op
×
Σχολεία με Κήπο - Ένα καινοτόμο πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης
Σχολεία με Κήπο - Ένα καινοτόμο πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης
16/10/16 17:00
Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα
Πελοποννήσου » Μεσσηνίας » Καλαμάτας
άλλα:
Βιώσιμη καλλιέργεια, Παραδοσιακή και Φυσική καλλιέργεια - Ο κύκλος του σπόρου-Δημιουργία Τράπεζας Σπόρων- Δίκτυο Σποροφυλάκων
Κομποστοποίηση-Δίκτυο Κομποστοποίησης

Σχολεία με Κήπο - Ένα καινοτόμο πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης


Δείτε τη σχετική ανακοίνωση:

Σας καλούμε να γνωρίσετε και να συμμετάσχετε στην 1η ενημερωτική συνάντηση, στις 16.10.2016 και ώρα 17.00-19.00, προσέλευση στις 16.30 , για εκπαιδευτικούς( και όχι μόνο) σε σχέση:

-με τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, που διενεργούνται στο αγρόκτημἀ μας πάνω στον "Πολιτισμό της καλλιέργειας" μέσα από τις θεματικές:

Βιώσιμη καλλιέργεια, Παραδοσιακή και Φυσική καλλιέργεια

Ο κύκλος του σπόρου-Δημιουργία Τράπεζας Σπόρων- Δίκτυο Σποροφυλάκων
Κομποστοποίηση-Δίκτυο Κομποστοποίησης

Αναγνώριση και χρήση των θεραπευτικών βοτάνων στην καθημερινότητά μας
Δημιουργική Επανάχρηση Οικοτεχνία.


με το πρόγραμμα "Σχολεία με κήπο" μια καινοτόμος πρωτοβουλία της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου, που συνεχίζει και φέτος πιλοτικά την λειτουργία του, μια πρωτοβουλία που αφουγκράστηκε τις ανάγκες της εποχής και κατάφερε με διάφορες συνεργασίες να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα στην σχολική κοινότητα.

Το αγρόκτημά μας ξεκινά την εκπαιδευτική του χρονιά με πολλές εκπλήξεις για τους φίλους εκπαιδευτικούς και μη.

Μέσα από την συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Παράρτημα Πελοποννήσου (ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου) φιλοδοξούμε να δώσουμε μια νέα πνοή και έμπνευση στο δύσκολο έργο των εκπαιδευτικών μας , προσπαθώντας να αναπτύξουμε ,όσο γίνεται περισσότερο την βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσα και έξω απο το σχολικό περιβάλλον.

Το καινοτόμο πρόγραμμα "Σχολεία με Κήπο” μπορεί να αναδείξει σε ένα μικροεπίπεδο μια προσέγγιση βιώσιμης ανάπτυξης με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ολιστική διαχείριση προιόντων και ενεργειακών πόρων.

Ταυτόχρονα η συνεργατική και βιωματική μάθηση αποτελεί κύριο εργαλείο στην κοινή πλέον ανάγκη δημιουργίας ενός "ευρύτερου αειφόρου σχολείου".


Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα web:
Ηρώων Πολυτεχνείου, Καλαμάτα 241 00, Ελλάδα
Πελοποννήσου, Μεσσηνίας, Καλαμάτας
τηλ.2721022505, 6972755079 , info@agroktimafifa.gr

Το "Αγρόκτημα Φυσικής & Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα" αποτελεί δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Καλαμάτα. Το "Αγρόκτημα Φυσικής & Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα" είναι μία περιβαλλοντική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία έχει ως σκοπό την προώθηση και την ενίσχυση της "αγροκουλτούρας". 

Ως αγροκουλτούρα ορίζουμε την πολιτισμική δράση, που δημιουργείται μέσα από την πρωτογενή αγροτική παραγωγή και μεταποίηση προϊόντων, βασισμένη στην παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια. Το παραπάνω πολιτισμικό στοιχείο αποτελούσε και το βασικό χαρακτηριστικό των παραδοσιακών αγροτικών κοινωνιών και της ̈αγροκουλτούρας ̈, που αυτές ανέπτυξαν.

Με γνώση και σεβασμό του παρελθόντος προσπαθούμε να αναπτύξουμε τον ̈πολιτισμό της καλλιέργειας ̈.

