op
×

Archive Alert: Μια διαδικτυακή πλατφόρμα διάσωσης ιστορικών αρχείων

Διαβάστηκε
Archive Alert: Μια διαδικτυακή πλατφόρμα διάσωσης ιστορικών αρχείων
Archive Alert: Μια διαδικτυακή πλατφόρμα διάσωσης ιστορικών αρχείων

«Εντόπισε – Δήλωσε – Σώσε» θα μπορούσε επιγραμματικά να είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του «Archive Alert», μιας διαδικτυακής πλατφόρμας όπου μεμονωμένα άτομα, φορείς και συλλογικότητες μπορούν να δηλώνουν αρχεία και κάθε άλλο υλικό, το οποίο αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά (οπτικοακουστικό υλικό, χάρτες, φωτογραφίες, έντυπα εφημερίδες, αφίσες κ.ά.) που κατέχουν ή εντόπισαν ή αντιλήφθηκαν και θεωρούν ότι κινδυνεύει, λόγω άγνοιας, αμέλειας ή έλλειψης εξειδικευμένης γνώσης. 

Η πλατφόρμα επιτρέπει την καταγραφή των αρχείων και στη συνέχεια, ανάλογα με το υλικό που δηλώνεται, ενημερώνει με αυτόματο τρόπο όλους τους φορείς τους οποίους μπορεί να τους αφορά.  Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά έρχονται στη δημοσιότητα υποθέσεις παραμέλησης και καταστροφής αρχειακών συνόλων (π.χ. δημοτικών και κοινοτικών αρχείων, αρχείων επιχειρήσεων κ.ά.) ή καπηλείας και εμπορίας αρχειακών συλλογών, ακόμα και δημόσιων αρχείων. Όλο αυτό το υλικό που έρχεται από το παρελθόν, ανεξαρτήτως όγκου, χρονολογίας, περιεχομένου και υποστρώματος είναι σημαντικό να διασωθεί. 

Στην κατεύθυνση αυτή το «Archive Alert» (www.archivealert.gr) έρχεται να βοηθήσει ως εργαλείο διαμεσολάβησης με νόμιμο τρόπο για την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και ανάπτυξης συνεργασιών για τη διάσωση των ιστορικών αρχείων. Πέρα από το γεγονός ότι η πλατφόρμα επιτρέπει την καταγραφή και στη συνέχεια, την ενημέρωση φορέων με αυτόματο τρόπο, υπάρχει η δυνατότητα σε όσους/όσες εγγραφούν στην πλατφόρμα και κατέχουν αρχειακό υλικό και ιστορικά τεκμήρια είτε απλώς να τα δηλώσουν προς ενημέρωση των αρχειακών φορέων, είτε να προσκαλέσουν ειδικό προσωπικό για την καταγραφή, ταξινόμηση, διάσωση και αξιοποίησή του. Είναι αναγκαίο να επισημανθεί, πως η χρήση της πλατφόρμας είναι δωρεάν, τόσο για τους χρήστες-πληροφορητές όσο και για τους αρχειακούς φορείς, ενώ απαγορεύεται κάθε είδους αγοραπωλησία αρχειακού και πολιτιστικού υλικού. 

Στην πλατφόρμα μπορούν να εγγραφούν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που διαθέτουν αρχειακές συλλογές και διαδικασίες ελεύθερης πρόσβασης στο υλικό. Ο πρώτος και βασικός φορέας συνεργασίας είναι η κεντρική υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Επιπλέον, το όλο εγχείρημα έχει στόχο την αναβάθμιση του αρχειακού υλικού στη συνείδηση των πολιτών και την ενίσχυση του διαλόγου για τη διάσωση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει. Η συστηματική συγκέντρωση και διάσωση των αρχείων που κινδυνεύουν δεν αποτελεί επιλογή, αλλά κοινωνική και επιστημονική αναγκαιότητα.  

Το «Archive Alert» σχεδίασαν οι ιστορικοί Παναγιώτης Ανδριανόπουλος, Στέφανος Βαμιεδάκης, Γιώργος Γάσιας, Γιάννης Γονατίδης, και Χρήστος Χρυσανθόπουλος μέλη του συλλογικού εγχειρήματος της Αρχείων Τάξις. Η Αρχείων Τάξις δραστηριοποιείται από το 2011 στη διάσωση, καταγραφή, τεκμηρίωση και ανάδειξη ιστορικών αρχείων και άλλων πολιτιστικών αγαθών. Το εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού Ματαρόα υποστηρίζει τεχνικά την πλατφόρμα. Η υλοποίηση του έργου χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης επιστημονικών εταιρειών 2016. Η παρουσίαση του «Archive Alert» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου και ώρα 14.00 στον Ιανό (Σταδίου 24 – Αθήνα). 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αρχείων Τάξις»


Λέξεις Κλειδία - Tags
ιστορικά αρχεία Archive Alert πλατφόρμα
13
αρχείο
20
Διαδίκτυο
73
Σχετικά άρθρα

Αποφάσεις υπέρ των δανειολήπτων παίρνουν τα δικαστήρια στο 40%-50% των κόκκινων δανείων

Συνέδριο για τους πλειστηριασμούς: Η μάχη για τις εξωδικαστικές ρυθμίσεις και η νέα πλατφόρμα  για την επίτευξη καλής τιμής  πριν τον πλειστηριασμό.

Αυτά είναι τα χαρτιά που μπορείτε να βγάζετε πλέον από το «ηλεκτρονικό Αστυνομικό Τμήμα»

Η νέα διαδικτυακή πύλη (Portal) της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε λειτουργία και οι πλέον εκεί μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς, μέσω ίντερνετ.

"Διάβασα και Συμφωνώ με τους Όρους": Το μεγαλύτερο ψέμα στο διαδίκτυο

Όλες οι ιστοσελίδες στο διαδίκτυο (και καταναλωτικά προϊόντα) έχουν τους περίφημους «Όρους Χρήσης» τους οποίους και αποδεχόμαστε κατά την εγγραφή μας σε κάποια ιστοσελίδα

iDependence: Στηρίξτε την καμπάνια crowdfunding του πρώτου ντοκιμαντέρ για τον εθισμό στο διαδίκτυο

Μία ομάδα νέων επιστημόνων και καλλιτεχνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του εθισμού στο διαδίκτυο, δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ.

Ένα σπάνιο αρχείο για την ιστορία της Ζακύνθου κινδυνεύει να χαθεί

Ένα σπάνιο αρχείο που αριθμεί  4 -5.000 τόμους σπάνιων  βιβλίων  που περιλαμβάνουν την ιστορία της Ζακύνθου και των Επτανήσων,  σαπίζει  σε  υποστατικό οινοποιείου . 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×