op
×

Παιδική σκλαβιά στη βιομηχανία της σοκολάτας

Διαβάστηκε
Παιδική σκλαβιά στη βιομηχανία της σοκολάτας
Στη Δυτική Αφρική, το κακάο είναι μια από τις βασικές καλλιέργειες για εξαγωγή. Το 60% των εσόδων της Ακτής Ελεφαντοστού από εξαγωγές προέρχεται από κακάο. Καθώς η βιομηχανία σοκολάτας έχει αναπτυχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια υπάρχει ζήτηση για φθηνό κακάο. Κατά μέσο όρο, οι αγρότες που εργάζονται στις φυτείες κακάο κερδίζουν λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, ένα εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. 

Και συχνά καταφεύγουν στη χρήση της παιδικής εργασίας για να διατηρήσουν τις τιμές τους ανταγωνιστικές. Τα παιδιά είναι τα κύρια θύματα της ακραίας φτώχειας και αρχίζουν να εργάζονται από πολύ νεαρή ηλικία για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Πολλά παιδιά καταλήγουν στις φυτείες κακάο, άλλα παιδιά «πωλούνται» στους διακινητές ή στους ιδιοκτήτες των φυτειών από τους γονείς τους οι οποίοι αγνοούν το επικίνδυνο περιβάλλον εργασίας.

Συχνά, διακινητές απαγάγουν τα παιδιά από μικρά χωριά στις γειτονικές αφρικανικές χώρες, όπως η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί, δύο από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Από τη στιγμή που μπαίνουν στις φυτείες κακάο, τα παιδιά δεν μπορούν να δουν τις οικογένειές τους για χρόνια, αν όχι ποτέ.Τα περισσότερα από τα παιδιά είναι μεταξύ των ηλικιών 12 και 16, αλλά δημοσιογράφοι έχουν βρει παιδιά ακόμη και 5 ετών. 

Επιπλέον, το 40% των παιδιών αυτών είναι κορίτσια.Η εργάσιμη ημέρα ενός παιδιού συνήθως αρχίζει στις έξι το πρωί και τελειώνει το βράδυ. Μερικά παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν αλυσοπρίονα για να καθαρίζουν τα δάση. Άλλα ανεβαίνουν στα κακάο-δέντρα για να κόψουν τα φασόλια του κακάο με μεγάλα μαχαίρια.στη συνέχεια γεμίζουν μεγάλους σάκους με τα φασόλια κακάο που έκοψαν και τα μεταφέρουν σέρνοντας τα στο μέρος που θα γίνει η επεξεργασία.

Εκτός όμως από τη πολύ σκληρή εργασία τα παιδιά αυτά κινδυνεύουν από την παρατεταμένη χρήση τοξικών χημικών που αναγκάζονται να κάνουν στις φυτείες χωρίς κανένα προστατευτικό εξοπλισμό (μάσκα-γάντια). Η διατροφή τους είναι η φθηνότερη, συνήθως πολτός καλαμποκιού ή μπανάνας. Επίσης συνηθισμένη είναι η χρήση σωματικής βίας, όπως ο ξυλοδαρμός και το μαστίγωμα.

Δυστυχώς η βιομηχανία της σοκολάτας,μια βιομηχανία 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι σήμερα για να αντιμετωπίσει την εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας. Οι καταναλωτές από την άλλη αν και δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν ότι η σοκολάτα που καταναλώνουν είναι προϊόν δουλείας και εκμετάλλευσης παιδικών ψυχών μπορούν όμως να επιλέξουν ανάμεσα στην μη κατανάλωση σοκολάτας ή στην επιλογή σοκολάτας fair trade.Λέξεις Κλειδία - Tags
παιδική εργασία
19
σοκολάτα
19
Σχετικά άρθρα

Ύποπτη για καρκίνο αυτή η ουσία που βρίσκεται σε οδοντόπαστες, μπισκότα και τσίχλες

Η χημική ουσία χρησιμοποιείται ευρέως σε οδοντόπαστες, τρόφιμα και άλλα προϊόντα και μπορεί να είναι καρκινογόνος, σύμφωνα με νέα γαλλική επιστημονική έρευνα. 

Πράσινη Νέμεσις: Γιατί διαλέξαμε να επιτεθούμε στις εταιρείες Coca Cola, Nestle, Unilever και ΔΕΛΤΑ

Το πνεύμα της κατανάλωσης αναδύεται στην πιο φανταχτερή μορφή και εξόφθαλμη μορφή του κατά τη διάρκεια των επίσημων ''γιορτών''. Στο μέσο μυαλό ταυτίζεται με ευκαιρία ξέφρενης κατανάλωσης.

Ανήλικα προσφυγόπουλα από τη Συρία ράβουν ρούχα για αυτές τις μεγάλες εταιρείες

Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα του BBC και της εκπομπής Panorama, προσφυγόπουλα από τη Συρία εργάζονται σε εργοστάσια στην Τουρκία που φτιάχνουν ρούχα για μεγάλες εταιρείες

Βάλε ένα τέλος στην παιδική εργασία αποφεύγοντας αυτές τις 7 μεγάλες εταιρείες

Σε ποιον δεν αρέσει η σοκολάτα; Οι περισσότεροι την απολαμβάνουν με μεγάλη ευχαρίστηση, δίχως να σκέφτονται βασικές πληροφορίες για το προϊόν που καταναλώνουν, όπως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει παραχθεί.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×