op
×

Επιστολή 49 δημιουργών για την ΑΕΠΙ: Διαφωνούμε με τη λύση τραπεζικών επιτρόπων με υπερεξουσίες

Διαβάστηκε
Επιστολή 49 δημιουργών για την ΑΕΠΙ: Διαφωνούμε με τη λύση τραπεζικών επιτρόπων με υπερεξουσίες

Νέα επιστολή απέστειλαν 49 δημιουργοί  στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σχετικά με την ΑΕΠΙ, ζητώντας από το υπουργείο να διαμεσολαβήσει για μια λύση συνδιοίκησης των μετόχων της εταιρείας με τους δημιουργούς. 


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 


Κα υπουργέ


Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του οικονομικού ελέγχου για την ΑΕΠΙ και τον σάλο που προκάλεσε στον χώρο μας, σας γράφουμε για να τονίσουμε πόσο κρίσιμο είναι να έρθει επιτέλους προς ψήφιση στην Βουλή ο νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα.


Είμαστε βέβαιοι ότι με τις πρόνοιες που διαθέτει θα μπορέσουμε να ελέγξουμε για πρώτη φορά τον εισπρακτικό μας φορέα και θα συμβάλλουμε εμείς οι ίδιοι οι καλλιτέχνες με την ενεργή συμμετοχή μας στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά.


Με τις προβλέψεις του νέου νόμου θα λειτουργήσει (άμεσα ελπίζουμε) εποπτικό συμβούλιο- με μέλη από το σώμα των δημιουργών- στην ΑΕΠΙ με ενισχυμένες διοικητικές αρμοδιότητες. Πρέπει να καταλάβει επιτέλους ο φορέας που μας εκπροσωπεί αλλά και όλοι οι ΟΣΔ και οι ΑΟΔ ότι μόνο με την καθολική διαφάνεια στη διαχείριση των δικαιωμάτων μας μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Άλλωστε πολύ σωστά στο νομοσχέδιο το ύψος της προμήθειας του Οργανισμού καθορίζεται τελικά από εμάς τους ίδιους και τα φαινόμενα των εξωπραγματικών αμοιβών θα εκλείψουν οριστικά. Έτσι και οι χρήστες της μουσικής θα είναι βέβαιοι πως το τίμημα που καταβάλλουν για την δημόσια εκτέλεση θα φτάνει στον πραγματικό δικαιούχο.


Θα πρέπει παράλληλα το ΥΠΠΟ να φροντίσει ώστε στο νέο ΔΣ της εταιρείας να συμμετέχουν δημιουργοί τους οποίους θα εισηγηθούν και θα ελέγχουν κατευθείαν τα σωματεία που μας εκπροσωπούν.


Διαφωνούμε Κα υπουργέ με την υιοθέτηση λύσεων τύπου τραπεζικών επιτρόπων με υπερεξουσίες που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε νέες αναταράξεις και περιπέτειες το σύστημα στο οποίο στηρίζεται η επιβίωση μας όπως άλλωστε έχει συμβεί σε πολλές αντίστοιχες προσπάθειες διάσωσης.


Οι υπερεξουσίες των μετόχων μας έφεραν ως εδώ και δε θα θέλαμε για άλλη μια φορά ερήμην μας ένας επίτροπος διορισμένος από την πολιτική εξουσία να διαχειρίζεται εν λευκώ τα δικαιώματά μας. Πρέπει από την άλλη το υπουργείο και ο ΟΠΙ με την τεχνογνωσία που διαθέτουν θεσμικά να αναζητήσουν αλλά και να επιβάλλουν μια διάφανη και λειτουργική λύση συνδιοίκησης της εταιρείας με την συνεργασία των σωματείων που μας εκπροσωπούν.


Ζητούμε παράλληλα από τους μετόχους της ΑΕΠΙ να αποκαταστήσουν άμεσα τα οικονομικά ελλείμματα, με σχέδιο που θα υποβληθεί από την εταιρεία και θα εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και τον ΟΠΙ.


Η στάση μας αυτονόητα θα αλλάξει εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση σε

αυτό από την ΑΕΠΙ. Σε κάθε περίπτωση στην έσχατη λύση της επιτροπείας θα θέλαμε τον λόγο για τον διορισμό να έχει το εποπτικό συμβούλιο δημιουργών αλλά και η Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία παράλληλα πρέπει να βαθύνει την έρευνά της για τυχόν αξιόποινες πράξεις  και να διαλύσει κάθε σκιά που βαραίνει

τον χώρο μας.


