op
×

"Άρχισα να κάνω παρέες γιατί μπορώ και μιλάω ελληνικά σιγά-σιγά..."

Διαβάστηκε
 Άρχισα να κάνω παρέες γιατί μπορώ και μιλάω ελληνικά σιγά-σιγά...

"Θέλω να μάθω ελληνικά για να καταλαβαίνω και να γνωρίσω τους ανθρώπους. Αν δεν γνωρίζεις τη γλώσσα, όχι μόνο δουλειά δεν έχεις, αλλά ούτε φίλους..." αναφέρει στο γράμμα του ο Μεχμέτ.

"Άρχισα να κάνω παρέες γιατί μπορώ και μιλάω ελληνικά σιγά-σιγά..." διηγείται ο Χασάν στην αδερφή του.

"Σάρα μου, δεν ξέρεις τι ωραία θάλασσα υπάρχει εδώ, το νερό είναι σαν δάκρυα. Ο καιρός είναι ακριβώς όπως εκεί."

"Περνάω δύσκολα, αλλά έχω πολλή ελπίδα για το μέλλον."

Είναι αποσπάσματα από επιστολές που έγραψαν μικρά προσφυγόπουλα που διδάσκονται τα ελληνικά σε μαθήματα δωρεάν που γίνονται  στην ΜΕΤΑδραση. 

Η ΜΕΤΑδραση συμμετέχει στο Φεστιβάλ Break The Chain 2016 για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων από άνθρωπο, με μια έκθεση που περιλαμβάνει γραπτά προσφύγων και μεταναστών (ενηλίκων και ανηλίκων) που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα στη ΜΕΤΑδραση.

Ζήτησε από 25 μαθητές να περιγράψουν πώς είναι η ζωή τους στην Ελλάδα, συνθέτοντας επιστολές απευθυνόμενοι σε αγαπημένα τους πρόσωπα στη χώρα τους. Μέσα από τα κείμενά τους αποκαλύπτουν μικρές και μεγάλες πτυχές της καθημερινότητάς τους στην Αθήνα, μοιράζονται τις σκέψεις τους, εκφράζουν τις ανησυχίες τους αλλά και τις προσδοκίες τους.


Σχετικά άρθρα

Το συγκλονιστικό κείμενο της δασκάλας που δεν φοβήθηκε τη Χρυσή Αυγή

Πάντα ήμασταν εκείνο το ιερό «Ανάμεσα»  που πάντα ξαπόσταιναν  και δροσίζονταν οι Άλλοι. Οι Ξένοι. Εκεί..κάτω από τις ελιές και τα αρμυρίκια και μέσα στο στήθος των εύρωστων γυναικών.

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων: Στο Περιστέρι τις προσφυγιάς, της αντίστασης, του αγώνα δεν χωράνε οι φασίστες

Τις τελευταίες μέρες ζούμε την προσπάθεια της εγκληματικής, ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή να μετατρέψει τα σχολεία σε αρένα, με στόχο να ξαναβγεί από το λαγούμι της.

Υπάρχει και αυτή η πλευρά: Μάθημα ανθρωπιάς από το 9ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας στο Βόλο

Υπάρχει κι αυτή η πλευρά. Μαθητές, δάσκαλοι και γονείς, επεφύλαξαν θερμή υποδοχή σε 15 προσφυγόπουλα που ξεκίνησαν σήμερα μαθήματα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας. 

Πώς είναι να φιλοξενείς ένα ασυνόδευτο παιδί;

Η Μαρία, που φιλοξενεί μαζί με το σύζυγό της και τα δύο της παιδιά ένα δωδεκάχρονο ασυνόδευτο αγόρι από το Αφγανιστάν, λέει: «Θεωρώ ότι άπαξ και έχεις γίνει βιολογικός γονιός, είσαι γονιός για όλα τα παιδιά του κόσμου».

Τέσσερα μωρά χωρίς πατρίδα στο εξώφυλλο του επετειακού TIME

Οι Rahaf, Heln, Hamida και Faraj  είναι τέσσερα προσφυγόπουλα που δεν έχουν πατρίδα. Το πρώτο τους κλάμα ακούστηκε σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα. Τις μητέρες τους ακολούθησε το περιοδικό TIME.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×