op
×

Το Βερολίνο καταφύγιο για τους Σύρους καλλιτέχνες

Διαβάστηκε
Το Βερολίνο καταφύγιο για τους Σύρους καλλιτέχνες
Την ευκαιρία να ανοικοδομήσουν την κουλτούρα της Συρίας, μακριά από τον πόλεμο και τη λογοκρισία, έχουν οι καλλιτέχνες που έφυγαν ως πρόσφυγες για τις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στη Γερμανία. 

Από την έναρξη του πολέμου το 2011, σχεδόν 600.000 Σύροι κατέφυγαν στη Γερμανία και προσπαθούν να ανοίξουν εκεί ένα νέο μονοπάτι. Ανάμεσά τους καλλιτέχνες που μετέφεραν τα πινέλα και τις πένες τους στους δρόμους της εξορίας.

«Ορισμένοι από τους φοιτητές μου στη δραματική σχολή της Δαμασκού όπου δίδασκα ζουν σήμερα σε εστίες αιτούντων άσυλο», αναφέρει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ζιάντ Αντουάν που ζει εξόριστος δύο χρόνια τώρα στη Γερμανία αφού βίωσε τις συριακές φυλακές.

«Λένε ότι ο συριακός πολιτισμός είναι πλέον εκτός Συρίας: Το Βερολίνο είναι μια από τις πόλεις όπου μεγάλο μέρος του πολιτισμού αυτού βρίσκεται σήμερα», ανέφερε ο Γερμανός εκδότης Μάριο Μίνστερ. 

Με τον Ζιάντ Αντουάν και έναν ακόμη καλλιτέχνη, τον Μοχάμαντ Αμπού Λάμπαν, ετοιμάζεται να εκδώσει το αγγλόφωνο «A Syrious look», ένα «περιοδικό για τον εξόριστο πολιτισμό» που απευθύνεται ταυτόχρονα σε αυτούς τους αναστατωμένους καλλιτέχνες και τους νέους Γερμανούς δημιουργούς που έχουν περιέργεια να τους ανακαλύψουν.


Σχετικά άρθρα

«Εμείς θέλουμε να υποδεχθούμε» - 160.000 άνθρωποι στους δρόμους υπέρ των προσφύγων

Τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν το Σάββατο στη διαδήλωση αλληλεγγύης ζητώντας η Ισπανία να υποδεχθεί «από αυτή τη στιγμή» τους χιλιάδες πρόσφυγες

Ένα πλυντήριο για τον Σίμο που πλένει τα ρούχα των προσφύγων στο ΠΙΚΠΑ της Λέσβου

Ο Contastin  προσφέρει  ως εθελοντής την βοήθειά του στο κέντρο φιλοξενίας στον προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου,  ετοιμάζοντας μαζί με άλλους εθελοντές έως και 2.000 γεύματα τη μέρα. 

Ακροδεξιοί Έλληνες αστυνομικοί, κανιβαλίζουν προσφυγόπουλα και κάνουν μαθήματα βασανιστηρίων

Μια ομερτά κάποιων αστυνομικών που λειτουργεί μέσα στις σελίδες του facebook, με την ονομασία «Σκυλιά του πολέμου», φαίνεται ότι έχει πάρει διαστάσεις γάγγραινας

UNIVERSITAS: Εργαστήρια με καλλιτέχνες από Συρία, Ελλάδα, Γερμανία

Καλλιτέχνες από Συρία, Ελλάδα, Γερμανία προσφέρουν δημιουργικά εργαστήρια για μετανάστες και Αθηναίους αναπτύσσοντας ένα όραμα για το κοινό μας μέλλον στο οποίο μεγαλώνουμε μαζί και μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο. 

ΚΕΕΡΦΑ: Όχι άλλοι νεκροί πρόσφυγες στην Μόρια

Όχι άλλοι νεκροί πρόσφυγες στη Μόρια! Αυτό είναι το μήνυμα της Ανοιχτής συνάντησης που διοργανώνει στη Μυτιλήνη, το Σάββατο 11 Φλεβάρη η "Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή".

Η αφοπλιστική απάντηση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης στον Ντόναλντ Τραμπ

"Αυτό το έργο ανήκει σε καλλιτέχνη με καταγωγή από χώρα της οποίας οι πολίτες απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα της 27ης Ιανουαρίου 2017."
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×