op
×

Η ελληνική λιτότητα μέσα από ένα ημερολόγιο [ΒΙΝΤΕΟ]

Διαβάστηκε
Η ελληνική λιτότητα μέσα από ένα ημερολόγιο [ΒΙΝΤΕΟ]
Να δείξουν τις επιπτώσεις των εφαρμοσμένων πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα θέλησαν η φωτογράφος Sophia Hauk και ο διπλωματούχος πολιτικών επιστημών Alexander Hauk, που δημιούργησαν το φωτογραφικό ημερολόγιο Protestonaut 2017.

Το ημερολόγιο, είναι ένα δημοσιογραφικό, καλλιτεχνικό εγχείρημα, που επιδιώκει, με χρήση φωτογραφιών και σύντομων κειμένων, να στρέψει το ενδιαφέρον σε σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις, να συμβάλλει στη δημόσια συζήτηση και τα κείμενά του συντάχθηκαν με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα με στοιχεία από εξειδικευμένες μελέτες, στα γερμανικά, αγγλικά αλλά και στα ελληνικά.


Στα μοτίβα όλων των μηνών παρουσιάζεται ένας αστροναύτης, τον οποίο οι δημιουργοί του ημερολογίου βάφτισαν Protestonaut (από το λατινικό Protestari- μαρτυρώ δημόσια και το ελληνικό nautes - ναύτης). Την ιδέα που κρύβεται στο ημερολόγιο, η Sophia Hauk την εξηγεί ως εξής: «οι αστροναύτες στο διάστημα έχουν μια ιδιαίτερη προοπτική προς τη Γη και υπερίπτανται των προβλημάτων του πλανήτη. Στη στολή τους θα μπορούσε να κρύβεται ο καθένας από εμάς», η πωλήτρια, ο φοιτητής, η διευθύντρια, ο ειδικός στην πληροφορική, η δασκάλα...

Καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει τόσες πολλές εμπειρίες με την πολιτική λιτότητας όπως η Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, το Protestonaut επισκέφθηκε τη χώρα με την πρόθεση να γνωρίσει και να καταγράψει τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια των στερήσεων διαφαίνεται ότι η πολιτική λιτότητας δεν έσωσε την Ελλάδα. Και προ πολλού η υπόθεση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Έχει να κάνει με το μέλλον της Ευρώπης. Και αυτό επειδή η πολιτική λιτότητας δρα ως επιταχυντής στις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών τριβές.

 «Η πολιτική λιτότητας και οι επακολουθήσασες πολυετείς στερήσεις δεν έσωσαν την Ελλάδα. Και δεν πρόκειται μακράν μόνο για την Ελλάδα. Το θέμα αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Και αυτό επειδή η πολιτική λιτότητας δρα ως επιταχυντής στις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών τριβές και αποτελεί μία από τις αιτίες της ανόδου των λαϊκιστών και εξτρεμιστών σε ολόκληρη της Ευρώπη», αναφέρει η φωτογράφος του ημερολογίου Sophia Hauk και συμπληρώνει πως το ημερολόγιο είναι «η προσπάθεια ανάδειξης σοβαρών θεμάτων με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα ημερολόγιο τοίχου, το οποίο οι άνθρωποι θα βάλλουν στο τοίχο τους, ήταν μία πρόκληση».

Τα θέματα στο νέο ημερολόγιο είναι: Εθνικισμός (Ιανουάριος), Κλείσιμο καταστημάτων (Φεβρουάριος), Αλληλεγγύη (Μάρτιος), Οικοδομικά ερείπια (Απρίλιος), Βιομηχανική παραγωγή (Μάιος), Υγειονομική περίθαλψη(Ιούνιος), Τουρισμός (Ιούλιος), Ερήμωση της υπαίθρου (Αύγουστος), Σχολεία και παιδικοί σταθμοί (Σεπτέμβριος), Αναγκαστικές ιδιωτικοποιήσεις (Οκτώβριος), Ποσοστά αυτοκτονιών (Νοέμβριος) και Αυτοοργάνωση (Δεκέμβριος).Σχετικά άρθρα

Άγιος Βαλεντίνος και οικονομική κρίση: Ποια είναι η θέση του έρωτα;

Μελέτη του Ανδρολογικού Ινστιτούτου:  Στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης ο ρομαντισμός μπορεί να περιμένει, καθώς οι προτεραιότητες αλλάζουν και γινόμαστε πιο ρεαλιστές, ακόμη και στον έρωτα.

Τζιάνι Πιτέλα: Ο Σόιμπλε παίζει πάλι με τη φωτιά

"Η Αθήνα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και τώρα πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, να ολοκληρώσουν την τρέχουσα αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων και να προβούν σε μια αισθητή απομείωση του χρέους".

Tσόμσκι: Οι δανειστές τιμωρούν την Ελλάδα για το δημοψήφισμα

Για κτηνώδη συμπεριφορά των δανειστών προς την Ελλάδα κάνει λόγο ο διάσημος αμερικανός φιλόσοφος, και αναφερόμενος στο δημοψήφισμα λέει ότι "συνέπεια αυτής της εγκληματικής πράξης να ρωτά κανείς τους πολίτες, ήταν να τιμωρηθεί η Ελλάδα ακόμα περισσότερο".
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×