op
×

Άννα Φραγκουδάκη - Ο εθνικισμός και η άνοδος της ακροδεξιάς

Διαβάστηκε
Άννα Φραγκουδάκη - Ο εθνικισμός και η άνοδος της ακροδεξιάς
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2013.

Η ακροδεξιά στην Ελλάδα, επί τριάντα τρία χρόνια από τη μεταπολίτευση, είναι περιθωριακή, ασήμαντη και χωρίς πολιτική επιρροή. Πως και γιατί η ελληνική κοινωνία ξάφνου πισωγυρίζει; Επί τρεις δεκαετίες, σημαντικές εξελίξεις και αλλαγές θα οδηγήσουν την Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία.
Πως και γιατί απρόσμενα το 2007 μερικά ακροδεξιά μορφώματα γίνονται κόμμα και μάλιστα με βουλευτική εκπροσώπηση; Πως και γιατί σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο στεγάζει την πιο ανοιχτά φιλοναζιστική ακροδεξιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η ανάλυση των αιτίων παρακολουθεί το νήμα που οδήγησε στην κρίση νομιμότητας των κομμάτων και την αποτυχημένη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αναδεικνύει παράλληλα με τις εξελίξεις μια διαδικασία κατά την οποία η ελληνική κοινωνία σταδιακά εγκλωβίζεται σε έναν εθνικισμό παρωχημένο, ξενοφοβικό, απομονωτικό και καταστροφικό για τα εθνικά συμφέροντα.
Καταλήγει στην πρωτεύουσα σημασία που έχει η ευρύτερη αναγνώριση αυτού του εγκλωβισμού και των συνεπειών του -ως προϋπόθεση για την υπέρβαση της βαθύτατης πολιτικής κρίσης- χωρίς την οποία δεν είναι αντικειμενικά δυνατό να ξεπεραστεί αποτελεσματικά η οικονομική κρίση. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Η Άννα Φραγκουδάκη είναι Κοινωνιολόγος της Εκπαίδευσης, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διευθύνει έρευνες με αντικείμενο τα περιεχόμενα των σχολικών εγχειριδίων, τον εθνοκεντρισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, τις κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση.
Οι κύριες δημοσιεύσεις της αφορούν την ιστορία των ιδεών για την εκπαίδευση, τις κοινωνικές ανισότητες στο σχολείο, την ιστορία του γλωσσικού ζητήματος και την κοινωνική λειτουργία της γλώσσας, την εθνική ταυτότητα που διαμορφώνει το ελληνικό σχολείο, την εκπαίδευση μειονοτήτων κ.ά.

Στις εκδόσεις Αλεξάνδρεια έχει δημοσιεύσει το 1997 σε συνεπιμέλεια με τη Θάλεια Δραγώνα τον συλλογικό τόμο: «Τι είν' η πατρίδα μας;». Εθνοκεντρισμός στην εκπαίδευση, το 2001 τη μελέτη: Έθνος και γλώσσα: εκατό χρόνια αγώνες για την «αυθεντική» ελληνική γλώσσα, και το 2008 σε συνεπιμέλεια με τον Çağlar Keyder, τον συλλογικό τόμο: Ελλάδα και Τουρκία. Πορείες εκσυγχρονισμού: οι αμφίσημες σχέσεις τους με την Ευρώπη.
Λέξεις Κλειδία - Tags
Άννα Φραγκουδάκη εθνική ιδεολογία ΛΑΟΣ
18
Ακροδεξιά
67
εθνικισμός
17
χρυσή αυγή
360
Σχετικά άρθρα

Οργανωμένη επίθεση της Χρυσής Αυγής σε μέλη της καταγγέλλει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

Καταγγέλλουμε την άγρια επίθεση, με προπηλακισμούς και ξύλο, που δέχθηκαν στις 5.30 μμ, τέσσερεις εκλογικοί επόπτες και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από εικοσαμελή ομάδα της Χρυσής Αυγής, έξω από το εκλογικό τμήμα, στο 2ο Γυμνάσιο Κηφισιάς.

Η Χρυσή Αυγή στηρίζει τους υποψηφίους της ΝΔ σε Πάτρα, και Δυτική Ελλάδα

Δήλωση - έκπληξη για ποιον άραγε,  πριν από λίγο από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, επικεφαλής της παράταξης "Ελληνική Αυγή για την Δυτική Ελλάδα" Χρήστο Ρήγα. Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ξανάλατου στον Max Fm ο κ. Ρήγας είπε ότι η παράταξη του στηρίζει ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της Κυριακής τον Κώστα Χριστόπουλο στον Δήμο Πατρέων και τον Ανδρέα Κατσανιώτη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Μαύρες ψήφοι στη γειτονιά του Φύσσα ...στο Κερατσίνι

Ποσοστά-ντροπή κατέγραψε η Χρυσή Αυγή στις γειτονιές του Παύλου Φύσσα. Ακόμη και στο σχολείο του Κερατσινίου που φοίτησε ο 34χρονος μουσικός, δύο στενά από το σημείο όπου ο χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς τού αφαίρεσε τη ζωή, την περασμένη Κυριακή οι ψήφοι του νεοναζιστικού μορφώματος έπιασαν διψήφιο ποσοστό, ένα από τα υψηλότερα στην περιοχή.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×