op
×

Γονείς από την Ξάνθη απαντούν στους ρατσιστές για τα προσφυγόπουλα

Διαβάστηκε
Γονείς από την Ξάνθη απαντούν στους ρατσιστές για τα προσφυγόπουλα
Με τίτλο «Τι κόσμο θέλουμε;» ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης τοποθετείται για το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και απαντά, εμμέσως, σε γονείς που εξέφρασαν αντιδράσεις σε κάποια σημεία της χώρας, προτάσσοντας την ιστορία της χώρας ως χώρο φιλοξενίας προσφύγων και τη συμβίωση με το διαφορετικό.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δ.Σ. Ξάνθης στην πρώτη συνεδρίασή του για τη φετινή χρονιά, αποφάσισε ομόφωνα να προβεί στην ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και μεταναστών και τις αντιδράσεις που πυροδότησε.

Η προσφυγιά και η μετανάστευση σύμφυτες με την ιστορία και την παράδοσή μας καθόρισαν και εξακολουθούν να καθορίζουν την πορεία και το μέλλον του λαού μας. Η χώρα μας κατεξοχήν τόπος υποδοχής και φιλοξενίας διαμορφώθηκε και αναπτύχθηκε  χάρη και στην πλούσια ανθρωπογεωγραφία που τον χαρακτηρίζει.
Για του λόγου το αληθές, στην Ξάνθη  δραστηριοποιούνται πάνω από 20 σύλλογοι βάση καταγωγής, ενώ η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της πόλης οφείλεται κατά πολύ και στη μακραίωνη συνύπαρξη  χριστιανών, μουσουλμάνων.
Δεν ξεχνάμε, επίσης,  ότι: το 1922 μια ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα, των 5 εκατομμυρίων, υποδέχτηκε και ενσωμάτωσε 1,5 εκατομμύρια Έλληνες πρόσφυγες («τουρκόσπορους» τους αποκαλούσαν, τότε), ενώ σε περιόδους μεγάλης ύφεσης, εκατοντάδες καραβιές και τρένα μετέφεραν χιλιάδες Ελλήνων οικονομικούς μετανάστες ανά την υφήλιο. Και, αλίμονο, η χειρότερη αιμορραγία  στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης είναι οι χιλιάδες νέων επιστημόνων και μη που ξενιτεύονται αναζητώντας ένα μέλλον.

Η τραγωδία και ο παραλογισμός που την  γεννά, δυστυχώς, γίνονται καθημερινότητα και ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Σα λαός καλούμαστε για μία ακόμη φορά να επιλέξουμε με ποια πλευρά θα ταχθούμε. Από τη μια «το πρόσωπο του τέρατος» με τη μορφή της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του νεοφασισμού που κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη. Από την άλλη η πλευρά της αλληλεγγύης, των ανθρωπιστικών ιδανικών. Θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε μια κοινωνία ανοιχτή, ελεύθερα από τον το φόβο του ξένου, του διαφορετικού. Το σχολείο μπορεί να διαδραματίσει αυτόν το συνεκτικό ρόλο, να καλλιεργήσει το ήθος, να απαντήσει με πολιτισμό απέναντι στη βαρβαρότητα.
Στο προσφυγικό δράμα ανταποκριθήκαμε, όπως και όλα τα σχολεία της Ξάνθης στη συλλογή υλικού  και επικροτήσαμε την επιλογή του συλλόγου διδασκόντων, η ημερήσια εκδρομή των παιδιών μας να γίνει σε κατασκήνωση που φιλοξενούσε και μερικές οικογένειες προσφύγων, συνδράμοντας οικονομικά στο ποσό που συγκέντρωσαν οι δάσκαλοι/ες για τις ανάγκες τους. Σίγουρα είναι πολλά αυτά που θα μπορούσαμε, ακόμα, να κάνουμε. Αυτό που δε θα κάναμε είναι να ζητήσουμε να αποκλειστούν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών από το δικαίωμα στην παιδεία και την αξιοπρέπεια. Μα πως αλλιώς θα χτίσουμε το μέλλον μας;

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δ.Σ. Ξάνθης

Πηγή: xanthi2.gr


Σχετικά άρθρα

Μόρια: Όταν η πολιτεία κοιμάται...[ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ]

Για δεύτερη μέρα η ντροπή παραμένει στην Μόρια της Λέσβου. Εκατοντάδες πρόσφυγες κοιμούνται  και ξυπνούν μέσα στο χιόνι. Στον καταυλισμό επικρατούν συνθήκες πολικού ψύχους.  Θα θρηνήσουμε νεκρούς προειδοποιούν οι διεθνείς οργανισμοί.

Απίστευτο! Η πόλη του φωτός στήνει φράχτες για να διώξει τους πρόσφυγες [ΦΩΤΟ]

Το Παρίσι, η πόλη στην οποία έγινε η γαλλική επανάσταση για ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα, έχει μετατραπεί σε φυλακή! Σε υπαίθριους χώρους, οι αρχές τοποθετούν συρματοπλέγματα για να εμποδίσουν την εγκατάσταση προσφύγων. 

Έγκλημα είναι οι πνιγμοί και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και όχι η πολιτική ανυπακοή και η αλληλεγγύη

Το Λιμενικό της Ηγουμενίτσας συνέλαβε τον Μικέλ Σουλοάγα και την Μπεγόνια Ουάρτε, βασκικής καταγωγής, επειδή μετέφεραν μέσα σε τροχόσπιτο οκτώ πρόσφυγες

Τέσσερα μωρά χωρίς πατρίδα στο εξώφυλλο του επετειακού TIME

Οι Rahaf, Heln, Hamida και Faraj  είναι τέσσερα προσφυγόπουλα που δεν έχουν πατρίδα. Το πρώτο τους κλάμα ακούστηκε σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα. Τις μητέρες τους ακολούθησε το περιοδικό TIME.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×