op
×

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: Κυβέρνηση και αγοραστής κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: Κυβέρνηση και αγοραστής κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

 

Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με έγγραφό της στις 20/12/2016 ζητά τη γνώμη α) του αγοραστή και β) των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Οικονομικών για ζητήματα που εγείρει η αναφορά πολιτών κατά της διαδικασίας πώλησης του Ελληνικού. Επίσης ζητά τη γνώμη της Επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ε.Κ. για οικονομικά ζητήματα που υπογραμμίζει η αναφορά.


Στις 30 Ιουνίου 2015 μέλη της επιτροπής αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό καθώς και δεκάδες πολίτες και οργανώσεις υποστήριξης κατέθεσαν αναφορά στην Επιτροπή Αναφορών του Ε.Κ. για σημαντικές παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας κατά της προσπάθειας πώλησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και της αντίστοιχης παράκτιας ζώνης του (Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Ιστιοπλοΐας και το Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγ. Κοσμάς). Η εν λόγω Αναφορά έγινε δεκτή και συζητήθηκε στις 10/10/2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κρατήθηκε ανοιχτή και ήδη διερευνάται περεταίρω, καθώς η κυβέρνηση και ο αγοραστής κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις, ενώ συγχρόνως το υλικό διαβιβάστηκε στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ε.Κ. για τη δική της έρευνα.


Συγκεκριμένα η εν λόγω αναφορά καταγγέλλει την παραβίαση:


1.                  Του άρθρου 107 και επόμενων της Συνθήκη Λειτουργίας της Ε.Ε. (ΣΛΕΕ), επειδή η πώληση αυτή όπως δρομολογείται εγείρει ζητήματα κρατικών ενισχύσεων υπέρ του επιλεγέντος αγοραστή. 

2.                  Των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού οι οποίες διέπουν την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και οι οποίες παραβιάστηκαν κατά τη διαγωνιστική διαδικασία.

3.                  Των αρχών της οικονομικότητος, της αποδοτικότητας και της διαφάνειας για την αξιολόγηση του τιμήματος.

4.                  Της Οδηγίας 2001/42/EC και της Διεθνούς Σύμβασης του Aarhus, επειδή δεν έγινε ΣΜΠΕ και διαβούλευση στο αρχικό στάδιο επιλογής του εν λόγω σχεδίου.

5.                  Της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων κλπ, επειδή οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στον θαλάσσιο χώρο του Ελληνικού θα προκαλέσουν καταστροφές στα λιβάδια ποσειδωνίας (είδος φυκιού) είδος απολύτου προστασίας.

6.                  Της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα (2000/60/ΕΕ), επειδή οι επεμβάσεις στο θαλάσσιο χώρο του Ελληνικού θα υποβαθμίσουν την οικολογική ποιότητα του Εσωτερικού Σαρωνικού, με αποτέλεσμα η χώρα να μην εκπληρώσει το στόχο της. 

7.                  Της Ευρωπαϊκής Σύμβασης της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου, επειδή οι 12όροφες- 15όροφες πολυκατοικίες και 6 με 7 ουρανοξύστες που προβλέπονται θα αλλοιώσουν τελείως το τοπίο της πόλης κυρίως προς και από την θάλασσα.

8.                  Της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία της Αρχαιολογικής Κληρονομιάςεπειδή σταμάτησε η διαδικασία ανακήρυξης μεγάλου τμήματος του Ελληνικού ως Αρχαιολογικού χώρου και η σύμβαση υποχρεώνει εντός μόλις 60 ημερών την απομάκρυνση αρχαιολογικών ευρημάτων καθώς και αποζημιώσεις στον αγοραστή σε περίπτωση που κάποιος χώρος κηρυχθεί αρχαιολογικός. 

9.                  Της σύμβασης της Γρανάδας για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, επειδή ακυρώθηκε η διαδικασία ανακήρυξης του Κολλεγίου Θηλέων και άλλων σύγχρονων μνημείων ως διατηρητέων κτιρίων μεγάλης αρχιτεκτονικής αξία.

 


 

Σχετικά άρθρα

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: Παραμένουμε αμετακίνητοι στις θέσεις μας

Τις τελευταίες ημέρες η υπόθεση της επένδυσης στο Ελληνικό έχει αποκτήσει ξανά δημοσιότητα.Ανάμεσα σ’ αυτούς που ανακινούν το θέμα είναι ο Σκάϊ και η εφημερίδα «Καθημερινή»

Προσφυγή στο ΣτΕ της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της απόφασης της  Υπουργού Πολιτισμού να μη χαρακτηρίσει ως διατηρητέα νεώτερα μνημεία πολύ σημαντικά κτήρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΤΑΙΠΕΔ και πορεία στη Βουλή ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού

Την Τετάρτη 21/9, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περνά από την ολομέλεια της βουλής την πώληση του πρωην αεροδρομίου Ελληνικού, πιστή στις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×