op
×
Ανοιχτή συζήτηση για τα συνεργατικά εγχειρήματα
Ανοιχτή συζήτηση για τα συνεργατικά εγχειρήματα
11/02/17 18:00
ΑΡΣΙΣ Κοζάνης
Δυτικής Μακεδονίας » Κοζάνης » Κοζάνης
άλλα: Το συνεταιριστικό παντοπωλείο «βίος coop» λειτουργεί με βάση τις ιδέες, τις αξίες και τις αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της άμεσης δημοκρατίας.

Ανοιχτή συζήτηση για τα συνεργατικά εγχειρήματα

Ανοιχτή συζήτηση για τα συνεργατικά εγχειρήματα


Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης σας προσκαλεί στην ανοιχτή συζήτηση για τα συνεργατικά εγχειρήματα, με εισηγητή τον Κώστα Νικολάου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στις 18:00, στο σπίτι της ΑΡΣΙΣ, που βρίσκεται στην οδό Αγίου Χριστοφόρου 6 (στο πλακόστρωτο δρομάκι λίγο πιο κάτω από την Αίθουσα Τέχνης). 


Ο Κώστας Νικολάου μεταφέρει στην πόλη της Κοζάνης τις εμπειρίες του από τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης «βίος coop», το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας και την Κίνηση 136 - το νερό στα χέρια των πολιτών.


Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Ευθύμης Καραστάθης.


Η ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Διατροφική Κυριαρχία, του εργαστηρίου με θέμα: «Περιαστικές Καλλιέργειες» που διοργανώνει η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.


http://arsiskozanis.blogspot.gr/2017/02/blog-post_9.html 

https://www.facebook.com/events/442580756074011/ 


Η συμμετοχή στην ανοιχτή συζήτηση είναι ελεύθερη!!!


Λίγα λόγια…


Το συνεταιριστικό παντοπωλείο «βίος coop» λειτουργεί με βάση τις ιδέες, τις αξίες και τις αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της άμεσης δημοκρατίας. Η προμήθεια τοπικών και εγχώριων, κατά προτίμηση, προϊόντων και υπηρεσιών εξαιρετικής ποιότητας και χαμηλής τιμής, προσπαθεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό της αντίστοιχης παραγωγής. Παράλληλα, επιδιώκει την κάλυψη των αναγκών των μελών του αλλά και όλων των πολιτών ως προς αγαθά και υπηρεσίες, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, σε τιμές όσο γίνεται πιο χαμηλές αλλά και όσο γίνεται πιο δίκαιες για τους παραγωγούς.


Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη συνεργατική συλλογικότητα, που απευθύνεται στους πολίτες, που συμμετέχουν στις πάσης φύσεως δράσεις της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, αλλά και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο πολίτη. Στοχεύει στην προώθηση της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της επιμόρφωσης και της πληροφόρησης των συμμετεχόντων στις ιδέες, στις αξίες και στις αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της άμεσης δημοκρατίας και του συνεργατισμού. Βασίζεται στη διπλή φύση των συνεταιρισμών: Κοινωνική – Οικονομική και συνακόλουθα στη διπλή φύση της συνεταιριστικής εκπαίδευσης: Ιδεολογική – Οικονομικοτεχνική.


Η Κίνηση 136 είναι μία πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης και αντιπροτείνει την μη-κερδοσκοπική κοινωνική διαχείρισή της μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς.
ΑΡΣΙΣ Κοζάνης web:
Αγίου Χριστοφόρου 6, Κοζάνη 501 00, Ελλάδα
Δυτικής Μακεδονίας, Κοζάνης, Κοζάνης
Τηλέφωνο & Φαξ: 2461049799 e-mail: infokoz@arsis.gr
Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Κοζάνη. Η ΑΡΣΙΣ-ΚΟΖΑΝΗΣ αποτελεί εθελοντική κοινότητα αλληλεγγύης και κοινωνικής δράσης. Από το 2007 οργανώνει υπηρεσίες, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, την υποστήριξη των νέων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΑΡΣΙΣ-ΚΟΖΑΝΗΣ ενισχύει τη φωνή και τη δράση των ενεργών πολιτών, μέσα από την ανάπτυξη και την προώθηση του εθελοντισμού σε τοπικό επίπεδο. Οι δράσεις της, πλαισιώνονται με περισσότερους από 150 εθελοντές.

 

Εκπαιδεύουμε

 

Ελεύθερο Σχολείο

Απευθύνεται σε παιδιά, όλων των τάξεων του σχολείου, οι οικογένειες των οποίων αδυνατούν να στηρίξουν τη σχολική τους φοίτηση. Δεν αποτελεί «κοινωνικό φροντιστήριο» καθώς ο στόχος του είναι η καλλιέργεια της δυναμικής και της δημιουργικότητας των παιδιών. Για το λόγο αυτό, εκτός της δωρεάν προσφοράς των μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας, προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις, εκμάθησης ξένων γλωσσών και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, παρέχει εξατομικευμένη εκπαιδευτική παρέμβαση, δημιουργική απασχόληση και έκφραση (εικαστικές δημιουργίες, κ.α.), ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες (εκδρομές, ομάδες ποδοσφαίρου-χορού, προβολές κ.α.).

 

Σχολείο Ενηλίκων

Απευθύνεται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και θέλουν να βελτιώσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δεξιότητες (άνεργοι, χαμηλά αμειβόμενοι, μονογονεϊκές οικογένειες, μετανάστες κ.α.). Παρέχει δωρεάν, μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, όλων των επιπέδων, μαθήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ, παράλληλα, οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες όπως εικαστικά εργαστήρια, λέσχη ανάγνωσης και κινηματογράφου κ.α.


