op
×

Όταν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης υπονομεύουν την απεξάρτηση

Διαβάστηκε
Όταν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης υπονομεύουν την απεξάρτηση
Την περιπέτεια ενός ανθρώπου που ζει για 2,5 χρόνια χωρίς ουσίες και καταδικάστηκε για αδικήματα που έκανε πριν δέκα, όταν ήταν χρήστης, σημειώνουν τα μέλη του ΚΕΘΕΑ, ζητώντας να εφαρμοστούν οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου και τη μεταγωγή του Μιχάλη από τη Χίο στον Κορυδαλλό, όπου θα μπορέσει να συνεχίσει το πρόγραμμα απεξάρτησης. 

Όπως αναφέρει το ΚΕΘΕΑ, στην περίπτωση του Μιχάλη, δεν ελήφθησαν υπόψη οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου και η παρακολούθηση του θεραπευτικού προγράμματος, θέτοντας πλέον σε κίνδυνο την προσπάθεια που έκανε αυτός ο άνθρωπος για ζωή και ισότιμη ένταξη στην κοινωνία. «Στο πρόσωπο του Μιχάλη απαξιώνονται εκατοντάδες άλλοι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται ενταγμένοι σε θεραπευτικά προγράμματα και μαζί τους το έργο των οργανισμών θεραπείας» σημειώνει το ΚΕΘΕΑ.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης που ζει 2,5 χρόνια χωρίς ουσίες, εργάζεται και είναι πατέρας ενός παιδιού άσκησε αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας, προκειμένου να στηρίξει το δίκαιο αίτημά του για την εκδίκαση της υπόθεσης σύμφωνα με τον Ν. 4139/2013. Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε την αίτησή του και διέταξε την εκτέλεση της ποινής, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να οδηγηθεί στη φυλακή.

Το ΚΕΘΕΑ συμπληρώνει πως «η Δικαιοσύνη αγνόησε το γεγονός της εξάρτησης του Μιχάλη, όπως αυτό πιστοποιείται από τις βεβαιώσεις παρακολούθησης του θεραπευτικού προγράμματος, και του στέρησε την ευκαιρία να ολοκληρώσει την προσπάθειά του να απεξαρτηθεί και να έχει την ευνοϊκή μεταχείριση του νόμου, όπως δικαιούται. Επιπλέον, μετά τη σύλληψή του, δεν λήφθηκε υπόψη το αίτημά του να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου λειτουργεί συμβουλευτικό πρόγραμμα και πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, αλλά οδηγήθηκε στις φυλακές της Χίου όπου δεν λειτουργεί καμία υποστηρικτική υπηρεσία».

Όπως τονίζουν, «υπάρχει ανάγκη άμεσης μεταγωγής του Μιχάλη στις φυλακές Κορυδαλλού, ώστε να εξασφαλιστεί η θεραπευτική του υποστήριξη και να αποτραπεί ο κίνδυνος της υποτροπής, μέχρι να κινήσει τις διαδικασίες, ώστε να διεκδικήσει εκ νέου ενώπιον του δικαστηρίου το δικαίωμά του στη θεραπεία και την επανένταξη. Παράλληλα, το ΚΕΘΕΑ επισημαίνει, μια ακόμα φορά, την επείγουσα ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να μην παραβλέπουν και να εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο ευεργετικές διατάξεις για ανθρώπους όπως o Μιχάλης που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης και καταβάλλουν μια γενναία προσπάθεια να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία».


Σχετικά άρθρα

Σταύρος Ψυλλάκης: Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν [ΒΙΝΤΕΟ]

Μια άλλη ομάδα, πρώην χρόνιων ασθενών, εκτός Ψυχιατρείου πλέον, βιώνει μια επίπονη διαδικασία κοινωνικής επανένταξης και αποτολμά, στο πλαίσιο διεθνών ανταλλαγών, ένα εβδομαδιαίο ταξίδι στη Δανία

Διεθνής Αμνηστία: Η Συρία έχει εκτελέσει χιλιάδες κρατούμενους

Η Οργάνωση που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει  ότι η Συρία έχει εκτελέσει χιλιάδες κρατούμενους σε ομαδικές εκτελέσεις και έχει κάνει συστηματικά βασανιστήρια στη στρατιωτική φυλακή Σεντνάγια, βόρεια της Δαμασκού.

Έμεινε στη φυλακή 31 χρόνια για ένα έγκλημα που δεν έκανε και αποζημιώθηκε με 75 δολάρια!

"Το μόνο που ζητώ είναι δικαιοσύνη" λέει ο Lawrence McKinney που έμεινε στη φυλακή 31 χρόνια για ένα έγκλημα που δεν έκανε. Όταν αποδείχθηκε η αθωώτητά του, του έδωσαν ως αποζημίωση 75 δολάρια! 

Η... κακούργα η καθαρίστρια: Αν είχε σκοτώσει τον άνδρα της θα "έτρωγε" 15 χρόνια στο κακουργοδικείο; (ΒΙΝΤΕΟ)

Εύλογο είναι το ερώτημα: Αν η...κακούργα η καθαρίστρια έίχε σκοτώσει τον άνδρα της θα "έτρωγε" πάνω απο 15 χρόνια; Ουτε ο Τσοχατζόπουλος νάτανε...
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×