op
×
Χανιά: Πρόσκληση σε σύσκεψη - Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες
Χανιά: Πρόσκληση σε σύσκεψη - Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες
24/10/16 19:30
Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων
Κρήτης » Χανίων » Χανίων
άλλα: Με την προοπτική έλευσης προσφύγων στα Χανιά οργανώνουμε σύσκεψη όπου καλούμε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, κάθε πολίτη, την Δευτέρα 24/10 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων

Χανιά: Πρόσκληση σε σύσκεψη - Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ


ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ OI ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


Τα Χανιά είναι ένας τόπος που χρόνια τώρα δέχεται πρόσφυγες. Καραβιές προσφύγων από την βόρεια Αφρική, αλλά και μεμονωμένα άτομα από την Ανατολή έχουν βρεθεί στον τόπο μας και έχουν γνωρίσει την αλληλεγγύη του κρητικού λαού. Σήμερα ζούμε ένα μεγάλο κύμα προσφύγων, που οδεύουν προς την Ευρώπη εγκαταλείποντας τις εστίες τους λόγω του πολέμου, αλλά και των κακών συνθηκών διαβίωσης. 


Οι δυτικές κυβερνήσεις, αν και υπεύθυνες για τους πολέμους και την εκμετάλλευση των χωρών τους, αδιαφορούν κλείνοντας τα σύνορα, εντείνοντας την καταστολή. Η Ελλάδα έχει γίνει μια μεγάλη φυλακή, αφού οι περισσότεροι δεν θέλουν να μείνουν εδώ, αλλά να πάνε σε χώρες που θα βρουν δουλειά για να ζήσουν ειρηνικά και να μπορέσουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Η εμπειρία μας, όμως από τους «χώρους φιλοξενίας» των προσφύγων δείχνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι συνθήκες είναι άθλιες, αφού έχουν μετατραπεί σε γκετοποιημένα στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Έχοντας αυτά υπ’ όψη μας και με την προοπτική έλευσης προσφύγων στα Χανιά οργανώνουμε σύσκεψη στην οποία καλούμε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, κάθε πολίτη, την Δευτέρα 24/10 και 7,30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων για να συζητήσουμε τους τρόπους που θα δείξουμε την αλληλεγγύη μας. 


Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι:


Δεν θα δεχτούμε κλειστού τύπου στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά θα πρέπει  οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, όπου η πρόσβαση των αλληλέγγυων θα είναι ελεύθερη. Καθώς και η πρόσβαση των προσφύγων προς την πόλη, τις υπηρεσίες , τις δομές κτλ.

Τα παιδιά των προσφύγων θα πρέπει να ενσωματωθούν στις πρωινές τάξεις των σχολείων που ήδη λειτουργούν και πηγαίνουν όλα τα παιδιά.

Οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Θα βρεθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά.Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ


Σύλλογος δάσκαλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων

ΕΛΜΕ Χανίων

Επιτροπή ανθρωπινών δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων

Ε.Γ.ΕΣΥ.Χ.  Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων 

Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων 

Εργαζόμενοι ΟΤΑ Ν. Χανίων 

Κοινωνικό  ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης  Χανιών

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας 

«Ενωτική Πρωτοβουλία» φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης 

ΚΕΕΡΦΑ

Πρωτοβουλία Μεταναστών 

Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων

-- 

Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων
Χ"Μιχάλη Νταλιάνη 5, Χανιά


Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων web:
Χατζιμιχαλη Νταλιάνη 5, Χανιά 731 32, Ελλάδα
Κρήτης, Χανίων, Χανίων
stekichania@gmail.com Τηλ.: 2821052201
"Τι είναι το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων

Το Στέκι είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, ένας πολιτικός και κοινωνικός χώρος που ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων, ελλήνων και μεταναστών, με βασικό σκοπό να είναι δίπλα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και καταπατούνται τα δικαιώματά τους, όπως οι μετανάστες, οι άστεγοι, οι rom, οι ομοφυλόφιλοι, οι γυναίκες, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι νέοι...

Με το χρόνο η προσπάθεια αυτή μεγάλωσε και αγκαλιάστηκε από πολλούς ανθρώπους. Σκοπός όλων μας είναι να δείξουμε και να φωνάξουμε ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ισότιμοι.


