op
×

Ένα ζεστό καλοσώρισμα στους πρόσφυγες από ένα "τόπο συνώνυμο της ανθρωπιάς και της ελευθερίας"

Διαβάστηκε
Ένα ζεστό καλοσώρισμα στους πρόσφυγες από ένα  τόπο συνώνυμο της ανθρωπιάς και της ελευθερίας

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ρεθύμνου, καλωσορίζει τους πρόσφυγες σε έναν "τόπο  δημοκρατικό και φιλόξενο, συνώνυμο της ανθρωπιάς και της ελευθερίας, την Κρήτη".

«Ποιος φταίει που ορδές προσφυγών καταφτάνουν στην Ελλάδα; Μήπως έχει και η χώρα μας μερίδιο έμμεσης ευθύνης για τους βομβαρδισμούς στη Συρία; Άραγε ποιοι συνεχίζουν να παραβαίνουν την Συνθήκη της Γενεύης και τα όσα αυτή ορίζει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την χορηγία ασύλου για τους πρόσφυγες; Είναι πράγματι οι πρόσφυγες επικίνδυνοι; Έχουν δικαίωμα στη ζωή όπως κι εμείς ή πρέπει να θαλασσοπνίγονται μαζί με τα παιδιά τους στον βωμό μιας ανήκουστης ιμπεριαλιστικής πολιτικής; Έχουν δικαίωμα να ζουν, να ονειρεύονται και να αγαπούν ή πρέπει εδώ και τώρα να τους εξοντώσουν γιατί απλά είναι πρόσφυγες;» διερωτάται η Ένωση.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

«Πολλά λέγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό αναφορικά με τους πρόσφυγες και τους χώρους -χώρες υποδοχής τους, αλλά σχεδόν κανείς -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων -δεν αναφέρει την αλήθεια γυμνή, χωρίς φόβο και χωρίς περιστροφές!

Αν και οι εξελίξεις τρέχουν κι εμείς παρακολουθούμε σαν απλοί θεατές τις περισσότερες φορές τα δρώμενα, την μία εκδηλώνοντας την θλίψη και την αλληλεγγύη μας μέσω του καναπέ μας, την άλλη εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ εναντίον όσων τους βοηθούν έμπρακτα, γιατί δήθεν μου τάχα οι πρόσφυγες είναι άκρως επικίνδυνοι για την καθ’ όλα ευνομούμενη και δημοκρατική μας κοινωνία, ήρθε επιτέλους ο καιρός να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε την αλήθεια…κατάματα!

Ποιος φταίει που ορδές προσφυγών καταφτάνουν στην Ελλάδα; Μήπως έχει και η χώρα μας μερίδιο έμμεσης ευθύνης για τους βομβαρδισμούς στη Συρία; Άραγε ποιοι συνεχίζουν να παραβαίνουν την Συνθήκη της Γενεύης και τα όσα αυτή ορίζει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την χορηγία ασύλου για τους πρόσφυγες; 

Είναι πράγματι οι πρόσφυγες επικίνδυνοι; Έχουν δικαίωμα στη ζωή όπως κι εμείς ή πρέπει να θαλασσοπνίγονται μαζί με τα παιδιά τους στον βωμό μιας ανήκουστης ιμπεριαλιστικής πολιτικής; Έχουν δικαίωμα να ζουν, να ονειρεύονται και να αγαπούν ή πρέπει εδώ και τώρα να τους εξοντώσουν γιατί απλά είναι πρόσφυγες;

Μετά από τα τόσα αναπάντητα ερωτήματα που τέθηκαν άνωθεν και που ο σκοπός τους δεν είναι άλλος από το να ευαισθητοποιηθεί η Ρεθυμνιώτικη -στην παρούσα φάση -κοινωνία και ο καθένας από εμάς ανεπηρέαστος να απαντήσει τίμια στον εαυτό του, φτάνουμε στο ζητούμενο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο Δήμος Ρεθύμνου θα υποδεχτεί για φιλοξενία 176 πρόσφυγες-ανθρώπους δηλαδή -ανάμεσα στους οποίους και παιδιά -εν δυνάμει μαθητές δηλαδή! Εμείς σαν Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνου τους καλωσορίζουμε και είμαστε σε εγρήγορση προκειμένου να τους εξασφαλιστούν από το Κράτος και την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ τα εξής:

– Απευθείας και ασφαλής μεταφορά στις χώρες επιλογής τους.

– Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας, προκειμένου να αποφευχθούν εστίες μόλυνσης και να αποτραπούν περιστατικά βίας.

– Υγειονομική περίθαλψη και εξέταση.

– Παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά ,σε τμήματα ειδικά διαμορφωμένα, μετά τη λήξη του καθιερωμένου σχολικού ωραρίου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις του Υπουργού Παιδείας.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω και σε αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς, αλλά και με την δική μας προσωπική εθελοντική προσφορά όπου κριθεί αναγκαία, δηλώνουμε απερίφραστα την συμπαράστασή μας στο δράμα των συνανθρώπων μας και τους καλωσορίζουμε σε έναν τόπο δημοκρατικό και φιλόξενο, συνώνυμο της ανθρωπιάς και της ελευθερίας, την Κρήτη!».
Λέξεις Κλειδία - Tags
Σύλλογος Γονέων Μαθητων Ρεθύμνου καλωσόρισμα
2
προσφυγόπουλα
116
Κρήτη
180
Σχετικά άρθρα

Τέσσερα μωρά χωρίς πατρίδα στο εξώφυλλο του επετειακού TIME

Οι Rahaf, Heln, Hamida και Faraj  είναι τέσσερα προσφυγόπουλα που δεν έχουν πατρίδα. Το πρώτο τους κλάμα ακούστηκε σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα. Τις μητέρες τους ακολούθησε το περιοδικό TIME.

Θέλεις να προσφέρεις φιλοξενία και φροντίδα σε ένα ασυνόδευτο παιδί; [ΒΙΝΤΕΟ]

Πολλά ασυνόδευτα παιδιά φτάνουν στην Ελλάδα, έχοντας χάσει ή έχοντας χωριστεί από τους γονείς τους. Γι αυτά τα παιδιά, η ΜΕΤΑδραση ανέπτυξε ένα σύστημα προσωρινής φιλοξενίας σε οικογένειες. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×