op
×

Το οικονομικό θαύμα της Ισλανδίας

Διαβάστηκε
Το οικονομικό θαύμα της Ισλανδίας
Επιμέλεια: enallaktikos.gr

Η χώρα που επλήγη περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από οκτώ χρόνια παρουσιάζει πλέον μια θαυματουργή ανάκαμψη. 

Η Ισλανδία είδε μια απροσδόκητη αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,2% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2016, ενώ πρόσφατα ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Mar Gudmundsson, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να προχωρήσουν με μία πιο ήπια δημοσιονομική πολιτική για να αποφύγουν το hangover (!) από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.  

"Είναι όπως όταν βρίσκεσαι σε ένα πάρτυ και συνειδητοποιείς ότι πρέπει να χαλαρώσεις για λίγο", ανέφερε ο Gudmundsson.

Η ανάπτυξη εξηγείται, μεταξύ άλλων, από την σημαντική αύξηση του τουρισμού,  που αυξάνεται σταθερά από τις αρχές της δεκαετίας, και αποτελεί σήμερα μεγαλύτερη πηγή εσόδων σε σύγκριση με τις εξαγωγές ψαριών και αλουμινίου. Το 2015 επισκέφτηκαν την νησιωτική χώρα  που αριθμεί μόλις 320.000 κατοίκους, συνολικά 1,3 εκατομμύρια τουρίστες, οι οποίοι ξόδεψαν περίπου 212 εκατ. δολάρια.Υπενθυμίζεται πως η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στα τέλη του 2008 οδήγησε την Ισλανδία σε απώλεια του 8% του πλούτου της σε δύο χρόνια και η ανεργία έφτασε σχεδόν στο 12%. 

Όμως, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2011, δεν προήλθε από την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας αλλά από τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας και κυρίως του τουρισμού, της αλιείας και των εξαγωγών αλουμινίου. Η ανεργία μειώθηκε στο 3%, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ έφτασε στο 3,3% για το 2015.

Ο πρόεδρος Ράγκναρ Γκρίμσον απέρριψε εξαρχής τις συμβουλές των διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ και της Ευρώπης για εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Στον απόηχο της οικονομικής συντριβής, η χώρα διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ και με δημοψήφισμα αποφάσισε να μην σώσει τις τράπεζες αλλά να εθνικοποιήσει τις τρεις μεγαλύτερες. Στη συνέχεια, προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματός της, ενώ έβαλε στη φυλακή τους διεφθαρμένους τραπεζίτες που είχαν άμεση ανάμειξη στην οικονομική κρίση του 2008. 

Διαβάστε επίσης:Σχετικά άρθρα

Αυτά είναι τα αναπτυξιακά ορόσημα των παιδιών ανά ηλικία - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Ο ερχομός ενός παιδιού γεμίζει με χαρά αλλά και με άγχος τους γονείς. Αγωνιούν για την ομαλή ανάπτυξή του, χαίρονται για τα επιτεύγματά του αλλά πολλές φορές το συγκρίνουν.

Τέσσερις λόγοι μη εξόφλησης χρέους προς το ΔΝΤ | του Ερίκ Τουσέν

Στις 7 Δεκεμβρίου του 2016, το ΔΝΤ περιμένει από την Ελλάδα την πληρωμή μίας δόσης 299 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το χρέος αντιστοιχεί σε ένα μέρος του δανείου «σωτηρίας», που είχε χορηγηθεί από το ΔΝΤ το 2010. Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να τολμάει να αρνηθεί να πληρώσει αυτό το ποσό στο ΔΝΤ για τέσσερις τουλάχιστον λόγους.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×