op
×

375.000 ελεύθερα διαθέσιμα ψηφιακά έργα από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης

Διαβάστηκε
375.000 ελεύθερα διαθέσιμα ψηφιακά έργα από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης

Στις 7 Φεβρουαρίου το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι όλες οι εικόνες έργων των συλλογών του που ανήκουν στο κοινό κτήμα, θα διατίθενται με την άδεια CC0, επεκτείνοντας έτσι την ελεύθερη ψηφιακή συλλογή του με πάνω από 375.000 εικόνες, καθώς και την παροχή δεδομένων για πάνω από 420.000 μουσειακά αντικείμενα.

Η CC0 επιτρέπει σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει, και επαναχρησιμοποιήσει ένα έργο χωρίς κανέναν περιορισμό. Αυτή η ανακοίνωση θα διαμορφώσει το μέλλον των public domain εικόνων στο διαδίκτυο και υπογραμμίζει τον ηγετικό ρόλο του μουσείου, ως μία από τις πιο σημαντικές ανοιχτές συλλογές στον κόσμο.

Στην συλλογή των εικόνων του μουσείου μπορεί να περιηγηθεί με την νέα λειτουργία αναζήτησης CC Search beta

«Το να μοιραζόμαστε, είναι θεμελιώδους σημασίας για το πώς θα προωθήσουμε την ανακάλυψη, την καινοτομία και τη συνεργασία στην ψηφιακή εποχή», δήλωσε ο Ryan Merkley, CEO των Creative Commons . «Σήμερα, το Met έδωσε στον κόσμο ένα τεράστιο δώρο: το μεγαλύτερο μουσείο στις Ηνωμένες Πολιτείες εξάλειψε τα εμπόδια που απαγορεύουν την πρόσβαση στο περιεχόμενό του, και κάλεσε τον κόσμο να χρησιμοποιήσει, επαναχρησιμοποιήσει και να μοιραστεί, συλλογές που ανήκουν στο κοινό κτήμα χωρίς περιορισμούς.»

Ο Διευθυντής του Metropolitan Museum of Art Thomas P. Campbell συμπλήρωσε: «Κάνοντας διαθέσιμες στο κοινό τις εικόνες που ανήκουν στο public domain κάτω από την άδεια CC0, το Μουσείο προσαρμόζει την πρακτική τoυ και διαθέτει τη συλλογή του, με ένα τρόπο που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του 21ου αιώνα και στα ψηφιακά ακροατήρια. Είμαστε ενθουσιασμένοι, που μοιραζόμαστε με το κοινό νέους δρόμους στη δημιουργικότητα, στη γνώση και τις ιδέες μέσα από τις συλλογές μας που εκτείνονται σε 5.000 χρόνια τέχνης. Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης ευχαριστεί το οργανισμό Creative Commons, έναν παγκόσμιο ηγέτη στην συνεργασία, την ανταλλαγή, και τα πνευματικά δικαιώματα, για την βοήθεια του σε αυτή την προσπάθεια.»

Επιπρόσθετα το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης μοιράστηκε επίσης μια σειρά από άλλες ανοικτές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης του πρώτου Wikipedian-in-residence στο μουσείο, ένα αποθετήριο στο Github για τα ανοιχτά δεδομένα του μουσείου , και μια συνεργασία με τα ITHAKA-Artstor και το Pinterest για να παρέχει πιο εκτεταμένη πρόσβαση στις συλλογές του. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να βρεθούν στο Μητροπολιτικό Μουσείο και στην σελίδα Image and Data Resources.

Πηγή: creativecommons.org


Σχετικά άρθρα

Δωρεάν online μάθημα: βέλτιστες αναγεννητικές πρακτικές, περμακουλτούρα και η σημασία του εδάφους [Εγγραφές]

Εντελός δωρεάν για 3 εβδομάδες, 4 ώρες την εβδομάδα, μαζί με μία μεγάλη κοινότητα καλλιεργητών από ολόκληρη την Ευρώπη. 

Πως μπορείτε να υπολογίσετε online το δώρο του Πάσχα

Μία νέα online εφαρμογή έθεσε σε εφαρμογή η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, μέσα από την οποία δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν γρήγορα και μόνοι τους το Δώρο Πάσχα που δικαιούνται.

ΔΩΡΕΑΝ | Ο πολιτιστικός χάρτης της Ελλάδας online με ένα κλικ!

O κόμβος του Υπουργείου Πολιτισμού ΟΔΥΣΣΕΑΣ προσφέρει διαδικτυακά, μέσα από έναν εύχρηστο χάρτη, χρήσιμες πληροφορίες για Μουσεία, Μνημεία και Αρχαιολογικούς Χώρους σε όλη την Ελλάδα. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×