op
×

Στον εναλλακτικό τουρισμό ποντάρει η Θεσσαλία

Διαβάστηκε
Στον εναλλακτικό τουρισμό ποντάρει η Θεσσαλία
Διήμερο συνέδριο Εναλλακτικού Τουρισμού διοργανώνουν στο Βόλο και το Πήλιο, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Θεσσαλίας και το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Θεσσαλίας, το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας και η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και την Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να τονιστεί πως η Θεσσαλία αποτελεί έναν μαγικό τόπο, όπου μπορούν να αναπτυχθούν  όλες οι γνωστές εναλλακτικές μορφές τουρισμού, προσελκύοντας τουρίστες από όλο τον κόσμο για δώδεκα μήνες το χρόνο, δίνοντας έτσι μια δυνατή ώθηση στην ανάπτυξη της περιφέρειας, στην παραμονή των κατοίκων στις εστίες τους με τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

Τίτλος του συνεδρίου είναι: «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ευκαιρίες, Προκλήσεις, Συνεργασίες, Ανάπτυξη» και καλεσμένοι είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι ή εμπλεκόμενοι στον τουρισμό προκειμένου να παρουσιάσουν τις δράσεις τους και να διαμορφώσουν τις πολιτικές για την επόμενη μέρα. 

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.

Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκοσμίου πληθυσμού. Η δασική αποψίλωση συμβάλλει στην οικολογική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Στο σημαντικό για τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία αυτό Συνέδριο, θα παρουσιαστούν οι παρακάτω θεματικές Ενότητες:

1. Branding Τόπου – ένταξη Προορισμού  στη διεθνή αγορά
2. Βιώσιμος και Δημιουργικός Τουρισμός
3. Οι υπάρχουσες  υποδομές εναλλακτικού τουρισμού στη Μαγνησία, 
4. Οι προοπτικές βελτίωσης και ανάπτυξης και άλλων δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού ,σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα 
5. Ενημέρωση παλαιών και νέων επιχειρηματιών  ,αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου  για τις καλές πρακτικές στο χώρο του βιώσιμου και δημιουργικού τουρισμού
6. Ο ρόλος της Κοινωνικής Οικονομίας στον Εναλλακτικό Τουρισμό
7. Παρουσίαση των Χρηματοδοτικών Εργαλείων  και οι ευκαιριών  χρηματοδότησης των επιχειρήσεων εναλλακτικού τουρισμού μέσα από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 και τα Προγράμματα LEADER.
8. Δημιουργία  Δικτύων Συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματιών εναλλακτικών μορφών τουρισμού
9. Δημιουργία Τουριστικών Πακέτων Εναλλακτικού Τουρισμού και προώθησή τους στην ελληνική και διεθνή αγορά
Για την ανάπτυξη των παραπάνω θεματικών ενοτήτων έχουν κληθεί: 
α. ειδικοί επιστήμονες από το χώρο της προώθησης των προορισμών (Branding τόπου), από το Πανεπιστήμιο και την ελεύθερη αγορά , 
β. επιστήμονες  με διεθνή εμπειρία και συμμετοχή  σε εκθέσεις εναλλακτικού τουρισμού του εξωτερικού και συνεργασία με Tour Operators, 
γ. θεσμικοί  εκπρόσωποι της Πολιτείας , υψηλόβαθμα στελέχη δημόσιων υπηρεσιών και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
δ. αναπτυξιακές εταιρείες, 
ε. επιτυχημένοι επιχειρηματίες και 
στ. πολύπειροι εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών ,που εργάζονται στον έντονα αναπτυσσόμενο  χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας.

Δημιουργία Δικτύων για καλύτερα αποτελέσματα

Στις διήμερες εργασίες του Συνεδρίου ,που θα εξελιχθεί τόσο στο Βόλο, όσο και στο Πήλιο, (αναλυτικό πρόγραμμα τις επόμενες μέρες)  το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν  δίκτυα συνεργαζόμενων Φορέων, δεδομένου  ότι η μετατροπή ενός τόπου σε τόπο προορισμού  εναλλακτικού τουρισμού ,απαιτεί κεντρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό από την Πολιτεία (κεντρική και περιφερειακή) για την ανάδειξη του προορισμού, τη συνεργασία πολλών επιχειρηματιών του χώρου για τη δημιουργία  ενός πολυποίκιλου και ποιοτικού πακέτου εναλλακτικών δραστηριοτήτων και φυσικά τη μεθοδική και επαγγελματική προώθηση του τουριστικού Πακέτου Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων στην εγχώρια και κυρίως στη Διεθνή αγορά.

Σημαντικός ο ρόλος των Ορειβατικών Συλλόγων της Θεσσαλίας 

Τέλος, σημειώνεται ότι τη 2η μέρα των εργασιών  (Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, Διεθνής Μέρα Βουνού) θα γίνει συνάντηση εργασίας όλων των ορειβατικών Συλλόγων της Θεσσαλίας (Χιονοδρομικών ,Ορειβατικών, φυσιολατρικών και περιβαλλοντικών), ενημέρωσή τους για τις ωφέλειες δικτύωσής τους σε Πανθεσσαλικό επίπεδο, των προγραμμάτων χρηματοδότησης των δράσεων τους και της δυνατότητάς τους να συμβάλλουν σημαντικά στην μετατροπή της Θεσσαλίας ,σε έναν απόλυτο προορισμό ορειβατικού και περιπατητικού τουρισμού ,με την αξιοποίηση των ορεινών όγκων της Θεσσαλίας ,όπως είναι ο μυθικός  Όλυμπος, ο Κίσσαβος, το Πήλιο, η Όθρυς, ο Κόζιακας κ,ά., η Λίμνη Πλαστήρα, τα νησιά κ.ά. και ως εκ τούτου στη δημιουργία εισοδήματος στις τοπικές κοινωνίες.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Κων. Σκριάπας - Πρόεδρος Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»: 6974881944 | www.diktioelassonas.gr.Λέξεις Κλειδία - Tags
βουνό
10
Θεσσαλία
15
τουρισμός
47
Σχετικά άρθρα

Ανακαλύφθηκε χαμένη αρχαία πόλη 2.500 ετών στη Θεσσαλία [ΒΙΝΤΕΟ]

Έλληνες, Σουηδοί και Βρετανοί επιστήμονες των πανεπιστημίων του Γκέτεμποργκ και του Μπούρνμαουθ που βρίσκονταν στην Ελλάδα για ένα άλλο σχέδιο ανακάλυψαν την "χαμένη" πόλη κοντά στην Καρδίτσα. 

GOLFLAND? Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ για την "τουριστική ανάπτυξη" που φέρνουν τα συγκροτήματα γκολφ στην Ελλάδα

Η δημιουργία τουριστικών συγκροτημάτων γκολφ παρουσιάζεται συνήθως ως από μηχανής θεός για την τουριστική ανάπτυξη και τη δημιουργία πλήθους θέσεων εργασίας

Έναρξη υλοποίησης Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση Αγροτικών Περιοχών

Σημαντικές   συμβάσεις συνεργασίας υπογράφτηκαν  μεταξύ της  Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δραστήριων Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών της Θεσσαλίας 

Η φθηνότερη τουριστική επένδυση και τα μεγάλα οφέλη της - Γνωρίστε την Συνεταιριστική Επιχείρηση "Paths of Greece"

Η ανάπτυξη ενός δικτύου μονοπατιών σε ένα τόπο, όταν σχεδιαστεί προσεκτικά, είναι η φθηνότερη τουριστική επένδυση, με πολύπλευρα οφέλη (οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά/πολιτισμικά).
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×