Ήρθε η ώρα , χωρίς να καταρρεύσει το σύστημα είσπραξης και διανομής πνευματικών δικαιωμάτων, να πάρουν οι δημιουργοί την κατάσταση στα χέρια τους.


Συμφωνούμε με όλους τους συναδέλφους που σας κάλεσαν σε δράση. Πρέπει

επιτέλους να έρθει ο νόμος στη βουλή. Οι Έλληνες δημιουργοί πρέπει να σηκώσουν ξανά το ελληνικό τραγούδι στις πλάτες τους. Είναι ιστορική η στιγμή και δε θα αφήσουμε μια μειοψηφία των χρηστών μουσικής που θέλει να αποφύγει την νόμιμη οφειλή του πνευματικού δικαιώματος να ορίζει τη δημόσια ατζέντα.


Κα υπουργέ σας παρακαλούμε να φέρετε τον νόμο άμεσα στη βουλή


ΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ

ΒΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΑΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 

ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ

ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΟΣ

ΓΩΓΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΔΕΛΤΑ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 

ΔΡΟΓΩΣΗΣ ΣΤΑΘΗΣ

ΖΙΩΓΑΛΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΑΖΟΥΛΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΚΑΡΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 

ΚΟΡΓΙΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΛΙΑΚΟΣ ΣΟΥΛΗΣ

ΛΙΤΣΙΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 

ΜΑΝΙΚΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

ΜΑΡΑΝΤΙΝΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΜΑΤΙΑΜΠΑ ΗΣΑΙΑΣ

ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΗΛΙΩΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ΘΑΝΟΣ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ  

ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΟΣ

ΜΠΑΚΑΟΥΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 

NALYSSA GREEN

ΞΥΔΟΥΣ ΜΑΡΙΑ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΔΗΣ ΟΡΦΕΑΣ

ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ

ΡΕΜΠΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΩΝΑΣ

ΤΗΛΑΒΕΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΤΣΑΚΑΛΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 

ΤΣΑΚΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΦΑΦΟΥΤΗ ΜΑΡΙΕΤΤΑ

ΦΟΙΒΟΣ

ΧΑΤΖΗΚΑΜΠΑΝΗ ΝΤΕΠΗ

ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣΣχετικά άρθρα

Ένα πλαστικό μπουκάλι για να αποσυντεθεί χρειάζεται 500 χρόνια!

Η Greenpeace καλεί τους Έλληνες πολίτες να υπογράψουν επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο για την καταπολέμηση της ρύπανσης της θάλασσας από πλαστικά ενόψει της διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία.

Ο Γιάννης Γλέζος για την προσφυγή της ΑΕΠΙ στο ΣτΕ κατά του Υπουργείου Πολιτισμού

Τι φοβάται; Ότι δεν θα περιοριστεί στον ρόλο του εισπράκτορα (όπως θα την ήθελε η ΑΕΠΙ και η ΕΠΕΚΕ) αλλά θα αρχίσει αμέσως τον έλεγχο για να βρει κι άλλα σημεία και τέρατα

Ορίστηκε προσωρινός επίτροπος στην ΑΕΠΙ

Προσωρινός επίτροπος με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών διαχειριστικών προβλημάτων της ΑΕΠΙ και την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς των πνευματικών δικαιωμάτων, ορίστηκε με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Αγγελάκας: Σαν προβατάκι ήσυχο αποδεχόμουν για αρκετά χρόνια τα βίτσια της αχόρταγης κυρίας ΑΕΠΙ

Πολλοί συνάδελφοι μιλήσαν και μιλάνε τελευταία για την σκανδαλώδη, εγκληματική και για κάποιους “αναγκαία” ΑΕΠΙ. Να πω κι εγώ μια κουβεντούλα.

Αντίστροφη μέτρηση για την Βρετανία: Η Τερέζα Μέι ενεργοποιεί το άρθρο 50 για το Brexit

H Bρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέγραψε αργά χθες το βράδυ την επιστολή που θα υποβληθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με την οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×