op
×

"Μετά την Γερμανία, μας πρόδωσε και η Κίνα"

Διαβάστηκε
 Μετά την Γερμανία, μας πρόδωσε και η Κίνα
Από τον γενικό διευθυντή στο ελληνικό γραφείο  της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη.

Αδέλφια μας πρόδωσαν.

Μετά τη Γερμανία, έρχεται και η Κίνα στη σειρά των χωρών που σταματούν το κτίσιμο νέων ανθρακικών μονάδων. Επιπλέον, η Κίνα ματαιώνει την ολοκλήρωση ανθρακικών μονάδων που ήδη βρίσκονται στη φάση της κατασκευής.

Και η μικρή Ελλάδα; Α, αυτή υπογράφει συμφωνίες και με τις δυο χώρες για την κατασκευή νέων λιγνιτικών σταθμών στην Ελλάδα στο όνομα της ανάπτυξης που έρχεται καλπάζοντας! Ίσως το τέλος της λογικής;

Όχι, τα πράγματα είναι πιο χυδαία και κυνικά: το λόμπι του λιγνίτη που απαρτίζεται από μία συνδικαλιστική ελίτ και επενδεδυμένα συμφέροντα κρατούν την Ελλάδα δέσμια σε αναχρονιστικές ενεργειακές επιλογές. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην ταράξει κανείς τη βολή τους, με οποιοδήποτε κόστος.

Ο εγχώριος λιγνίτης (πρακτικά λάσπη με εξαιρετικά χαμηλή θερμιδική αξία) και το πετρέλαιο (πάντα εισαγόμενο όπως και το φυσικό αέριο) μονοπωλούν το κρατικό επενδυτικό ενδιαφέρον στα ενεργειακά στην Ελλάδα της κρίσης. Στη χώρα του κρατικού καπιταλισμού δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας εξαρτάται από το δημόσιο και απλώς ακολουθεί τις επιλογές του.

 Δεν υπάρχει καμιά άλλη δικαιολογία που να μπορεί να εξηγήσει την εμμονή της σημερινής κυβέρνησης στον λιγνίτη, αλλά και στην κατασκευή / ανακαίνιση  πλειάδας πετρελαϊκών σταθμών στα νησιά μας που τα μαστιγώνει ο αέρας και τα στεγνώνει ο ήλιος. 

Χωρίς να θίξουμε το τεράστιο θέμα της γεωθερμίας, κυρίως στο Αιγαίο, η οποία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής ρεύματος (αλλά θα χάλαγε το παιχνίδι σε πολλούς σημερινούς «παίκτες»).

Επιτρέψτε μου μια διευκρίνιση: επί είκοσι και πλέον έτη προσπαθήσαμε να πείσουμε την διοίκηση και τα πολιτικά κόμματα για τα οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά οφέλη από τη στροφή στην καθαρή ενέργεια και στη συνέχεια καταδείξαμε ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό. 

Από τον περασμένο Δεκέμβρη και τη Διάσκεψη του Παρισιού έχει δημιουργηθεί πλέον και το απαραίτητο διεθνές πλαίσιο το οποίο προσφάτως απόκτησε και νομική ισχύ. Το επιχείρημα «δεν γνώριζα» δεν ισχύει για κανέναν πλέον. Σημειολογικά, η χώρα μας επέλεξε να επικυρώσει τη διεθνή συνθήκη για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών την ίδια ημέρα που έφερνε στη Βουλή για επικύρωση μνημόνιο συνεργασίας με Κινεζική εταιρεία για την κατασκευή νέου λιγνιτικού σταθμού. Διαχρονικά και διακομματικά, η στάση της χώρας μας στο θέμα είναι ζηλευτά συμπαγής και απαράλλαχτη.

Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους λοιπόν: οι πολιτικοί μας ηγέτες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Απλώς επιλέγουν στο όνομα της πολιτικής τους επιβίωσης (αναφέρομαι στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, νέων και παλαιότερων) να μη διαταράξουν τις κρατούσες ισορροπίες και τις σχέσεις τους με τα μαγαζιά (καθόλου μαγαζάκια) από το ενεργειακό χθες. Σε ένα κόσμο που αλλάζει, η χώρα μας επιλέγει να επενδύσει στο μαύρο παρελθόν ακόμη και αν αυτό κοστίζει 550 ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο.

Κατά τα άλλα: λύσεις υπάρχουν, είναι οικονομικές, είναι καθαρές, προσφέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας, προστατεύουν τη δημόσια υγεία, μειώνουν κατακόρυφα την εξάρτηση από ξένα και ντόπια ολιγοπώλια, είναι αποκεντρωμένες και εφαρμόζονται ήδη σε όλο τον κόσμο.

Κάθε «καινούργιος» λιγνιτικός σταθμός είναι ένα ακόμη εμπόδιο στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Κάθε «καινούργιος» πετρελαϊκός σταθμός, πέρα από τη ρύπανση, βυθίζει ακόμη περισσότερο στην εξάρτηση και τα χρέη την οικονομία της χώρα μας.Λέξεις Κλειδία - Tags
λιγνιτικοί σταθμοί
2
Νίκος Χαλαραμπίδης Greenpeace Ελλάς
18
Κίνα
110
Γερμανία
336
Σχετικά άρθρα

Νόμιμη η κάνναβη και στη Γερμανία για θεραπευτικούς λόγους

Οι Γερμανοί βουλευτές, νομιμοποίησαν ομόφωνα τη χρήση της κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς για ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνο, επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας εφόσον δεν υπάρχει αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία. 

"Η τάξη επικρατεί στο Βερολίνο". Ηλίθιοι λακέδες! Η τάξη σας είναι χτισμένη πάνω στην άμμο

Στις 16/1/1919  το επίσημο ανακοινωθέν της αστυνομίας ανέφερε πως ο Καρλ  Λίμπκνεχτ είχε συλληφθεί και σκοτώθηκε ενώ επιχειρούσε να αποδράσει ενω η  η Ρόζα Λούξεμπουργκ είχε λιντσαριστεί από εξαγριωμένο πλήθος...

Κίνα - Λονδίνο σε 18 μέρες με τρένο

Το πρώτο τρένο που ξεκίνησε από την Κίνα και θα ταξιδέψει  7.456 μίλια περνώντας μέσα από  Καζακστάν, Ρωσία, Λευκορωσία, Πολωνία, Γερμανία,  Βέλγιο και Γαλλία. Προορισμός του το ανατολικό Λονδίνο όπου θα φτάσει μετά από 18 ημέρες. 

Η γυναίκα που θα περπατήσει από το Βερολίνο έως το Χαλέπι για να "σταματήσει τον πόλεμο"

Η Alboth, η οποία ζει με τον άνδρα και τα δύο μικρά παιδιά της, ήδη φιλοξενεί ένα 50χρονο Σύρο πρόσφυγα στο σπίτι της, ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει από τη φρίκη του πολέμου

Εκεί που φτιάχνονται τα στολίδια σου δεν έχει καμία σχέση με χωριό του Άι Βασίλη, χιόνι και ξωτικά [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Μέσα στο "Χριστουγεννιάτικο χωριό" της πόλης Yiwu, δεν υπάρχει χιόνι ή ξωτικά, αλλά 600 εργοστάσια που παράγουν το 60% όλων των χριστουγεννιάτικων στολιδιών του κόσμου.

Εκκενώνεται το Άουγκσμπουργκ λόγω βόμβας του Β' παγκοσμίου πολέμου

Ανήμερα των Χριστουγέννων απομακρύνονται από τα σπίτια τους 54.000 άνθρωποι στην πόλη  Άουγκσμπουργκ της νότιας Γερμανίας, γιατί  έχει εντοπιστεί βρετανική βόμβα του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×