Υποστηρίζουμε

 

Κέντρο Υποστήριξης Κακοποιημένης Γυναίκας

Απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται βία (σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική). Στόχος είναι η δημιουργία ενός συνολικού-ολοκληρωμένου πλαισίου υποστήριξης της γυναίκας, αλλά και η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Οι γυναίκες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2461049799 (καθημερινά και σε 24ωρη βάση) και ανάλογα με το αίτημα τους να δεχτούν: ψυχολογική και νομική στήριξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα, παραπομπή σε ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας, ενημέρωση για ευκαιρίες απασχόλησης και κατάρτισης, υλική στήριξη σε είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα και τρόφιμα.

 

Στέκι Μεταναστών

Απευθύνεται σε όλους του μετανάστες, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα χώρο, ο οποίος καλλιεργεί δεσμούς μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών, προωθώντας τη διαπολιτισμικότητα στην πράξη. Στόχος του η στήριξη των μεταναστών σε όλα τα στάδια της διαμονής τους στη χώρα και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, για την αποφυγή ρατσιστικών φαινομένων. Παρέχονται: ψυχοκοινωνική υποστήριξη, πληροφόρηση, ενημέρωση για τα δικαιώματα στην εργασία, στην εκπαίδευση, υποστήριξη σε γραφειοκρατικές υποθέσεις (έκδοση αδειών παραμονής), νομική συμβουλευτική, διασύνδεση με αρμόδιους φορείς και υλική στήριξη σε είδη πρώτης ανάγκης, οικιακές συσκευές, ρούχα και τρόφιμα.

 

Παρεμβαίνουμε

 

Παρέμβαση Υποστήριξης Ρομά

Απευθύνεται σε Ρομά και υλοποιείται στους οικισμούς όπου διαμένουν με στόχο την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και την αντιμετώπιση φαινομένων κοινωνικής διάκρισης. Οι παρεμβάσεις αφορούν στην παροχή: εκπαιδευτικής υποστήριξης και ενίσχυσης της σχολικής φοίτησης των παιδιών, ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, μέριμνας σε ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και ιατρικών ενημερώσεων, προγραμμάτων αγωγής υγείας, εμβολιασμών, μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες, σύνδεσης με τυπικές και άτυπες εκπαιδευτικές διαδικασίες και ενημέρωσης σε θέματα απασχόλησης και κατάρτισης.

 

Δράση υποστήριξης Ατόμων Τρίτης Ηλικίας: «Ζωή Γεμάτη»

Απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας, οργανώνοντας ένα δίκτυο υπηρεσιών που δρα υποστηρικτικά και έπειτα από εξατομικευμένη καταγραφή των αναγκών τους. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας και η δημιουργία αισθήματος ικανοποίησης και ασφάλειας. Οι δράσεις αποσκοπούν: στην επίλυση καθημερινών πρακτικών ζητημάτων, στις προτάσεις εξοικονόμησης και διαχείρισης χρημάτων, στην ψυχολογική υποστήριξη και κοινωνική δραστηριοποίηση.

 

Συμμετέχουμε

 

Κοινωνική τράπεζα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης

Απευθύνεται σε όσους πιστεύουν στην έμπρακτη αλληλεγγύη και στη δυνατότητα δημιουργίας μιας ανταλλακτικής οικονομίας, η οποία προωθεί την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων όχι ως αδυναμία ή μειονέκτημα, αλλά ως μια καινούρια φιλοσοφία κατανάλωσης και τρόπου ζωής. Συλλέγονται, ανταλλάσσονται και προσφέρονται: τρόφιμα, ρούχα, οικιακές συσκευές, έπιπλα, κλινοσκεπάσματα, παιχνίδια, βιβλία, σχολικά είδη κ.α.

 

Ομάδα άμεσης παρέμβασης

Απευθύνεται σε όσους αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες, ή βιώνουν καταστάσεις κρίσης. Η ομάδα κινητοποιώντας ένα μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό (ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων, τεχνικό προσωπικό, αλλά και επιχειρήσεις της πόλης) προσπαθεί να δώσει προσωρινές ή και πιο μόνιμες λύσεις. Προβλήματα στέγασης, προσωρινής φιλοξενίας και έκτακτων αναγκών προσπαθούν να αντιμετωπιστούν μέσω της δουλειάς και της παρέμβασης στο δρόμο, της δημιουργίας υποστηρικτικού πλαισίου και κοινωνικών σχέσεων.

 

Σχετικά άρθρα

Κοινωνική οικονομία, ο ελπιδοφόρος τρίτος τομέας της οικονομίας

Ο Τάσος Νικολαδάκης, γραμματέας της πατρινής ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή»,  η Πεπίτα Κονιδάρη, μέλος ΚΟΙΝΣΕΠ «Επί-χειρών» από το Αγρίνιο και ο Ανδρέας Ρουμελιώτης στην εκδήλωση  με αφορμή τα 31 χρόνια λειτουργίας της Οικολογικής Κίνησης  Πάτρας και τα 26 χρόνια έκδοσης της μηνιαίας εφημερίδας της ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ

Η αναγκαιότητα της κοινωνικής οικονομίας και ο ρόλος των ΚΟΙΝΣΕΠ

Εκδήλωση για το θέμα των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και του ρόλου που μπορούν να έχουν στην κοινωνική οικονομία και στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×