op
×

Ίσως φταίει η ατμοσφαιρική ρύπανση για το Αλτσχάιμερ

Διαβάστηκε
Ίσως φταίει η ατμοσφαιρική ρύπανση για το Αλτσχάιμερ
Σε ένα «σοκαριστικό» συμπέρασμα για την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατέληξαν Βρετανοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. 

Όπως ανακοίνωσαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, τα τοξικά νανοσωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να διεισδύσουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, συμβάλλοντας στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. 

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές εξέτασαν εγκεφαλικούς ιστούς 37 αποθανόντων ατόμων, ηλικίας τριών έως 92 ετών, που είχαν ζήσει στο Μάντσεστερ και την Πόλη του Μεξικό.

Οι επιστήμονες ανίχνευσαν στον εγκέφαλο άφθονα μικροσκοπικά σωματίδια μαγνητίτη, που προέρχονται από βιομηχανική και άλλη ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο μαγνητίτης, ένα ορυκτό του σιδήρου, θεωρείται άκρως τοξικός, καθώς, μεταξύ άλλων, δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, προκαλώντας οξειδωτικό στρες και διαταράσσοντας τη λειτουργία των κυττάρων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αφύσικη συσσώρευση μετάλλων στον εγκέφαλο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ. 

Σωματίδια μαγνητίτη μπορούν να σχηματισθούν με φυσικό τρόπο από τον σίδηρο που υπάρχει μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όμως αυτά είναι μικρά και σε σχήμα κρυστάλλου, ενώ αυτά που προέρχονται από τη ρύπανση του αέρα, είναι πολύ μεγαλύτερα και σφαιρικά. 

Τα σωματίδια του μαγνητίτη παράγονται όπου γίνονται καύσεις, όπως σε εξατμίσεις οχημάτων, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, άλλες βιομηχανικές μονάδες κ.α. 
Αυτή βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά που η ατμοσφαιρική ρύπανση ενοχοποιείται για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και νοσημάτων των πνευμόνων, μεταξύ άλλων παθήσεων.Σχετικά άρθρα

Unicef: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 600.000 παιδιά κάθε χρόνο

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά τα στοιχεία έκθεσης της Unicef. Περίπου 300 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε περιοχές με τα πιο τοξικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ενώ 600.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της ρύπανσης του αέρα. 

Δωρεά σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου από τα ΕΛΠΕ

Πρωτοβουλία για την αγορά και δωρεά ενός υπερσύγχρονου Σταθμού Παρακολούθησης της Ποιότητας της Ατμόσφαιρας στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου αναλαμβάνει ο Όμιλος ΕΛΠΕ

Ελπιδοφόρο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

Νέο ελπιδοφόρο φάρμακο αντισωμάτων κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, φαίνεται να βάζει φραγμό στην απώλεια μνήμης. Έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε πειραματόζωα και προστατεύει όσους βρίσκονται  στο αρχικό στάδιο της νόσου.

Ευθύνεται για 22.900 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη και για 1.050 στην Ελλάδα...

Είναι η πρώτη φορά που αναλύεται η διασυνοριακή επίδραση της επικίνδυνης σκόνης (σωματίδια) που εκπέμπεται από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς σε όλες τις χώρες της ΕΕ

Το νέφος πνίγει πάλι την Αθήνα

Οι ρύποι και ο καύσωνας πνίγουν για τρίτη συνεχόμενη μέρα την Αθήνα. Το όζον ξεπέρασε και σήμερα τα επιτρεπόμενα όρια και οι γιατροί συνιστούν σε όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα να μην βγαίνουν έξω
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×