Η έδρα μας είναι ένα περιαστικό αγρόκτημα, μέρος της έκτασης του πρώην Γεωργικού Σταθμού, το οποίο και επιβίωνει, σε πείσμα των καιρών, ενα μικρό οικοσύστημα με πορτοκαλιές, μανταρινίες, ελιές, λεμονιές, πέυκα, καζουαρίνες, σεγκόιες, ακακίες, λεύκες, πλατάνους, με λαχανόκηπο από παραδοσιακές ποικλίες, με βοτανόκηπους με θεραπευτικά βότανα και άνθη, και μια θεματική γωνιά φυσικής κομποστοποίησης. Για εμάς, η καλλιέργεια στο αγρόκτημα είναι μια διαρκής διαδικασία πειραματισμού με βάση τις αρχές της φυσικής και της παραδοσιακής καλλιέργειας. Επιμένουμε σε παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας, πλήρως εναρμονισμένους με τις ανάγκες της γης σε κάθε περιοχή και τις απαραίτητες διαδικασίες προστασίας της τοπικής μας βιοποικιλότητας.


Στο αγρόκτημα λειτουργεί τράπεζα σπόρων από παραδοσιακές ποικιλλίες της περιοχής, καθώς και το δίκτυο Σποροφυλάκων. Όσοι ενδιαφερόνται και επιθυμούν να γίνουν και αυτοί "σποροφύλακες" της βιοποικιλότητάς μας, μπορούν να επισκεφτούν το αγρόκτημά μας και να προμηθευτούν μικρή ποικιλία σπόρων της περιοχής, να τους καλλιεργήσουν με αγάπη και να επιστρέψουν λίγο σπόρο πίσω.

Η καθημερινή σχέση με τον αγρό και την ύπαιθρο μας ηρεμεί και μας δημιουργεί την ανάγκη να παρατηρήσουμε τις φυσικές διαδικασίες και να διδαχτούμε μέσα από αυτές. Για αυτό έχουμε επιλέξει κομμάτι της καθημερινότητάς μας στο αγρόκτημα, να είναι αφιερωμένο σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, πάνω στους παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας, στη χρήση των θεραπευτικών βοτάνων, στην κομποστοποίηση αλλά και σε ευρύτερες τεχνικές αυτοδιαχείρισης τόσο της τροφής μας και των υπολλειμάτων μας, όσο και της υγείας μας.

Τέλος, στο αγρόκτημά μας μπορείτε να προμηθευτείτε εποχικά βιολογικά προϊόντα, παραδοσιακής και φυσικής καλλιέργειας, αλλά και να οργανώσετε τη δική σας εκδήλωση μέσα σε ένα περιβάλλον φυσικό και αυθεντικό, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοση του ̈πολιτισμού της καλλιέργειας ̈.

Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοιφα

Ηρώων Πολυτεχνείου,

Νέα Είσοδος, Καλαμάτα

τ.κ 24100


Σχετικά άρθρα

Πρακτική εκπαίδευση στη Φυσική Καλλιέργεια από τον Παναγιώτη Μανίκη στο Οικοχωριό Σκάλα

Από 20 Μαρτίου έως 20 Απριλίου 2017 όσοι επιθυμούν να μάθουν για την πρακτική της Φυσικής Καλλιέργειας με τον Παναγιώτη Μανίκη μπορούν να έρθουν στο Οικοχωριό ΣΚΑΛΑ, στο Ζαγκλιβέρι.

Ένας Αστικός Αγρός φυσικής καλλιέργειας 20' από το κέντρο της Αθήνας που ίσως δεν γνωρίζετε

Υιοθετεί τις 3 βασικές αρχές της Διαρκούς Καλλιέργειας δίνοντας έμφαση στη φροντίδα της Γης, στη φροντίδα των ανθρώπων (αλλά και κάθε έμβιου όντος) και στη δίκαιη κατανομή.

Ecogaia Farm: Ένας άλλος κόσμος βιωσιμότητας και αυτάρκειας στα Τρίκαλα

H Ecogaia Farm είναι μια ομάδα ανθρώπων με κοινό όραμα για επιστροφή σε οικολογικές μορφές καλλιέργειας και χειροτεχνίας, αυτάρκεια,συλλογικότητα, αλληλεγγύη, συνδημιουργία
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×