op
×

Ανθρώπινες ζωές στον βωμό του λιγνίτη θυσιάζει ο Πάνος Σκουρλέτης

Διαβάστηκε
Ανθρώπινες ζωές στον βωμό του λιγνίτη θυσιάζει ο Πάνος Σκουρλέτης

Ανθρώπινες ζωές στον βωμό του λιγνίτη θυσιάζει ο Πάνος Σκουρλέτης


Δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές απειλούνται στην Ευρώπη αν περάσει η «σκανδαλώδης» πρόταση του κ. Σκουρλέτη και άλλων 4 Υπουργών Περιβάλλοντος για πολυετή καθυστέρηση στην εφαρμογή νέων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών σε μεγάλα εργοστάσια. 


WWF και Greenpeace υπογραμμίζουν ότι για κάθε ημέρα που δεν εφαρμόζονται οι Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (Best Available Techniques - BAT) για τον περιορισμό της ρύπανσης στα μεγάλα εργοστάσια άνθρακα της Ευρώπης, 56 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους με ημερήσιο κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία 154 εκατ. €.


Μεθόδευση των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕλλάδαςΠολωνίαςΤσεχίαςΦινλανδίας και του Ην. Βασιλείου προς όφελος της βιομηχανίας ορυκτών καύσιμων και εις βάρος της δημόσιας υγείας καταγγέλλει το WWF Ελλάς και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, με ανοικτή επιστολή προς τον Έλληνα υπουργό με την οποία ζητούνται εξηγήσεις για την παρελκυστική στάση του υπουργείου. Οι πέντε υπουργοί - με κοινή επιστολή που στάλθηκε τον περασμένο μήνα ενόψει κρίσιμης συνάντησης που θα διεξαχθεί μεθαύριο, Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου – ζητούν καθυστέρηση στην εφαρμογή και επανεξέταση των νέων αντιρρυπαντικών προδιαγραφών σε μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – όπως είναι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ – με σκοπό να αποφύγουν το κόστος των απαραίτητων αναβαθμίσεών τους.


Ειδικότερα για την Ελλάδα, όλοι οι εν λειτουργία λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ όχι μόνο δεν εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες αλλά κάνουν και χρήση όλων των δυνατών παρεκκλίσεων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Προκαλούν έτσι επιπλέον ρύπανση που ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο 475 ανθρώπων κάθε χρόνο με αντίστοιχες δαπάνες υγείας που αγγίζουν τα 1,37 δις ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη πέντε Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων: 'Lifting Europe's Dark Cloud: How cutting coal saves lives’.


Με την επιστολή τους οι 5 υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο Πάνος Σκουρλέτης, ζητούν στην ουσία καθυστέρηση της εφαρμογής των νέων αυστηρότερων ορίων ρύπανσης στα οποία κατέληξε η λεγόμενη «διαδικασία της Σεβίλλης» μετά από εκτενή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. WWF και Greenpeace στην ανοικτή επιστολή τους στον Πάνο Σκουρλέτη παρουσιάζουν τις ολέθριες συνέπειες από την υιοθέτηση της πρωτοβουλίας των 5 υπουργών για την υγεία όλων των Ευρωπαίων πολιτών, και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους η πρωτοβουλία αυτή αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Η κυβέρνηση με το ένα χέρι υπογράφει την ιστορική συμφωνία του Παρισιού και με το άλλο κάνει ό, τι περνά από το χέρι της για να την υπονομεύσει. Η προστασία όμως του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας δεν είναι παιχνίδι και δεν μπορεί να θυσιάζεται στον βωμό των συμφερόντων της βιομηχανίας του άνθρακα», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος Τομέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του WWF Ελλάς.


«Δεν παύει να εκπλήσσει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας Υπουργός Περιβάλλοντος προκειμένου να ικανοποιήσει τα οικονομικά αιτήματα του λιγνιτικού λόμπι της χώρας. Προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση η άρνηση κυβέρνησης και ηγεσίας της ΔΕΗ να παραδεχθούν ότι ο λιγνίτης ανήκει στο παρελθόν και να στρέψουν τη Δημόσια Επιχείρηση προς ένα πιο καθαρό και φθηνό ενεργειακό μοντέλο», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο Greenpeace.  • Η ανοιχτή επιστολή του WWF Ελλάς και του ελληνικού γραφείου της Greenpeace
  • Η επιστολή των 5 Υπουργών Περιβάλλοντος
  • Η μελέτη των 5 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων 'Lifting Europe's Dark Cloud: How cutting coal saves lives’.   
  • Τα στοιχεία της μελέτης που αφορούν στην Ελλάδα. Όπως δείχνει και η εικόνα, οι πρόωροι θάνατοι θα μειωθούν σημαντικά με την εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών


Σχετικά άρθρα

Η κρίση και ο ξεπερασμένος λιγνίτης ορίζουν την ελληνική κλιματική πολιτική

Η Ελλάδα κατέλαβε τη 17η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφαρμογή πολιτικών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, παρουσιάζοντας μικρή βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Greenpeace: Με αυτό τον τρόπο θα πάρουμε την τροφή μας στα χέρια μας

Ένα αγρόκτημα ανοιχτό για ΟΛΟΥΣ στο οποίο η τροφή μας θα παράγεται με πρακτικές βιώσιμης γεωργίας και μετά θα μοιράζεται σε όσους δουλεύουν σε αυτό, αλλά και σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη, είναι ο στόχος μας.

#Skouries - Τι ακριβώς είναι η χθεσινή απόφαση Σκουρλέτη για τη μεταλλουργία

Με απόφαση του υπουργού περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη απορρίφθηκε, η αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει η Ελληνικός Χρυσός για την ανάκληση της απόφασης επιστροφής του προσαρτήματος (μελέτης) μεταλλουργίας flash smelting
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×