Το στέκι δεν είναι μαγαζί, ούτε bar, ούτε φροντιστήριο. Δεν ανήκει σε κανένα. Τα απογεύματα γίνονται μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, ισπανικών και φωτογραφίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες μιλάνε ομάδες, γίνονται συζητήσεις, παρέες πίνουν τον καφέ τους και διαβάζουν. Γίνονται μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλα δρώμενα. Είναι ένας κόσμος που χωράει πολλούς διαφορετικούς κόσμους.


Το στέκι δεν παίρνει χρήματα ούτε από το κράτος ούτε από την Ε.Ε. Το στέκι λειτουργεί με την βοήθεια όλων μας που προσφέρουμε όταν και όπως μπορούμε χωρίς κανείς να πληρώνεται για αυτό που κάνει και προσφέρει.


Τα έξοδά του τα βγάζει από τις μηνιαίες συνδρομές και το κυλικείο. Στο στέκι δεν έχουμε πρόεδρο, ούτε διοικητικό συμβούλιο. Οι αποφάσεις παίρνονται κάθε Δευτέρα (στις 9:00το βράδυ) απ’ την ανοιχτή συνέλευση, και με τη συμφωνία όλων όσοι συμμετέχουν σ’ αυτήν.


Επίσης υπάρχουν η οικονομική επιτροπή κι η επιτροπή διαχείρισης καθώς και άλλες ομάδες, όπως η ομάδα για τα μεταναστευτικά θέματα, οι οποίες ενημερώνουν και κάνουν προτάσεις στην συνέλευση. Το πολιτικό πρόταγμα του στεκιού είναι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα του άλλου, δηλαδή ο σεβασμός στον διπλανό, κι όλοι μαζί απέναντι στην εκμετάλλευση και την αδικία.

Διανύοντας τον 7ο χρόνο της ζωής του, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών έχει πλέον «κτίσει» ορισμένες μόνιμες δράσεις και έχει δημιουργήσει με δικές του δυνάμεις σταθερές ομάδες και επιτροπές.


 Επίσης ο χώρος του Στεκιού παραχωρείται για τις συναντήσει – συζητήσεις – συνελεύσεις – εκδηλώσεις άλλων συλλογικοτήτων, σχημάτων και ομάδων, που σέβονται τη διαφορετικότητα, έχουν κινηματική δράση και στοχεύουν σε μια κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. 


Μεταξύ των μόνιμων δράσεων του Στεκιού αναφέρουμε τα καθημερινά μαθήματα (ελληνικών, αγγλικών, αραβικών και ισπανικών) που γίνονται αφιλοκερδώς από εθελοντές, το Κυριακάτικο συσσίτιο σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, καθώς και το παιδικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται στην Παιδική Βιβλιοθήκη των Συσσιτίων της Σπλάντζιας. 


Στα Πλαίσια του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών δρουν οι παρακάτω ομάδες και επιτροπές:

 - Επιτροπή Αλληλεγγύης και Προάσπισης των Δικαιωμάτων των Κρατουμένων (Δημήτρης 6976012391)

 - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Άστεγους:

 Διοργανώνει το Κυριακάτικο συσσίτιο (Κική 6979339244). Υποστηρίζει πρακτικά άστεγους και συμμετέχει στην προσπάθεια για τη δημιουργία ξενώνα αστέγων (Γιάννης 6976677743), διακινεί ρούχα (Άντα 6978928683)  Η επιτροπή συναντιέται στο στέκι κάθε Πέμπτη στις 21:00 

- Επιτροπή στήριξης των συσσιτίων της Σπλάντζιας (Αθηνά 6977444951),
συνάντηση την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα στις 20:00 

- Ομάδα δασκάλων (ΑΤΑΞΗΑ) που κάνουν τα μαθήματα στο Στέκι (Δώρα 6978993501),συνάντηση τη δεύτερη Τρίτη κάθε μήνα στις 21:00

 - Ομάδα σύνταξης της εφημερίδας «Καραβάνι» (Μανώλης 6974815328) 

- Ποδοσφαιρική ομάδα “Mikti-kosmou” (Δήμος 6947805240)
 
-Ομάδα για τα δικαιώματα της 2ης γενιάς μεταναστών

- Προβολές ταινιών κάθε Πέμπτη (Μιχάλης 6979349440) 

- Ομάδα μεταναστών που συναντιέται, συζητά χωρίς το εμπόδιο της γλώσσας και φέρνει θέματα στη συνέλευση του στεκιού.

-Κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα στις 17:00 πραγματοποιείται συνάντηση του συλλόγου μονογονεϊκών οικογενειών.

· Μαθήματα ελληνικών καθημερινά από τις 18:00 μέχρι τις 21:30

· Μαθήματα ελληνικών αποκλειστικά σε γυναίκες κάθε Κυριακή 11:30 – 13:30

· Μαθήματα αγγλικών κάθε Τετάρτη και Παρασκευή 18:30 – 20:00

· Μαθήματα Αραβικών κάθε Παρασκευή 20:00-22:00 και Κυριακή 19:00-21:00

· Μαθήματα Ισπανικών κάθε Τρίτη 21:30-23:00. Η γλώσσα διδάσκεται μέσα από το παιγνίδι.

· Μαθήματα στους Ρομά στο χώρο του καταυλισμού στο Νεροκούρου

· Μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες στις Καλύβες Αποκορώνου

Τα μαθήματα γίνονται σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Χανιών

· Παιδικό Πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού στην Παιδική Βιβλιοθήκη των Συσσιτίων της Σπλάντζιας κάθε Τρίτη 18:00 – 20:00

· Μαθήματα φωτογραφίας από την φωτογραφική ομάδα του Πολυτεχνείου ( Φωτοσκίαση ) κάθε Τετάρτη 21:00 – 23:00

· Προβολές ταινιών κάθε Κυριακή στις 21:00 με διάφορα αφιερώματα

· Καφενείο της ομάδας TERRA VERDE για το εναλλακτικό κι αλληλέγγυο εμπόριο κάθε Πέμπτη απόγευμα

· Αραβικός Καφενές κάθε Τετάρτη απόγευμα

· Η ομάδα των δασκάλων που κάνουν τα μαθήματα, κρατάει το κυλικείο κάθε Τρίτη.

· Κατά καιρούς το κυλικείο του στεκιού κρατιέται από διάφορες ομάδες, επιτροπές και πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο ή αποτελούν κομμάτι της συλλογικότητας.


Όλες οι ομάδες είναι ανοιχτές σε όποιον θέλει να βοηθήσει. Επίσης, ο καθένας που θέλει να βοηθήσει, μπορεί να έρθει στη Συνέλευση του Στεκιού που γίνεται κάθε Δευτέρα στις 21:00 και να βάλει θέματα προς συζήτηση, να εκφράσει τον προβληματισμό του και να προτείνει νέες δράσεις.


Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών βασίζεται οικονομικά στη συνδρομή του Χανιώτικου λαού, των συλλογικοτήτων που λειτουργούν στην πόλη και γενικά σε καθένα που θέλει να προσφέρει σεβόμενος την αυτοτέλεια και τις αρχές του."


Σχετικά άρθρα

"Θα συνεχίσω να αγκαλιάζω τους μαθητές μου. Το ίδιο όμως θα κάνω και για τα παιδιά των προσφύγων"

"Μπορώ να αλλάξω τη μοίρα των μαθητών μου. Το ίδιο θα κάνω και για τα παιδιά των προσφύγων". Ένα κείμενο ψυχής από την δασκάλα Ελένη Καραγιάννη που ήταν μάρτυρας στην χθεσινή εισβολή των χρυσαυγιτών στο δημοτικό σχολείο Ν. Ικονίου. 

Καλώς ορίζουμε τα προσφυγόπουλα και τις οικογένειές τους-Ναι στην Κοινωνική Βιοποικιλότητα

Καλώς ορίζουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και σε όλες τις εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές και κοινωνικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις που αναπτύσσονται στη χώρα μας.

"Τα σχολεία είναι ανοιχτά για όλους τους μαθητές, όχι για τους φασίστες"

"Δεν θα επιτρέψουμε ούτε στις γειτονιές του Πειραιά, ούτε και πουθενά, οι φασίστες να σηκώσουν κεφάλι. Οι γειτονιές μας γνωρίζουν τι σημαίνει προσφυγιά. Θα μας βρίσκουν παντού μπροστά τους". Η Εργατική Λέσχη Κερατσινίου Δραπετσώνας, καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και καλεί σε συγκέντρωση στο 5ο δημοτικό Κερατσινίου.

Τρία χρόνια φυλάκιση

Η Λάζλο που εμφανίστηκε στο δικαστήριο μέσω βιντεοσύνδεσης προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό της με δάκρυα στα μάτια, ενώ πρόσθεσε ότι θα ασκήσει έφεση
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×