op
×

Για την παραμονή νεογνών στα Νοσοκομεία και τις ανάδοχες οικογένειες

Για την παραμονή νεογνών στα Νοσοκομεία και τις ανάδοχες οικογένειες
Συνέντευξη της Αντιπεριφερειάρχη Αττικής για την Κοινωνική Πολιτική, Κ. Θανοπούλου, στο Ρ/Σ 9,84 FM, με θέμα την παραμονή νεογνών στα Νοσοκομεία και τις ανάδοχες οικογένειες

Στις 2/11/2016, η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής για την Κοινωνική Πολιτική, κα Θανοπούλου, έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 και στη δημοσιογραφική εκπομπή του κου Γ. Λαμβράνου της κας Ε. Μπρέγιαννη με θέμα την παρατεταμένη παραμονή των νεογνών στα νοσοκομεία και το ζήτημα των ανάδοχων οικογενειών.

Η Περιφέρεια Αττικής με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Αττικής για την Κοινωνική Πολιτική από τον Ιούλιο του 2016 και κατόπιν αιτήματος της Εισαγγελέως Ανηλίκων, κ. Ξ. Δημητρίου, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων εργασίας και επαφών με υπευθύνους και αρμόδιους φορείς, όπως το Π.Γ.Ν «Έλενα Βενιζέλου», το Γ.Ν.Α «Αλεξάνδρα» , τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το Κ.Κ.Π.Π.Α, το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Αττικής του Κέντρου Βρεφών «Μητέρα», το «Συνήγορο του Πολίτη», την Κοινωνική Υπηρεσία Ασπροπύργου και το Κέντρο Ερευνών «Ρίζες».

Πραγματοποίησε επίσης επισκέψεις στο "Π.Γ.Ν. «Έλενα Βενιζέλου», στο Γ.Ν.Α «Αλεξάνδρα» και στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», όπου συναντήθηκε αντίστοιχα με τον Διοικητή κο Βεζυράκη, την κα Κωνσταντέλια, αναπληρώτρια Επιστημονική Διευθύντρια του Κ.Κ.Π.Π.Α, καθώς και μέλη του Δ.Σ, κατά τις οποίες συζητήθηκε η μεγάλη παραμονή νεογνών στις δομές των νοσοκομείων και η επακόλουθη ιδρυματοποίησή τους, το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο, οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής για την αναδοχή και την τεκνοθεσία και η ελλιπής ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού.

Συμφωνήθηκε η σύσταση ενός άτυπου δικτύου σκοπός του οποίου θα είναι να εξετάσει τις προτάσεις και τις δράσεις όλων των φορέων καθώς και την άρση των νομικών εμποδίων προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η υλοποίηση του προγράμματος αναδοχών, η οποία θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία και θα βοηθήσει τα παιδιά αυτά να ενταχθούν σε ένα ανθρώπινο και υγιές οικογενειακό περιβάλλον

Κατά την συνάντηση δε της Αντιπεριφερειάρχη με τον Διοικητή του "Γ.Ν.Α. Έλενας Βενιζέλου – Αλεξάνδρα" κ. Δημήτριο Βεζυράκη, συζητήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής και του Νοσοκομείου, εστιάζοντας στο θέμα της παραμονής νεογνών στις Μονάδες Εντατικής Φροντίδας για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο του επιτρεπτού και σε συνθήκες που επιβαρύνουν την ομαλή τους εξέλιξη.

Όπως ανέφερε η κ.Θανοπούλου στην συνέντευξη της είναι ανάγκη άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση να προχωρήσουμε στα παρακάτω βήματα:

• Θέσπιση Εθνικού Συντονιστικού Φορέα.
• Αλλαγή θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου αναδοχής με βελτίωση των διαδικασιών υλοποίησης του θεσμού, κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών και της ανάδοχης οικογένειας και πρόβλεψη ειδικής ρύθμισης για παιδιά με αναπηρία, καθώς και για παραβατικούς και ασυνόδευτους ανηλίκους.
• Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τη ανάπτυξη και άλλων ευέλικτων μορφών αναδοχής, με δυνατότητα άμεσης τοποθέτησης παιδιών σε ανάδοχες οικογένειες με εισαγγελική εντολή και αξιοποιώντας το «Μητρώο Αναδόχων», χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη εισαγωγή τους σε ιδρύματα.
• Θέσπιση υποστηρικτικού πλαισίου εκπαίδευσης, συνεχιζόμενης επιμόρφωσης και πιστοποίησης των υποψηφίων αναδόχων γονέων
• Θέσπιση εθνικών προδιαγραφών και πρωτοκόλλων διαδικασιών που αφορούν στην επιλογή, την έγκριση καταλληλότητας και την πιστοποίηση των αναδόχων.
• Θεσμοθέτηση Εθνικού Φορέα επιδότησης της αναδοχής και δημιουργία κινήτρων οικονομικών, κοινωνικών και άλλων για τους αναδόχους γονείς με ταυτόχρονη συνεχή παρακολούθηση.

Ήδη στην Περιφέρεια Αττικής λειτουργεί πρόγραμμα για την αναδοχή και κατάρτιση των υποψηφίων αναδόχων οικογενειών.

Κλείνοντας την συνέντευξη της η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις της Περιφέρειας Αττικής που αφορούν την παιδική προστασία όπως η διάθεση 2 εκατομμυρίων από ιδίους πόρους σε φορείς παιδικής προστασίας και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν στην αίσια έκβαση της πολύμηνης αυτής προσπάθειας.

Τέλος τόνισε ότι οι ενέργειες όλων των εμπλεκομένων φορέων πρέπει να είναι εστιασμένες και συντονισμένες και να θέτουν πέρα και πάνω από όλα τη ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών.
Σχετικά άρθρα

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Κατερίνας Θανοπούλου «Λαβύρινθος Μνήμη»

Ο Οργανισμός Άθλησης Πολιτισμού του Δ. Κορυδαλλού και οι εκδόσεις Άπαρσις σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Κατερίνας Θανοπούλου «Λαβύρινθος Μνήμη».

Δύναμη Λουκιανέ μας!

Στην εντατική μονάδα ιδιωτικού νοσοκομείου νοσηλεύεται ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Ο αγαπημένος μουσικοσυνθέτης μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο λόγω καρδιακής ανεπάρκειας και βρίσκεται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.

Γιατροί της Λέσβου καταγγέλουν την ΕΛΑΣ για ρατσιστική συμπεριφορά σε πρόσφυγα ασθενή

"Ασθενής κρατούμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείου Μυτιλήνης και παρέμεινε φρουρούμενος, φορώντας διαρκώς χειροπέδες και στα δύο του χέρια ακόμη κι όταν ήταν με ορό" καταγγέλουν γιατροί της Λέσβου.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×