικής απάντησης στο πρόβλημα της καθημερινής επιβίωσης. Την προσπάθεια αυτή επεκτείνει το αυτοδιαχειριζόμενο μανάβικο-μπακάλικο «Μπεγίρι» ακριβώς απέναντι από το χώρο του καφενείου. 

Το Μπεγίρι εμψυχώνεται από μέλη του συνεταιρισμού και της αγροτικής τους κολεκτίβας. Η οριζόντια συνέλευση του Κιβωτίου διευρύνεται συμπληρώνοντας τους κρίκους μιας αλληλέγγυας αλυσίδας αυτοδιαχείρισης στο Ρέθυμνο. Ο συνεταιρισμός και η διάχυση … Ξέροντας ότι η εξωτερίκευση του εγχειρήματος μέσω της διασποράς του είναι η μοναδική στρατηγική επιβίωσης και επέκτασής του στον κοινωνικό ιστό, η συνέλευση του Κιβωτίου συμμετέχει στο Δίκτυο εργασιακών κολεκτίβων , ενισχύει υλικά και μη παρόμοια εγχειρήματα σε ολόκληρη την επικράτεια, λειτουργεί ως πεδίο ελεύθερης έκφρασης και πειραματισμού, ενισχύει τα αυτοοργανωμένα εκδοτικά και πολιτιστικά εγχειρήματα. 

Το Χαλικούτι, οι προμηθευτές και η έννοια του παραδοσιακού… Με αυτά τα κριτήρια επιλέγουμε να σερβίρουμε και να διακινούμε προϊόντα εναλλακτικού/αλληλέγγυου εμπορίου : καφέ από ζαπατιστικούς συνεταιρισμούς του Μεξικού, ζάχαρη από το Κίνημα των Χωρίς Γη στη Βραζιλία, ποιοτικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς και γυναικείους συνεταιρισμούς του νησιού: ρακή, τσίπουρο, ποικιλίες βιολογικών κρασιών, βότανα, χυμούς, γλυκά του κουταλιού, γαλακτοκομικά και φυσικά τα απαραίτητα συνοδευτικά πιάτα.

Πάνω απ’ όλα όμως δημιουργήσαμε ένα χώρο ψυχαγωγίας για να μοιραστούμε ιδέες, ερωτήματα και όνειρα.

Το Χαλικούτι είναι ένα καφενείο που επιδιώκει να συνεχίσει και όχι να μιμηθεί την έννοια του παραδοσιακού: η σχέση τιμής και προϊόντος, η αισθητική του χώρου σε σχέση με τους ανθρώπους που του δίνουν ζωή καθώς και η σεβασμός ανάμεσα σε σας και σε αυτόν που εργάζεται στο χώρο είναι τα βασικά συστατικά αυτού που ονομάζουμε ποιοτικό και παραδοσιακό."Για την ίδρυση του συνεταιρισμού εμπνευστήκαμε από πρωτοβουλίες ανθρώπων και κοινοτήτων που σε συνθήκες κρίσης αντί να βυθιστούν στην εξαθλίωση και στην εξατομίκευση επέλεξαν το δρόμο της συλλογικής απάντησης στο πρόβλημα της καθημερινής επιβίωσης. Την προσπάθεια αυτή επεκτείνει το αυτοδιαχειριζόμενο μανάβικο-μπακάλικο «Μπεγίρι» ακριβώς απέναντι από το χώρο του καφενείου.

Το Μπεγίρι εμψυχώνεται από μέλη του συνεταιρισμού και της αγροτικής τους κολεκτίβας. Η οριζόντια συνέλευση του Κιβωτίου διευρύνεται συμπληρώνοντας τους κρίκους μιας αλληλέγγυας αλυσίδας αυτοδιαχείρισης στο Ρέθυμνο. Ο συνεταιρισμός και η διάχυση … Το Μπεγίρι έχει κάποιες βασικές αρχές: οριζόντια οργάνωση και λήψη αποφάσεων, ισότιμες σχέσεις, ίση αμοιβή χωρίς αφεντικό, και προσπάθεια διεκδίκησης μιας όσο γίνεται μεγαλύτερης αυτονομίας.

Τα παιδιά που βρίσκονται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, ξεκίνησαν από την ανάγκη για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για δικτύωση και αλληλοστήριξη με παραγωγούς που –έτσι για αλλαγή- σέβονται τόσο τον άνθρωπο, όσο και την ίδια τη φύση. 

Έτσι, στο Μπεγίρι θα βρεις προϊόντα που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπων: ζαρζαβατικά και όσπρια, ρύζι, φρούτα, σπιτική «μερέντα», βιολογικό κρασί και ρακή, αποξηραμένα φρούτα, χειροποίητα καλλυντικά και πολλά άλλα. Όλα προέρχονται από επιλεγμένους παραγωγούς, τους οποίους τα παιδιά στο Μπεγίρι γνωρίζουν προσωπικά ώστε να «πιστοποιήσουν» ακριβώς ότι είναι πιστοί στις αρχές τους. 

Για να μάθεις ακόμη περισσότερα, αλλά και για να εφοδιαστείς με υγιεινά καλούδια, τρύπωσε στα στενά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, βγες στον γραφικό πεζόδρομο της Κατεχάκη, στη σκιά του φρουρίου της Φορτέτσας και αναζήτησε το «Μπεγίρι» με σήμα το αλογάκι, που τρώει «μόνο» του το καρότο – χωρίς μαστίγια.

