op
×

Πρωτοποριακό πείραμα: Σχολεία χωρίς σκουπίδια

Διαβάστηκε
Πρωτοποριακό πείραμα: Σχολεία χωρίς σκουπίδια

Συντάκτης: Enallaktikos.gr


Όταν τα σχολεία στον Καναδά υπολόγισαν πόσα σκουπίδια παράγουν οι μαθητές ημερησίως φέρνοντας στο σχολείο είδη μίας χρήσης (χαρτοπετσέτες, σακούλες για το κολατσιό και όλες τις συσκευασίες που εμπεριέχουν επεξεργασμένα είδη διατροφής), διαπίστωσαν ότι κάθε παιδί προσθέτει 30 κιλά απορριμμάτων στις χωματερές ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι μια τάξη με 25 μαθητές παράγει περίπου 750 κιλά σκουπιδιών μόνο από το μεσημεριανό που καταναλώνουν τα παιδιά.


Τα σχολεία αποφάσισαν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση και μέσα από ανοιχτό διάλογο με τους γονείς, επεξεργάστηκαν ιδέες για ένα μεσημεριανό χωρίς συσκευασίες που θα μειώσει τον ετήσιο όγκο απορριμμάτων, ο οποίος προέρχεται από τις σχολικές μονάδες.


Η Tara Smith-Arnsdorf, μία μητέρα που ζει στο Τορόντο, ετοιμάζει σχολικά γεύματα χωρίς συσκευασίες για την κόρη της εδώ και τρία χρόνια. Τυλίγει τα σάντουιτς σε υφασμάτινες χαρτοπετσέτες, οι οποίες πλένονται μετά από κάθε χρήση και χρησιμοποιεί μεταλλικά δοχεία για να συσκευάσει σνακ, φρούτα κοκ. Αν θέλει να δώσει στην κόρη της σούπα, την τοποθετεί σε μεταλλικό θερμός.

Αν και η διαδικασία για την πλήρη εγκατάλειψη των συσκευασιών μοιάζει δύσκολη, ωστόσο υπάρχουν πολλές συμβουλές στο διαδίκτυο για να ξεκινήσουμε όλοι την εφαρμογή αυτού του πρωτοποριακού "πράσινου" πειράματος.

Το site Trash is for Tossers της Lauren Singer, (δείτε εδώ σχετικά: Πώς αυτό το κορίτσι χώρεσε τα σκουπίδια δύο ετών μέσα σε ένα μικρό βάζο! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ), είναι μια πολύ καλή αρχή. Η Lauren είναι μια νεαρή κοπέλα, η οποία έχει καταφέρει να ζει μία ζωή χωρίς απορρίμματα!


Τα σχολεία στον Καναδά που συμμετέχουν στο σχετικό πρόγραμμα, επίσης, παρέχουν στους γονείς συμβουλές για να αποφύγουν τη χρήση συσκευασιών στα γεύματα των παιδιών τους.
Σχετικά άρθρα

Φοιτήτρια ανακάλυψε αρχαίο χωριό πιο παλιό και από τις Πυραμίδες [ΒΙΝΤΕΟ]

Η ανακάλυψη ενός αρχαίου χωριού ηλικίας 14.000 ετών στον Καναδά θα μπορούσε να αλλάξει αυτά που γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τον πρώιμο πολιτισμό στη Βόρεια Αμερική.

Δημιουργία καλλιτεχνικού πολυχώρου από... σκουπίδια!

Στο τελευταίο εργαστήριο του Svoura project, οι μαθητές του 1ου γυμνασίου Αίγινας μαζί με την ισπανική καλλιτεχνική κολεκτίβα Basurama σας καλούν να συμμετάσχετε στη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού πολυχώρου από σκουπίδια

Γιατί τα μικροπλαστικά είναι η πιο σοβαρή απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα

Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ξεκίνησε από το 2009 την πρώτη έρευνα για την εκτίμηση της έκτασης της κατανομής των μικροπλαστικών στις ελληνικές θάλασσες. 

Χωρίς δασκάλους, τάξεις και εργασίες για το σπίτι: Θα στέλνατε το παιδί σας σε αυτό το σχολείο;

Οι μαθητές,τριες αυτοί,ες διδάσκονται μόνο εκείνα μαθήματα τα οποία έχουν επιλέξει. Μπορούν να περνούν το χρόνο τους κάνοντας ό, τι θέλουν, αρκεί να μην είναι καταστροφικό ή ποινικό αδίκημα.

Ο Καναδάς νομιμοποιεί την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης

Η νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά θα συζητηθεί από τον ερχόμενο Απρίλιο, με στόχο να επιτραπεί η χρήση της για ψυχαγωγικούς λόγους από την 1η Ιουλίου 2018, ημέρα της εθνικής γιορτής της χώρας.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×