op
×

Θεσσαλονίκη:Στις 18 Μάη το δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Διαβάστηκε
Θεσσαλονίκη:Στις 18 Μάη το δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις 18 Μαΐου, σε 14 δήμους της Θεσσαλονίκης θα στηθούν κάλπες όχι μόνο για να εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης αλλά και για να αποφασίσουν οι πολίτες, εάν συμφωνούν ή όχι με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.


Την απόφαση του δημοψηφίσματος πήρε σχεδόν ομόφωνα η ανοικτή συνέλευση του συντονιστικού Πολιτών και Φορέων «SOSτε το νερό» κατά τη διάρκεια της σημερινής πολύωρης συνεδρίασης της στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο και δύο εκατομμύρια «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Χθές η συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού που παρακολουθήσετε ζωντανά και στα ελληνικά απο το enallaktikos.gr ήταν θυελώδης.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών Right2Water (Το Νερό είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα) παρουσίασε τη Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις υπογραφές σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι ζητούν να μην ιδιωτικοποιηθούν ποτέ οι υπηρεσίες διαχείρισης του νερού.

Η Right2Water παρουσίασε συμβολικά τις 1,88 εκατ. υπογραφές πολιτών από 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -εκ των οποίων το 1,38 εκατ. προέρχονται από τη Γερμανία, η οποία είναι σφοδρά αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση του νερού -στην Κομισιόν.

Πρόκειται για την πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, η οποία ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Ενώσεων των Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU), ένα καινούργιο εργαλείο για τη συμμετοχική δημοκρατία στην Ε.Ε., το οποίο προϋποθέτει τη συλλογή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου υπογραφών από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη-μέλη της Ένωσης.Δικαίωμα στο νερό και την αποχέτευση

Οι υπογράφοντες αξιώνουν «το δικαίωμα στο νερό και την αποχέτευση» και ζητούν «η παροχή νερού και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να μην υποβάλλονται στους κανόνες της εσωτερικής αγοράς», αλλά και «οι υπηρεσίες νερού να αποκλείονται από την απελευθέρωση» της αγοράς.

«Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμευτική νομοθεσία που θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και αποχέτευση και επιθυμούμε η επιτροπή να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού» δήλωσε η πρόεδρος της EPSU, Αν-Μαρί Περέ.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες της Ε.Ε. δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σχεδόν οκτώ εκατομμύρια δεν έχουν νερό [επαρκούς] ποιότητας» υπογράμμισε. «Αν και προς το παρόν δεν μας έχουν ακούσει, τουλάχιστον έχουμε την αίσθηση ότι μας πρόσεξαν, κάτι που ήδη είναι τεράστιας σημασίας» πρόσθεσε.

Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2012 και έκτοτε έχουν καταγραφεί 22 αιτήσεις.
Σχετικά άρθρα

Θεσσαλονίκη: Χρήση δημοτικών καταλόγων κατά του «πραξικοπήματος» Μιχελάκη

Το Κίνημα των Πολιτών δεν το βάζει κάτω κι επιμένει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αύριο Κυριακή για την ιδιωτικοποίηση του νερού, κόντρα στην απαγορευτική εγκύκλιο Μιχελάκη. Όπως εξηγεί  ο Γιώργος Αρχοντόπουλος του « SOSτε το Νερό», προκειμένου να παρακαμφθεί η χρήση των εκλογικών καταλόγων, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί παράνομη από την κυβέρνηση που έκλεισε εν μία νυκτί την ΕΡΤ, θα χρησιμοποιηθούν στην θέση τους άλλοι, πιθανότατα δημοτικοί κατάλογοι.

Η Γυμνή Ποδηλατοδρομία στο δημοψήφισμα για το νερό της Θεσσαλονίκης

Φίλοι και ομάδα οργάνωσης της Διεθνούς Γυμνής Ποδηλατοδρομίας: 86 πόλεις παγκοσμίως κατάφεραν να πάρουν πίσω το νερό από τους ιδιώτες, ενώ 2.000.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ήδη υπογράψει για το δικαίωμα στο νερό.Στις 18 Μαϊου η τύχη του νερού είναι στα χέρια μας.

Θεσσαλονίκη: Προσωπικότητες απο ολη την Ευρώπη στο δημοψήφισμα για το νερό

Περίπου 35 παρατηρητές από χώρες της Ευρώπης, εκπρόσωποι κινημάτων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, έρχονται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ αυτών, το κίνημα «right2water» που συγκέντρωσε τα 2 εκατ. υπογραφές, αλλά και το Κίνημα Κατά της Παγκοσμιοποίησης «Attack»,ο Γερμανός ακτιβιστής  Κλάους Κίτσταϊνερ, η Αν Λε Στρατ,ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Λικ Τουλί, η Κρ. Σέλτσερ. Εκδηλώσεις κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ διοργανώνονται από συνδικάτα στο Παρίσι, στις 15 Μαΐου, ενώ κινητοποιείται και η ελληνική κοινότητα στις Βρυξέλλες.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×