op
×

Κάλεσμα Αλληλεγγύης στον Ουαλίντ Τάλεμπ

Διαβάστηκε
Κάλεσμα Αλληλεγγύης στον Ουαλίντ Τάλεμπ
Στις 15/2 στο Πλημμελειοδικείο Πειραιά δικάζεται ο Ουαλίντ κατηγορούμενος από τους βασανιστές για κλοπή (η βασική γραμμή της υπεράσπισης που και στα δύο δικαστήρια αποδομήθηκε με θεαματικό τρόπο). 

Θα βρισκόμαστε εκεί. Δεν θα αφήσουμε καμία μετανάστρια μόνη και κανέναν μετανάστη μόνο Δεν θα αφήσουμε σπιθαμή γης σε φασίστες και ρατσιστές.

Στις 28/11 ολοκληρώθηκε το Εφετείο για την υπόθεση του Ουαλίντ. Παρόλο που είναι άγραφος κανόνας το Εφετείο να μειώνει τις ποινές των κατηγορουμένων, η δικαστική έδρα, αναγνωρίζοντας τις ήδη επιεικείς ποινές, επικύρωσε την απόφαση του πρώτου δικαστηρίου.

Οι τέσσερις φασίστες βρέθηκαν ένοχοι για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν (ληστεία, αρπαγή, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη), χωρίς το δικαστήριο να κάνει δεκτό κανέναν από τους ισχυρισμούς τους.

Το γελοίο αφήγημα που προσπαθούσε να στήσει η υπεράσπιση περί παραβατικού Ουαλίντ και αιγυπτιακής μαφίας, κατέπεσε για άλλη μια φορά αφού δεν μπορούσε να πείσει ούτε τον συντηρητικότερο των δικαστών. Αντίθετα, μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και τις απολογίες των κατηγορουμένων, φάνηκε ξεκάθαρα το πόσο αμετανόητοι βασανιστές είναι.

Ο Γιώργος Σγούρδας δέχτηκε ποινή κάθειρξης 13 χρόνια και συνεχίζει να βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων. Ο Γιώργος Ζαχαριάδης 10 χρόνια κάθειρξης και ο Φρέντερικ Ζότο 9 (η μόνη διαφοροποίηση στις ποινές από το πρώτο δικαστήριο ήταν η μείωση της ποινής του Ζότο από 10 σε 9), οι οποίοι οδηγήθηκαν για πρώτη φορά στη φυλακή. Ο Σταμάτης Σγούρδας δέχτηκε 5 χρόνια με αναστολή, αφού το πρώτο δικαστήριο είχε φροντίσει να του αναγνωρίσει το ελαφρυντικό της «μετεφηβικής ηλικίας» και έτσι έπεσε στα μαλακά.

Μετά τη συνεδρίαση της 7/11 όπου απαντήθηκε με δυναμικό τρόπο πρόκληση των βασανιστών, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Ο ρατσιστικός συρφετός της Σαλαμίνας δεν ξεπερνούσε τα πέντε άτομα, και οι βασανιστές ζητούσαν τη συνοδεία της αστυνομίας ακόμα και μέχρι την τουαλέτα. Ο αλληλέγγυος κόσμος δεν χωρούσε μέσα στην αίθουσα και δημιούργησε ένα ασφυκτικό πλαίσιο στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Θεωρούμε επιτυχία της αλληλεγγύης ενάντια στο σκοταδιστικό ρατσισμό το γεγονός ότι απέτυχε η προσπάθεια των φασιστών να μαζικοποιήσουν την παρουσία τους μέσα στη δικαστική αίθουσα. Από την πρώτη στιγμή δείξαμε ότι το κλίμα θα είναι αφιλόξενο για εκείνους και μετά από μια σειρά δυσάρεστων εμπειριών που αντιμετώπισαν, σοφά επέλεξαν να μείνουν σπίτι τους την τελευταία και κρισιμότερη συνεδρίαση. Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλες και όλους εμάς που αντιπαλεύουμε τον αυταρχισμό, την εκμετάλλευση και τον ρατσισμό και σε κανένα φασιστοειδές που θέλει να δικαιολογήσει βασανισμούς.

Τέλος, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Ουαλίντ που με τη στάση του δείχνει ένα έμπρακτο παράδειγμα ανυποχώρητου αγώνα, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για τους επόμενους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών.

Ο αγώνας του Ουαλίντ δεν σταματάει εδώ.

Στις 15/2 στο πλημμελειοδικείο Πειραιά δικάζεται ο Ουαλίντ κατηγορούμενος από τους βασανιστές για κλοπή (η βασική γραμμή της υπεράσπισης που και στα δύο δικαστήρια αποδομήθηκε με θεαματικό τρόπο). Θα βρισκόμαστε εκεί. Δεν θα αφήσουμε καμία μετανάστρια μόνη και κανέναν μετανάστη μόνο Δεν θα αφήσουμε σπιθαμή γης σε φασίστες και ρατσιστές.

 
ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΟΥΑΛΙΝΤ ΤΑΛΕΜΠ

Τετάρτη 15/2, Δικαστήρια Πειραιά, Σκουζέ 3 -5, 2ος όροφος, 09:00 π.μ.

Αλληλέγγυες/Αλληλέγγυοι

Λέξεις Κλειδία - Tags
Πλημμελειοδικείο Πειραιά κάλεσμα αλληλεγγύης
3
Ουαλίντ Τάλεμπ
11
Σχετικά άρθρα

Κάλεσμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον συγγραφέα και κοινωνιολόγο, Ανδρέα Κουζέλη

Η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ καλεί σε συγκέντρωση στις 2 Δεκεμβρίου και ώρα 10:00 στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο , στη Σχολή Ευελπίδων.

Δεκατρία χρόνια χωρίς αναστολή στο βασανιστή του Ουαλίντ Ταλέμπ

Ένοχοι για τα κακουργήματα της αρπαγής, της ληστείας και της βαριάς σκοπούμενης βλάβης και οι τέσσερις κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Ταλέμπ, ο οποίος υπέστη βασανισμό το Νοέμβρη του 2012 στη Σαλαμίνα.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη των βασανιστών!

Την καταδίκη των κατηγορουμένων που το καλοκαίρι του 2012 βασάνισαν και άφησαν αλυσοδεμένο έναν Αιγύπτιο μετανάστη στη Σαλαμίνα, πρότεινε ο εισαγγελέας έδρας, με τις κατηγορίες του βασανισμού και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Επίθεση στο σπίτι του μετανάστη Ουαλίντ Τάλεμπ στη Σαλαμίνα

Προκάλεσαν φθορές, αποπειράθηκαν να κλέψουν και τράπηκαν σε φυγή όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία ενός φίλου των μεταναστών. Κι όλα αυτά, ενώ η δίκη των βασανιστών του Ουαλίντ συνεχίζεται την Τετάρτη 27 Μάη στα δικαστήρια του Πειραιά.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×