op
×

"Όχι" στη ληστρική εμπορική συμφωνία CETA σήμερα στο Σύνταγμα

 Όχι  στη ληστρική εμπορική συμφωνία CETA σήμερα στο Σύνταγμα
Η πρωτοβουλία mayday για την ουσιαστική επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας συμμετέχει και καλεί στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια στις διατλαντικές συμφωνίες TTIP, CETA και TISA. Στην Ελλάδα το κάλεσμα γίνεται από την πρωτοβουλία «STOP TTIP CETA TiSA», η όποια καλεί τον κόσμο σε διαδήλωση στη συμβολή των οδών Ερμού και Νίκης στο Σύνταγμα στις 12:00 η ώρα. Το κάλεσμα:

Η πρωτοβουλία mayday για την ουσιαστική επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας συμμετέχει και καλεί στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια στις διατλαντικές συμφωνίες TTIP, CETA και TISA. Στην Ελλάδα το κάλεσμα γίνεται από την πρωτοβουλία «STOP TTIP CETA TiSA», η όποια καλεί τον κόσμο σε διαδήλωση στη συμβολή των οδών Ερμού και Νίκης στο Σύνταγμα στις 12:00 η ώρα.

Λίγα λόγια για τις συμφωνίες

H CETA, όπως και οι αδερφές εμπορικές διατλαντικές συμφωνίες TTIP και TISA, ανήκουν στη νέα γενιά συμφωνιών που παραδίδουν τη Δημοκρατία όμηρο στις πολυεθνικές εταιρείες. Με μια σειρά κανονισμών που θα επιφέρουν αλλαγές στην αγροτική παραγωγή, την ασφάλεια τροφίμων, στο περιβάλλον στο δικαστικό μηχανισμό και –προ πάντων- στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, οι εν λόγω συμφωνίες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επικυρωθούν από το Ευρωκοινοβούλιο και σαφώς ούτε από τα εθνικά κοινοβούλια.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η TTIP με την ομογενοποίηση των θεσμικών πλαισίων της Ευρώπης και της Αμερικής θα επιφέρει χαλάρωση της ευρωπαϊκής εργασιακής νομοθεσίας που είναι αυστηρότερη σε σύγκριση με τα αμερικανικά πρότυπα. Από την άλλη, ο νέος μηχανισμός διαιτησίας ISDS θα επιφέρει απώλειες θέσεων εργασίας καθώς η επιδίκαση εις βάρος κρατών, δυσβάσταχτων προστίμων, υπέρ επενδυτών δημιουργεί σοβαρές δημοσιονομικές συνέπειες. Ενστάσεις εκφράζονται και για το γεγονός ότι επιτρέπεται μέσω της περαιτέρω απελευθέρωσης υπηρεσιών, ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις καθώς νέα κεφάλαια εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά αποζητώντας νέο και αποδιαρθρωμένο εργασιακό πλαίσιο.

Εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρώπη ενώνοντας τις φωνές μας λέμε STOP

Στοπ σε αυτές τις συμφωνίες διότι καμία από αυτές δεν θα επιφέρει αύξηση του πλούτου και οικονομική μεγέθυνση όπως εκείνοι που τις επιθυμούν υποστηρίζουν. Αρκεί κανείς να θυμηθεί τις επιπτώσεις της NAFTA με την εφαρμογή της οποίας χάθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος οι TTIP-CETA-TISA θα επιφέρουν αύξηση της ανεργίας και επιπλέον κέρδος για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες στόχο έχουν να συγκεντρώσουν όλο τον παραγόμενο πλούτο. Η μυστικότητα με την οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις και το γεγονός ότι ούτε τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δεν έχουν ανοιχτή πρόσβαση στα έγγραφα δημιουργεί από μόνη της μία προβληματική.

Απαιτούμε:

Άμεση ενημέρωση για τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις!

Να μην περάσει καμιά συμφωνία που παραβλέπει τους λαούς και την δημοκρατία!


Σχετικά άρθρα

CETA CHECK: Ποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές δεσμεύτηκαν να καταψηφίσουν την ληστρική CETA

Είναι πανεύκολο, με ένα κλικ και με αποδοχή ανάγνωσης της ΙΡ σας, να ζητήσετε και εσείς να δεσμευτούν δημόσια (επίσης εύκολα, με ένα κλικ) ότι θα καταψηφίσουν την CETA.

Η CETA αναβάλλεται!

Η Υπουργός Εμπορίου του Καναδά Chrystia Freeland αποχώρησε γύρω στις 16.00 από το Elysette, την έδρα της κυβέρνησης της Βαλλονίας και ανακοίνωσε το τέλος και την αποτυχία των συζητήσεων με τη Βαλλονία.

Φωτογραφίες αφιερωμένες στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωβουλευτές, Δήμαρχοι και Εκπρόσωποι της Κοινωνίας των πολιτών από την Ευρώπη και τον Καναδά ενωμένοι ενάντια στην CETA | Ανταπόκριση των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο | The Citizens’ CETA Summit Declaration
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×