op
×

Πράσινο φως από Γ. Σταθάκη για τις Σκουριές

Διαβάστηκε
Πράσινο φως από Γ. Σταθάκη για τις Σκουριές
«Ξεπαγώνει» η επένδυση στις Σκουριές μετά την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο  Γιώργος Σταθάκης  ενέκρινε  την αίτηση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός  για τροποποίηση της τεχνικής μελέτης της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών.

Η συγκεκριμένη αίτηση της «Ελληνικός Χρυσός» είχε υποβληθεί τον Μάιο στη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ για την έγκριση του συμπληρωματικού -τροποποιητικού τεύχους. Η  Αρχαιολογική Υπηρεσία τότε είχε ζητήσει την αλλαγή χωροθέτησης δευτερευουσών εγκαταστάσεων του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές.

Η έγκριση, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, δόθηκε  υπό την προϋπόθεση ότι η εκμεταλλεύτρια εταιρία θα λάβει όλες τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις εγκρίσεις, άδειες κλπ. από το ΥΠΕΝ, ή άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, για την πραγματοποίηση των εργασιών και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων που αναφέρονται στη μελέτη.

Η απόφαση αυτή, που ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της δραστηριότητας της εταιρείας, στη συγκεκριμένη περιοχή, αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων και του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη, στο οποίο έχει ενεργητική συμμετοχή και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι  λίγες μέρες πριν , ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελος, δήλωνε ότι «ο κ. Σκουρλέτης δεν υπέγραψε μόνο με βάση την προσωπική του βούληση. Υπέγραψε με βάση εισηγήσεις υπηρεσιών, επεξεργασία των μελετών, ενστάσεις της Ελληνικός Χρυσός και αξιολόγηση των ενστάσεων». 

Το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη, με βάση τις δηλώσεις Φάμελου, τόνιζε σε ανακοίνωσή του: «Οι προσδοκίες της Ελληνικός Χρυσός ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα έπαιρνε αποστάσεις από την τελευταία – κρίσιμη για την εξέλιξη της υπόθεσης – ενέργεια του απελθόντος Υπουργού διαψεύστηκαν. Η απόφαση απόρριψης της μελέτης είναι ισχυρή και, σε επίπεδο Υπουργείου, είναι τελεσίδικη. Η «θαυματουργή»  μέθοδος flash smelting είναι και επισήμως κλινικά νεκρή.

Και συνέχιζε: Οποιαδήποτε αλλαγή στη μέθοδο επεξεργασίας ή στον επενδυτικό σχεδιασμό που ενδεχομένως υπάρχει στη σκέψη της εταιρείας ή της κυβέρνησης, δεν μπορεί να προχωρήσει παρά μόνο μετά από νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αυτό είναι που προσπαθεί να αποφύγει η Ελληνικός Χρυσός και γι’αυτό επιμένει να προσπαθεί με νύχια και δόντια να κρατήσει όρθιο το πτώμα του flash smelting».


Λέξεις Κλειδία - Tags
Γιώργο Σταθάκης τεχνική μελέτη υπογραφή
4
Ελληνικός Χρυσός
55
Σκουριές
150
Σχετικά άρθρα

Συντονιστικό Ιερισσού: H Ελληνικός Χρυσός παραβιάζει τους όρους της σύμβασης με το Δημόσιο

Η παραβίαση όρων και η καταστροφή που επιφέρει η δραστηριότητα της εταιρείας, δημιουργούν τετελεσμένες καταστάσεις, τις οποίες η εταιρεία χρησιμοποιεί εκβιαστικά. Το ελληνικό κράτος και τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να προστατέψουν τη δημόσια υγεία, το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον.

Σκληρές απαντήσεις Σακοράφα-Κούνεβα στις απειλές της Ελληνικός Χρυσός

Την παρακάτω αποικιοκρατικού ύφους επιστολή έστειλε στις 27/1 ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος στους πέντε Έλληνες ευρωβουλευτές που μίλησαν στο Ευρωκοινοβούλιο για το περιβαλλοντικό έγκλημα που διαπράττει η εταιρεία στη Χαλκιδική:

Παπαζάχος: Η Ελληνικός Χρυσός κατασκευάζει φράγμα πάνω σε ένα πολύ επικίνδυνο ρήγμα [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο καθηγητής Γεωφυσικής Κ. Παπαζάχος αποκάλυψε ότι το εξορυκτικό έργο της Eldorado στις Σκουριές βρίσκεται πάνω σε ένα επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα, το λεγόμενο "ρήγμα της Ιερισσού". 

Οι Σκουριές και οι αερολογίες των "Ελλήνων επιστημόνων" της Eldorado

Οι μεταλλευτικές εταιρίες και η παρανοϊκή λογική της “ανάπτυξης με κάθε κόστος” έχουν ισοπεδώσει ή απειλούν να εξαφανίσουν ολόκληρα οικοσυστήματα και ολόκληρες κοινωνίες.

H μυστική προσφυγή της "Ελληνικός Χρυσός" στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνικός Χρυσός προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση της «απόφασης Σκουρλέτη» αλλά τηρεί σιγή ασυρμάτου γύρω από την υπόθεση.  
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×