op
×

"Η ιστορία του Καπετανάκειου": Μια διαθήκη που δεν τηρήθηκε έγινε ταινία από μαθητές

Διαβάστηκε
 Η ιστορία του Καπετανάκειου : Μια διαθήκη που δεν τηρήθηκε έγινε ταινία από μαθητές

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ των μαθητών έχει τίτλο «Η Ιστορία του Καπετανάκειου» και αναφέρεται στις περιπέτειες της ανέγερσης και λειτουργίας του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Εσπερινό Γυμνάσιο μαζί με το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Ηρακλείου.

Ονομάστηκε «Καπετανάκειο» από τον ιδρυτή του Αντώνιο Γεωργίου Καπετανάκη, ο οποίος γεννήθηκε στο Καμάρι Μαλεβιζίου το 1854. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μετεκπαίδευση στο Παρίσι. Μετά τις σπουδές του εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο και νυμφεύθηκε τη Βικτωρία Λυσιμάχου Καλοκαιρινού. Πέθανε σε ηλικία 57 ετών την 5η Μαρτίου 1909, χωρίς με τη σύζυγό του να έχουν αποκτήσει παιδιά. 

Μετά το θάνατό του αφήνει την περιουσία του στη χριστιανική κοινότητα Ηρακλείου για να ιδρύσει Πτωχοκομείο το οποίο θα φέρει το όνομά του, ή Ορφανοτροφείο, ή άλλο Φιλανθρωπικό Κατάστημα. 

Μέσα στον περίβολο όρισε να χτιστεί εκκλησούλα του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού με υπόστεγο τάφο στον οποίο να φυλάσσονται σε δρύινα κιβώτια τα οστά του, της συζύγου και των γονέων του και να μνημονεύονται. Η σύζυγός του Καπετανάκη, Βικτωρία Λυσιμάχου Καλοκαιρινού, η οποία είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση της διαθήκης, βρίσκει το οικόπεδο του Καπετανάκειου και ξεκινά έναν μακρόχρονο αγώνα για την ανέγερση Ορφανοτροφείου, δαπανώντας μεγάλα ποσά.

Τα χρήματα που απέμειναν δεν ήταν αρκετά για τη λειτουργία του Ορφανοτροφείου. Γι' αυτό ο Δήμαρχος Ηρακλείου Μηνάς Γεωργιάδης πήγε στην Αθήνα και διαπραγματεύτηκε με την Κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά για την αποπεράτωση του οικοδομήματος. 

Τελικά το Δημόσιο ανέλαβε την αποπεράτωση του κτηρίου και του Ναού του Αγίου Ιωάννου και η Βικτωρία πεθαίνει ήσυχη το 1938. Τελικά το Δημόσιο προχωρεί με προεδρικό διάταγμα στην αλλαγή χρήσης του κτιρίου από ορφανοτροφείο και σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Όμως, έτσι ολοκαίνουργιο όπως ήταν το Καπετανάκειο δεν το χάρηκαν ούτε ορφανά, ούτε μαθητές... Κατά το 1941-1944 (Γερμανική Κατοχή) το κτίριο μετατρέπεται από τους Γερμανούς σε φυλακή και Στρατόπεδο. Το εκκλησάκι χρησιμοποιείται ως μαγειρείο... Οι Γερμανοί φεύγουν, όμως, πάλι το Καπετανάκειο δε λειτουργεί, έστω ως σχολείο. Την περίοδο από το 1944 ως το 1948 λειτουργεί ως Στρατόπεδο του ελληνικού στρατού.

Στο ντοκιμαντέρ περιγράφονται και οι περιπέτειες του μικρού ναού του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί ως μαγειρείο! Σχεδόν 15 χρόνια μετά την αποπεράτωση του κτιρίου, από το 1954 και μετά αρχίζει η λειτουργία του ως σχολείου.Λέξεις Κλειδία - Tags
Καπετανάκειο διαθήκη
2
μαθητές
193
Ντοκιμαντέρ
220
Σχετικά άρθρα

Μάθημα ανακύκλωσης στη Νέα Σμύρνη

Έκαναν τη θεωρία πράξη. Μαθητές δύο δημοτικών σχολείων στη Νέα Σμύρνη ανακύκλωσαν πλαστικά μπουκάλια και αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά και έμαθαν ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διατροφική Αυτάρκεια και Ντόπιοι Σπόροι: Το παράδειγμα της Λευκάδας [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Οι μαθητές φυτεύουν, φροντίζουν και στο τέλος της σχολικής χρονιάς μοιράζουν δωρεάν, στους συμπατριώτες τους 3000 περίπου φυτά, που προέρχονται από ντόπιους σπόρους.

"Φυσαρμόνικα": Το ταινιάκι των μαθητών του 13ου και 21ου δημοτικού που ξεχώρισε και θα βραβευθεί [ΒΙΝΤΕΟ]

Το παρακάτω ταινιάκι φτιάχτηκε με απλά υλικά, με αγάπη και ανθρώπους που το πίστεψαν. Ξεχώρισε ανάμεσα σε 290 μικρού μήκους ταινίες και θα βραβευτεί στις 25 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×