Τι σημαίνει η λέξη Μπεγίρι και ποιος ο συμβολισμός; Μπεγίρι στην κρητική διάλεκτο σημαίνει άλογο. Τούρκικες οι ρίζες και αυτής της λέξης, για να μην ξεχνάμε ότι οι λαοί δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Οι ερμηνείες που βρήκαμε είναι: το νεαρό άλογο, ή γενικά το άλογο, ή το νεαρό άλογο που δεν έχει ζευτεί ακόμα. Η τελευταία εκδοχή μας άρεσε περισσότερο και γι΄αυτό και το λογότυπο μας είναι ένα άλογο που κρατάει μόνο του το καρότο χωρίς καβαλάρη με μαστίγιο και ψευδαίσθηση αμοιβής.

Πώς επιλέγετε τους προμηθευτές σας; Και πώς ελέγχετε και διασφαλίζετε ότι είναι πιστοί στις αρχές σας ως προς τον τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής των προϊόντων τους; Κατ’ αρχήν επιλέγουμε να έχουμε πρωτίστως προϊόντα που καλύπτουν βασικές ανάγκες. Οι παραγωγοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι άνθρωποι που ό,τι παράγουν το παράγουν με σεβασμό και ευαισθησία προς τη φύση και το περιβάλλον στοχεύοντας ταυτόχρονα σε καλή ποιότητα.

Επίσης τόσο ως προς τα οικονομικά όσο και ως προς τις σχέσεις με τους εργαζόμενούς τους και τη γενικότερη στάση τους προς την κοινωνία είναι άνθρωποι που βάζουν ως προτεραιότητα τον άνθρωπο λειτουργώντας με ειλικρίνεια, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Θα λέγαμε ότι το 80% των παραγωγών μας είναι άνθρωποι που τους γνωρίζουμε προσωπικά και έχουμε επισκεφτεί τον χώρο παραγωγής τους ή μας τους γνώρισαν φίλοι που εμπιστευόμαστε. Ένα 20% είναι καινούργιες γνωριμίες τις οποίες ελπίζουμε να χτίσουμε με τον καιρό και να αποδειχτούν ότι εφαρμόζουν τις ίδιες αρχές με εμάς. 


Ποια η ανταπόκριση του κοινού του Ρεθύμνου μέχρι στιγμής; Υπάρχει απήχηση, ακούμε θετικά και ενθαρρυντικά σχόλια και προσπαθούμε από την πλευρά μας να επικοινωνούμε όσο περισσότερο μπορούμε με τους ανθρώπους που έρχονται να μας βρουν τόσο για να διαδίδεται η ιδέα πίσω από το εγχείρημα όσο για να μπορεί το Μπεγίρι να καλύπτει όσες περισσότερες ανάγκες γίνεται καλύτερα. Ξέρουμε ότι ο χώρος του εμπορίου δεν είναι εύκολος, παρόλα αυτά παραμένουμε αισιόδοξοι. Γεγονός που πηγάζει και από την προσέλευση ανθρώπων τους οποίους δε γνωρίζαμε κάτι το οποίο μας χαροποιεί πολύ και ελπίζουμε να συνεχιστεί! Σε τι άλλους τομείς θα θέλατε να δείτε τέτοιες οριζόντιες μορφές δομής & οργάνωσης; Σε όλους!

Πιστεύουμε ότι οι χώροι εργασίας θα πρέπει να διαχειρίζονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, έτσι θα μπορούν να καλύπτονται οι ανάγκες όλων μέσω της ίδιας της εργασίας τους. Σε κάθε τομέα λοιπόν οι χώροι εργασίας θα αποτελούν και σημεία κοινωνικής ζύμωσης και δημιουργίας. Σε έναν ιδανικό κόσμο… Θα επικρατεί η ισότητα, η δημιουργία, το «εμείς» και ο έρωτας.

Ο Συνεταιρισμός Κιβώτιο Το Χαλικούτι και το Συνεργατικό Παντοπωλειο Το Μπεγίρι είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Κρήτη.

Πηγή:http://cretazine.com/ "
Σχετικά άρθρα

Διήμερο εργαστήρι για συνεργατικά εγχειρήματα και συλλογικότητες

Έχοντας στο ιστορικό μας χιλιάδες χρόνια ιεραρχικής κοινωνικής οργάνωσης, πολλοί από εμάς δοκιμάζουμε νέους τρόπους αυτοοργάνωσης, εφαρμόζοντας οριζόντιες δομές και συλλογικές διαδικασίες.

Εξαιρετικό! Δημιουργείται κοινοτικό δίκτυο μικροχρηματοδότησης συνεργατικών εγχειρημάτων - Πού θα λειτουργήσει

Οι επιχειρήσεις και τα συνεργατικά αλληλέγγυα σχήματα που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική οικονομία αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης, σε χρηματοδοτικά εργαλεία για να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους.

Το Τηνιακό δεν κλείνει - Γίνεται ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και το γιορτάζει με τον Γιάννη Χαρούλη!

Συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του το αγαπημένο στέκι "Τηνιακό" στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με την μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.).

Ξεκινάμε για το 2ο «Ανοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία»

Ξεκινάμε ένα συνέδριο ανοικτό για όλους τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας, τις εθελοντικές οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, τις ομοσπονδίες συλλόγων, τις ΚΟΙΝΣΕΠ, τις ΚΟΙΣΠΕ, τους συνεταιρισμούς 

Oι Συνεταιρισμοί και τα Συνεργατικά Εγχειρήματα πρωτοπόροι της Αποανάπτυξης;

Οι συνεταιρισμοί και τα συνεργατικά εγχειρήματα-που υπήρχαν και πριν, αλλά εμφανίσθηκαν μαζικά μετά την τελευταία ευρωπαϊκή οικονομική κρίση κυρίως στο Νότο- έχουν γενικά σαν βασικό τους στόχο την βιώσιμη οικονομία των αναγκών 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×